linyi#80
Emlékszem, még 1977-ben gondolkodtam azon, hogy felmegyek dolgozni a KFKI-be, mert akkor kezdett el működni ott egy kísérleti Tokamak reaktor. Na nem a magfúzió huzamosabb ideig történő fenntartása volt a cél, hiszen ha jól emlékszem akkor talán 1/1000 másodpercig volt némi kis reakció, azután a plazma össze-vissza görbült, hozzáért a falhoz és lehűlt. Magyarországnak a szerepe az orosz vezetésű kutatásban az volt, hogy a mérésekhez kifejleszti a számítógépes adatgyűjtést és kiértékelést.
.
Már akkor is a számítások azt mutatták, hogy a legolcsóbb üzemű erőművet lehet Tokamakok segítségével létrehozni. Többféle fúziós elképzelés látott azóta is napvilágot, de csak ez látszik ma gazdaságosan megvalósíthatónak. Persze addig még egy rakás olyan különleges technikai, technológiai problémát kell megoldani, amihez akár alapkutatások is kellenek. Ezért az energia lobbinak még legalább 25-40 évig egyáltalán nem kell félnie ettől az energiatermelési lehetőségtől.
.
DE! Ha ez megvalósul és például 40-50 év múlva a jelenlegi ár töredékéért jutunk hozzá villamos energiához anélkül, hogy földi üvegház hatást generáló gázokat eregetnénk a légkörbe, akkor az egész emberiség élete gyökeresen át fog alakulni. Nem lesz gond például az űrutazás: például vizet szétbontunk hidrgénre és oxigénre, ezzel a rakéta elhagyja a Földet és hagy maga után némi vízpermetet. Így például komplett Tokamak-ot lehetne feljuttatni a Holdra, ahonnan már tényleg el lehetene jutni akár az összes bolygóra. Persze a földi közlekedés, a lakások fűtése, az energiaigényes vegyipar, kohászat, bányászat is egészen más lesz!
.
Ezért gondoltam 1977-ben, hogy nekem ebből nem lenne jó kimaradnom. Azután persze mégis másfele vitt a sors, és eddig úgy tűnt, a Tokamakból nem lesz semmi. Egy éve fedeztem fel magamnak ismét a témát az ITER honlapján, azóta követem fokozódó izgalommal az eseményeket. Aprólékosan végigrágtam magam a publikus terveken és amennyire mérnöki ismereteim látni engedik: EZ EGY MŰKÖDŐKÉPES MEGOLDÁS!
.
Na nem üzlet. Még nem. Ez még csak kutatás. Egy éve elvégeztem egy számítást: ha Magyarország éves nemzeti jövedelme 1%-át az ITER építésére fordítja, akkor 8 év alatt fel tudná építeni ezt a reaktort. Jelenleg például a törvényhozásra fordított költségek FELÉBŐL akár meg is lehetne ezt valósítani. Felezzük tahát a törvényhozás költségeit: fele annyi képviselő, fele annyi minisztériumi léhűtő és építse meg Magyarország az ITER-t!