Hunter

A Mars gömbjei a Földön is megtalálhatóak

A Mars rejtélyes, vasban gazdag gömböcskéi nem sokban térnek el azoktól a képződményektől, amiket az amerikai Utah államban találtak, igaz a felfedezés a szakértők állítása szerint semmivel sem könnyítette meg a dolgukat.


Utahban talált gomböcskék
Utahi geológusoknak már akkor gyanús volt a szabályos objektum, amikor az Opportunity marsjáró a Meridiáni Síkságon először rábukkant a földi irányítás által áfonyának nevezett képződményekre, melyek földi megfelelője az amerikai állam déli részén fekvő nemzeti parkokban jóval szélesebb méretskálán létezik.

"Amikor januárban először közzétették a Marsról kapott képeket, azt mondtuk, igen, egészen biztos, hogy ezt már láttuk Utahban" - mondta Bill Parry geológus, a Nature magazinban megjelent beszámoló egyik szerzője. Utahban a vas-ásvány gömböket a Hopi indián törzs moquijai, azaz őseik szellemei után moqui üveggolyóknak nevezik - ők a legendák szerint ezekkel a gömbökkel játszottak. Ma a moqui üveggolyó az ékkőgyűjtők kollekcióinak egyik alapdarabja, akik szerint különleges erővel bírnak.

Mind a marsi, mind a utahi gömbök a geológusok által konkrécióknak nevezett képződmények. A Földön akkor alakulnak ki, amikor szivacsos kőzetszerkezeteken ásványokban gazdag víz áramlik keresztül, magyarázta a téma szakértője, Earle McBride, a Texasi Egyetem munkatársa. A gömbök akkor jönnek létre, amikor víz által hordozott vas kialakítja a hematitot és egy gömbszerű alakzatba tapasztja össze a homokszemcséket. De miért pont gömb alakba? "Fogalmunk sincs" - válaszolt tömören McBride.


A Marson talált kőzet

Más kőzettípusoknál egy darabka bomlásnak indult növényi vagy állati anyag indíthatja be a konkréció kialakulását, azonban a homokkő esetében nem ez a helyzet, mondta McBride. Szerinte feltehetőleg önrendeződés megy végbe a Mars és a Föld homokjában, azaz egy tisztán nem biológiai eseménysorozat elképesztően szabályos sémákat hoz létre. A konkréció a homokkő esetében úgy tűnik bizonyos körülmények egybeesése esetén automatikusan alakul ki, ilyen feltétel lehet a nyomás, a víz átfolyásának sebessége és a kötő ásványok jelenléte is. A kialakulás után a kevésbé jól összeragasztott kőzetek a konkréciók körül az erózió hatására elporladnak és csupán a gömbök maradnak meg, melyek maguktól kigurulnak a kőzetekből, ahogy azt a Marson és Utahban is láthatjuk.

Annak ellenére, hogy a Mars áfonyái hematitban gazdagabbnak tűnnek földi társaiknál, van bennük egy közös dolog, kialakulásukhoz nedvességre van szükség, tette hozzá McBride.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #6
    billiárdozni lehet velük ? :))
  • Munch #5
    Én azt hittem kutyagumi...
  • Ph03niXx #4
    Mondjuk én az első képen megkövesedett kagylókat "vélek fölfedezni"... Hihetetlen...
  • Toncsi47 #3
    Ilyen egy "igazi" tudós. Csak azt állítja, amit tud!
  • Pakosz #2
    Az biztos :)!
  • Flashy #1
    De miért pont gömb alakba? "Fogalmunk sincs" - válaszolt tömören McBride.

    na ez legalább nem vetít hülyeségeket csak hogy nagyobb tudósnak látsszon... :)