Hunter

Mi termeli az ammóniát a Marson?

Ammóniára bukkantak a Mars légkörében, melyet egyes tudósok az élet jeleként értékelnek. Az ammónia spektrális jeleit az Európai Űrhivatal, az ESA Mars Express szondájának fedélzeti szenzorai észlelték.

Az ammónia csupán rövid ideig képes fennmaradni a vörös bolygó légkörében, ezért egyértelműen lennie kell valaminek a felszínen, ami folyamatosan újra termeli. Két lehetséges forrása létezhet, vagy aktív vulkánok termelik, melyek elvileg jelenleg nem léteznek a Marson, vagy mikrobáktól származtathatók.

"Az ammónia lehet a kulcsa a marsi élet felfedezésének" - nyilatkozott a NASA egyik tudósa a BBC News-nak. A gáz spektrális bizonyítékát a Mars Express Planetary Fourier Spektrométere (PFS) észlelte.

Vittorio Formisano professzor, a műszer főfelügyelője várhatóan a jövő héten Párizsban tartandó nemzetközi konferencián számol be felfedezésük részleteiről. A PFS 1,2-5 mikron, valamint az 5-50 mikron tartományban érzékeny a sugárzásra, ami gazdag olyan molekulákban, mint a víz és a szén-dioxid. Az ammónia spektrális vonala 10 mikronnál húzódik.

Bár a Mars Express 2003 decembere óta kering a Mars körül, a tudósok mindeddig a PFS által előállított adatoknak csupán töredékét elemezték. A kutatók szerint ez azért alakult így, mert még mindig küzdenek a PFS bonyolultságával, valamint a Mars Express időről időre jelentkező energiaellátási gondjaival.

A PFS korábban már megfigyelt széndioxid-lerakódást és vízpára-növekedést a Mars legnagyobb vulkánjai felett, ezek azonban csak kis összetevők észlelései, feltehetően a szenzorok nagy felbontású üzemmódjának köszönhetőek. Az ammónia észlelése csupán néhány hónappal azután következett be, hogy metánt, egy másik lehetséges biológiai eredetű gázt találtak a bolygó atmoszférájában. Az ammónia nem stabil molekula a Mars légkörében, azaz néhány órán belül elillan.

Forrásának egyik lehetőségét, miszerint az elveszett Beagle 2 egység légzsákjaiból szivárogna az ammónia a levegőbe, a kutatók már elvetették, mivel az elemzések szerint a gáz eloszlása nem támasztja alá ezt a magyarázatot. Az ammónia jelentősége abból adódik, hogy nitrogénből és hidrogénből tevődik össze. A nitrogén ritka a marsi környezetben, azonban mivel egyetlen földi létforma sem képes létezni nélküle az ammónia jelenléte arra utalhat, hogy mikroba szintű élet halmozza fel.

"Nem kerülhet úgy ammóna a marsi légkörbe, hogy ne legyen benne élet" - mondta a NASA tudósa.

A két amerikai marsjáró, melyek januárban landoltak a bolygón, nem fognak tudni választ adni az ammónia eredetére, mivel geológiai munkára tervezték őket. A jövő küldetései azonban olyan érzékelőkkel lesznek felszerelve, melyek képesek lesznek az ammónia elemzésére és eredetének megállapítására. A felszínen vagy a föld alatt lerakódott láva is előállíthatja a gázt, mindeddig azonban egyetlen aktivitást mutató vulkanikus pontot sem sikerült felfedezni a bolygón, pedig nem egy űrszonda pásztázza a felszínt, ezért egyre inkább a magyar tudósok évek óta hangoztatott, igen sok kritikát kapott nézete látszik beigazolódni, ami biológiai eredetre vezeti vissza az ammónia-termelődést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mat #66
    Tyűűű! Azta kutyamindenit! Mikor utazhatunk már?
  • Alfa Of NS #65
    Fogd be a szad es tanuld tovabb a kemiat!
  • Petty #64
    Éntudom a megoldást!

    A középiskolai kémia tanárnőm termel ammóniát!Mindig sejtettem, hogy marslakó! Bár ne jött volna ide a földre!
  • fr0003 #63
    A fővonalas egyházaknak szerintem semmi bajuk nem lenne a Földön kívüli élettel, de csak azért, mert már nem veszik szó szerint a Bibliát. Az amerikai protestáns kisegyházak sokkal hevesebben tiltakoznának, mert az ő kreacionista kozmológiájukban egyszerűen nincs helye a Földön kívüli életnek.

  • ORF #62
    Csak hogy tárgyilagosabb példával éljek ott az Abbys című ősrégi film.... Gyakorlatilag az sem lehetetlen hogy a Mariana
    árokban már többezer éve ottvanak azok a lények amiket más bolygókon keresünk :D
  • ORF #61
    teljessen igazad van de pontosan ezt mondom én is amit te hogy még a földön is vannak rendkívül egyedülálló élőlények pl rákok amik csak az olyan forró/forrásban lévő óceáni részeken tudnak megélni ahol nyílt vulkáni tevékenység melegíti azt. Igaz hogy a felszínen már szinte mindent ismerünk, de pl a mélyóceánok élővilágának még cska a töredékét ismerjük. Elképzelhető például hogy a mélyben élnek olyan élőlények amik képesek kibírni azt a nyomást is amit az ember alkotta szondák és mélytenger-járók már nem. Szal minek kutatjuk az űrt élet után ha még a saját bolygónkét sem ismerjük teljessen ?
  • dez #60
    Ne felejtsd el, hogy a Föld sem pont így nézne ki élővilág nélkül. Sőt, a hőmérsékletingadozást is korlátozza az élővilág (a légkör gáz-összetételének szabályzásával - amíg az ember össze nem zavarja teljesen). És a Földön is találhatók a (főleg mély-)tengerekben igencsak érdekes kinézetű állatok. De valahogy nem terjedtek el máshol. Az évmilliók alatt kiderült, melyik testfelépítés a legalkalmasabb a szárazföldi életre.
  • ORF #59
    Csak annyit tennék hozzá az egészhez hogy pl hangoztatják hogy ők víz nyomára bukkantak. Kit érdekel ? Az Európa nevű kisholdon már évekkel ezelőtt találtak jeget ergo valamikor a múltban, vagy akár még ma is a jég alatt lehet folyékony víz.
    Légköre viszont nincsen szal ha él is ott valami semmi köze nem lesz a földi élethez. A legnagyobb baj a NASA-val meg egyáltalán a földönkívüliekről szóló mesékkel, hogy mindenki a földi élőlényekhez hasonlót keres. Csakhogy a földi viszonyok rendkívül ritkák a világegyetemben. Mindenki rögtön vizet meg növényeket keres. Pedig valójában még a földön tapasztalható csekély hőmérsékletingadozás is rendkívül egyedülálló. Rengeteg "Földszerű" bolygó létezik de hogy csak egy durva példát mondjak nappal 230 fok van, éjjel -120. Vagy mondjuk olyan lassú a keringési idő és olyan nagy a legközelebbi naptól való távolság, hogy 3 hónapig van éjszaka. Ilyen zord környezetben nincs az a földihez hasonló élet ami megmaradna. Az emberi és általában a legtöbb földi
    élőlény testét még a kismértékű gravitációváltozás is megviseli. Szal az igazság az hogy foggalmunk sincs mit keressünk mivel nics elég képzelőerőnk végiggondolni milyen különös formákban jelenhet meg az élet. Mindenki leragadt a kis zöld emberkéknél és ez öreg hiba...
  • FtranX #58
    egyeseknek nagyon élénk a fantáziájuk :)

    Már az is óriási szenzáció lenne, ha valamilyen nagyon kezdetleges élőlényt találnának.

    Ekkor több lehetőség merülne fel:
    -A földi életől függetlenül alakult ki.
    -A földi élettel közös őstől származik.
    -A földi élet fertőzte meg.
    -A földi élet a Marsról származik (pl. meteoritok útján)

    Az utolsó három lényegében majdnem ugyan az.
    Én az elsőnek drukkolok.
  • DBM #57
    Felőlem azt csinálnak, amit akarnak. Szabad országban élünk-Hangzana egy amerikai szájából.