Berta Sándor

Kudarcba fulladt John Carmack rakétakísérlete

John Carmack igazi polihisztor, hiszen saját űrrepülési vállalatot alapított, amelynek a neve Armadillo Aerospace. Amíg azonban a Doom 3 üstökösszerűen emelkedik az eladási listákon, addig John Carmack és kollégái nemrég kénytelenek voltak végignézni, amint lezuhan a kísérleti űrrakétájuk.

John Carmack-ot általában mindenki az id Software egyik vezetőjeként és játékok - többek között - a Doom 3 fejlesztőjeként ismerik a felhasználók világszerte. Bár a játék várhatóan sikeres lesz, a fejlesztő hasonló eredményességet egyelőre nem mondhat el magáról a rakétagyártásban. Elkészítése Carmack-nak és a cégnek 35 ezer dollárjába került. Elmondása szerint már a startnál problémáik voltak. A rakétahajtómű bemelegítési ideje alatt a csapat észrevette, hogy nem elég magas a tüzelőanyag indítási hőmérséklete, ezért további hajtóanyag hozzáadásával voltak kénytelenek azt feljebb emelni, ám ez nem sikerült, viszont túl sok tüzelőanyagot használtak el.


A gondok ellenére úgy tűnt, sikerrel jár a lelkes csapat. A rakéta ugyanis elindult, elérte a tervezett magasságot, repülését is stabilizálni tudták, ám mivel elfogyott a hajtóanyag, lezuhant és darabjai szétszóródtak a földön. A szétrobbant tüzelőanyag-tartály néhány darabját majdnem kétszáz méterre a becsapódás helyétől találták meg.




John Carmack érthetően kesergett és mutatta, hogy a 35 ezer dolláros rakétából mindössze néhány összeégett roncsdarab maradt. Érdekes módon, bár a fedélzeti videokamera teljesen összetört, a kazetták épek maradtak és egy videót be is mutattak a vállalat honlapján. Carmack persze nem térhetett ki a sajtó képviselőinek a Doom 3-at firtató kérdései elől. "Még jó, hogy a Doom 3 ilyen jól fogy" - mindössze ennyit sikerült kihúzniuk a riportereknek a játékfejlesztésben jóval sikeresebb úriemberből. John Carmack nem volt hajlandó azt sem elárulni, hogy folytatják-e a rakétakísérleteket.

Letölthető videó, formátuma mpeg

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)