Hunter

Meghosszabbították a marsjárók küldetését

Miután a NASA két marsjárója, a Spirit és az Opportunity mondhatni teljes sikerrel zárta 90 napos elsődleges küldetését, a két robot öthónapnyi ráadással szolgálhat a tudományos világ és az űrrajongók számára, mely során folytatja a Mars múltjának, elsősorban a víz jeleinek kutatását.

A NASA jóváhagyta további 15 millió dollár kifizetését a marsjáró program meghosszabbítására. A Spirit, ami a Gusev kráterben landolt, úton van egy geológiailag érdekesnek tűnő terület, az úgynevezett Columbia dombok felé. A kutatók reményei szerint a domboknál fedetlen kőzetrétegeket fognak találni, amit a marsjáró fedélzeti műszereivel lefényképezhetnek és elemezhetnek.


A Rover projekt kutatói: Firouz Naderi, Jennifer Trosper és Ray Arvidson

Az Opportunity - ami óriási szerencsével közvetlenül egy ilyen rétegezett kőzetfal mellett szállt le egy kráterben - jelenleg szintén ősi kőzetrétegek után kutatva egy másik kráter felé tart, melyen újabb összetételbeli tanulmányokat fog végezni. A kiterjesztett küldetés során a tudósok szeretnének légköri vizsgálatokat is folytatni, hogy jobban megismerhessék a bolygó évszakonkénti változásait. Emellett a mérnökök buzgón tervezik a jövő leszállóegységeit és terepjáróit. Ehhez a mostani két egység mozgási technikáit kívánják behatóbban tesztelni, elemeznék a robotok napcelláira lerakódó por hatásait az energiaellátásra, és egyben kipróbálják hogyan boldogulnak az irányító csapatok a hosszú távú küldetésekkel.

Klikk ide!
A Spirit célja a dombok elérése - klikk a nagyításhoz

A héten a Spirit irányítói marsiról földi időre kapcsoltak át. "Készen állunk a meghosszabbított küldetésre és örülünk, hogy visszatértünk a földi időhöz" - nyilatkozott Ray Arvidson, a Washington Egyetem kutatója. Az irányítóközpontban dolgozó szakemberek karóráin eddig a marsjárók lokális ideje volt, hogy a földi nappal-éjszaka váltástól függetlenül maximálisan alkalmazkodhassanak a marsi viszonyokhoz, és teljesen kihasználhassák a nappali időszakokat az energiaigényes tevékenységekre. A kiterjesztett küldetés belenyúlik a szeptember 13-án kezdődő közel egyhetes időszakba, amikor a Nap blokkolni fogja a Föld és a Mars közötti kommunikációt.


A marsjárókat elkeresztelő Sofi Collis a NASA igazgatója, Sean O'Keefe mellett

Amennyiben a marsjárók működőképesek maradnak, a projekt vezetői valószínűleg további támogatásért folyamodnak a Mars expedíció folytatásához. "Amint az Opportunity átlépi 91. marsi napját, minden ezután kapott információ ajándéknak számít" - mondta Firouz Naderi, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának Mars kutatásért felelős vezetője. "Annak ellenére, hogy a küldetést szeptemberig jóváhagyták, és a marsjárók akár még ezen az időponton túl is üzemkészek maradhatnak az is elképzelhető, hogy a következő héten vagy hónapban megtorpannak. Rendkívül zord körülmények között dolgoznak." Annak ellenére, hogy a Spiritnek már "lejárt a szavatossága", mindkét robottól újabb és újabb felfedezésekre számítanak, tette hozzá Naderi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valamit #12
    Magyarban a Paradicsom szo illetve a hozza tartozo noveny csak engem emlekeztet a Marsra? :) Hajra ezoterikusok! :DDD
  • Vamp #11
    Inkább találja meg egymást a két marslakó és csináljanak utódokat, mert a következő generáció utiköltsége is magas :-P
  • Tetsuo #10
    A földön 1,5 Mrd ember él napi max $1-ból...
  • Pepito #9
    No itt már erősen ingoványon járunk. Nem ismerjük az értékrendjét annak aki a pénzeszsákon ül.

    Számolgatni persze lehet. :)
    Igérem, mostantól befogom a pofám. ok?!
  • Pepito #7
    Koszonom a kerdest. :)
    Kontextusabol kiragadva valoban butan hangzik. Talan az eredeti szovegkornyezetben nem ennyire esetlen a dolog. De most nem masolom ide az ottaniakat. Ott a link.
  • Pepito #5
    Aztan elolvastam a rover site-ot. Tenyleg felgyorsitjak oket egy kicsit.
  • [HUN]PAStheLoD #4
    azért örülök hogy nem hagyták ott porosodni őket miután letelt a 90 nap
  • Pepito #3
    Igen, tudom. En is ezt mondtam hogy sokba kerul. Azt is mondtam, hogy szerintem nem eri meg a napi szazezer dollart.
    Az amik szerint megeri. Nekik legyen mondva. :)

    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=30784


    De ugye azt latjuk, hogy kicsit eltolodott a hangsuly. Most mar azt is kutatjak, hogy milyen a legkor, hogyan viselkednek a napelemek a porban, stb.
    El tudom kepzelni, hogy frissitik az autonom navigacios rendszer szoftveret es megengedik a rovereknek, hogy kicsit gyorsabban menjenek. Talan.

    Meg ugye a napi ritmusuk is atall foldire, hogy ne rokkanjanak bele az idoeltolodasba.
  • [NST]Cifu #2
    Jah, mivel a földön több óriás rádióteleszkópot is most alá kell rendelni e feladatnak, plusz az egész kiszolgáló apparátust tovább kell fizetni. Az pedig nem olcsó mulatság. De mi ebben a furcsa?
  • Pepito #1
    No most vegyük csak elő a korábbi topikot és vessük össze a költségvetés számait.

    Mire is megy el a 15 milla?! Persze! Az erőforrások fenntartására.