Hunter

Egy Földön talált meteorithoz hasonló kőzetre bukkantak a Marson

A Mars Meriadiani Plánumán talált egyik kőzet ásványi "ujjlenyomata" nem a szondák által eddig vizsgált marsi kőzetekéhez hasonlít, hanem egy meteoritéhoz, ami évezredekkel ezelőtt csapódott be bolygónkon, a Déli-sarkon.

A NASA Opportunity marsjárója egy olyan síkságon barangol, ahol egykor sós vizű tenger hömpölygött. A Bounce Rock (pattanó szikla) névre keresztelt kőzet akkor kapta nevét, amikor a légzsákokkal tompított landolás során a marsjáró nekipattant, de érdekességét sokkal inkább az adja, hogy a közelben alig találni másik sziklát. A marsjáró elvégzett némi csiszolást a sziklán, felfedve belső szerkezetét. Az elemzés után a sziklát még furcsábbnak találták, mivel egyáltalán nem hasonlít az Opportunity által heteken át tanulmányozott ősi alapkőzetettel, jelentették be a kutatók.

Klikk ide!
A kérdéses kőbe a marsjáró már belefúrt - klikk a nagyításhoz

"A belsejébe pillantva megerősítést nyert, hogy ez a kőzet nagyban különbözik a Meridianin eddig látott kőzetektől" - mondta Jason Soderblom, a Cornell Egyetem kutatója, aki a kaliforniai Sugárhajtómű Laboratórium tudományos csapatával együtt dolgozik. Az ásványi elemzés kimutatta, hogy a Bounce Rock nagyban hasonlít az EETA79001 jelű meteoritra, ami feltehetően 10.000 vagy annál is több évvel ezelőtt csapódott be a Déli-sarkon, állapította meg Benton Clark a Lockheed Martin részéről.

A szóban forgó meteorit korábban több tudóst is meggyőzött arról, hogy a marsi életre utaló szerves összetevőket tartalmaz, azonban más tudósok szerint a bizonyítékok földi eredetűek. Az űrkőzet ezen felül olyan gáz-zacskókat is rejtett, melyek a Mars légkörére hasonlítottak. A Marson elképzelhető, hogy a Bounce Rock egy krátert eredményező becsapódásnak köszönhetően eredeti fekvésétől akár 45-50 kilométert is repült. Az EETA79001 meteorit a tudósok szerint valószínűleg ugyanerről, vagy egy hasonló helyről érkezhetett.

A 820 millió dolláros iker robot páros sikeresen befejezte szoftverfrissítését, ami segíti irányításukat, energia megőrzésüket és ezentúl remélhetőleg jobban kezelik az üzemzavarokat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pepe003 #15
    Heh
  • Runo #11
    Mit dobnak le? Paksot?????
  • Runo #5
    viCtoR!
    elárulom, pont ott van paks :D
  • Sanko #4
    ki megy utánuk leseperni a napelemeket a porttól?
  • [HUN]PAStheLoD #1
    mer előtte nem csinált fotót azé kell ezt a széttúrt kép :DD

    ettől függetlenül jó hogy nem csak a 90 napos projectet valósítják meg. de lehet a marslakók nem ennyire boldogak :]