Hunter

Egy lépés a sejtek halhatatlansága felé

Felfedezték azt a kulcs gént, ami az embrió őssejteket az örök fiatalság állapotában tartja. Az áttörés egy nap hozzájárulhat a hagyományos emberi felnőtt sejtek halhatatlanná tételéhez is, illetve véget vethet az embriók megsemmisítésének az új gyógyászati eljárásokhoz szükséges őssejtek kinyerése érdekében.

Az embriók őssejtjei egyedülállóak, mivel képesek a test különböző sejtjeivé differenciálódni és hatalmas lehetőséget rejtenek a beteg vagy sérült szervek kezelésére. Egészen mostanáig a tudósok nem tudták megfejteni hogyan újítják meg önmagukat az őssejtek, vagy hogyan alakulnak át egy újfajta sejtté. A gént az egér embrió őssejtjében találták meg, melynek emberi megfelelői a többi gént koordinálva lehetővé teszik az őssejtek korlátlan osztódását, miközben megtartják különbségtevő tulajdonságukat. A gént Nanog névre keresztelték a kelta mítoszban szereplő Tir nan Og után, melynek lakói örökké ifjak maradtak.

"Úgy tűnik a Nanog az a főgén, mely az őssejtek növekedését irányítja" - mondta Ian Chambers, az edinburgh-i Őssejt Kutató Intézet tagja. "Gyakorlatilag halhatatlanná teszi az őssejteket."
"Rendkívül izgalmas felfedezés" - tette hozzá Austin Smith, az intézet vezetője. "Ha a Nanognak ugyanolyan hatása van az emberekre, mint amit az egerek esetében felfedeztünk, az kulcsfontosságú lépés lehet az embrió őssejtek orvosi eljárásokhoz való kifejlesztésében."

Őssejt

Az őssejt a szervezet bármilyen sejtjévé átalakulhat, lehet ideg, vagy akár csont

Smith csapata az egér őssejtek DNS katalógusának átrostálásával izolálta a Nanogot, majd számos kísérletnek vetették alá. A felfedezést a britektől függetlenül egy japán csapatnak is sikerült elérnie, melyet a Nara Tudományos és Technikai Intézet tudósa, Shinya Yamanaka vezet. A skótok és a japánok felfedezésüket párhuzamosan publikálták a Cell című szakfolyóiratban. Egy kísérletben Nanog hozzáadásával meggátolták az egér őssejtjének specializálódását, még akkor is, amikor olyan körülményeknek voltak kitéve, melyben normál esetben érett sejtekké váltak volna.

A Nanog valószínűleg más gének ki és bekapcsolásával az embrió őssejtek önmagukat megújító folyamatát irányítja. A főgén által koordinált géntevékenység mintája az emberi embrió őssejtek esetében fejlődésük negyedik vagy ötödik napjában látható, amikor a sejtek még nem döntötték el milyen sejttípussá váljanak. Smith figyelmeztet, hogy a hagyományos felnőtt sejtek átprogramozása, hogy az biztonságos és használható embrió őssejté váljon még igen messze van. Véleménye szerint, ami a közeli jövőt illeti, a kulcsgén felhasználása a gyógyászat számára fogja lehetővé tenni embrió őssejtek "milliói és milliárdjai" termelését a meglévő mintákból. Ezeket sokkal biztonságosabban lehet majd használni az emberekben, akik nem lesznek kitéve a jelenleg szükséges "vegyi koktéloknak".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FireStorm #19
    Szivemből szóltál!!!

    :))))
  • Cat #13
    már rég bebizonyították hogy megfelelő stimuláció hatására az idegsejtek is termelődnek, csak treniroznod kell hozzá az agyadat, és akkor a neuronok létrehoznak egymás között uj kapcsolatokat

    nagyon régen tanulhattad ;)
  • Munch #12
    Én szeretnék örökké élni... De csak akkor, ha az összes mostani ismerősöm, főleg a család is örökké élne. Amúgy tönkremennénk idegileg.
  • [HUN]PAStheLoD #11
    ha 10 évvel tovább lehetsz fiatal már megérte+!
  • awender #8
    A halhatatlanság abban az esetben, ha nem ér baleset. Aki szegény lesz, a jövőben ugyanúgy fiatalon meghal, mint manapság. A halhatatlanság gazdagok és ún. fontos emberek kiváltsága lesz.
  • awender #7
    Örökké valószínűleg nem lehet élni, viszont az életminőség javulása óriási lehet. Gyakorlatilag erőd teljében halhatsz meg mondjuk 250 éves korodban.
  • awender #6
    Én emléxem. Nagyon klassz kis játék volt. De nem úgy volt a neve hogy Tir Na Nog? C64-en volt nekem ilyen játék.
  • fluga@school #1
    örökélet közel lenne? nem hiszem. szvsz adódni fog mindig egy olyan probléma, aminek megoldása szinte lehetetlenné teszi az iulyen vágyálmok megvalósulását. a természet remélem gondoskodik a fluktuációról, mert ha nem az eddiginél is nagyobb bajok lesznek!