Hunter

Mi küldtük az életet a Marsra?

Van élet a Marson, jelentette be egy kutató, sajnos azonban csak az űrhajók által odajuttatott szennyeződésnek köszönhetően.

"Hiszem, hogy van élet a Marson, és jelenleg is egyértelműen ott van, mert mi küldtük oda" - mondta Andrew Schuerger, a Florida Egyetem munkatársa a Houstonban megtartott Hold- és Bolygótudományi Konferencián. Schuergert a NASA bolygóvédelmi hivatala alkalmazza jobb sterilizációs technikák kidolgozására a jövő expedíciói számára.


Fellövés előtt minden leszállóegységet sterilizálnak, de ez nem biztos hogy elég

Schuerger szerint az összes Marsra küldött szonda közül csupán a két 1976-ban fellőtt Viking volt megfelelően hő-sterilizálva. Azóta minden küldetésnél, beleértve a most a Mars felszínén dolgozó két robotgeológust és az európai Beagle 2-t, maradt a fedélzeten néhány mikroba. Miután letesztelték, hogy a földi organizmusok képesek-e túlélni a szimulált marsi körülményeket és a sterilizálásra használt eljárásokat, Schuerger úgy véli jó esély van rá, hogy több is eljutott a Marsra és jelenleg is ott él.

Ha egy űrhajó felületét víztaszító anyagból készítik el, a felszínére kerülő bármilyen víz cseppekbe gyűlik, ami száradás közben összezsugorodik, eközben összesűríti a mikrobákat, így segítve túlélésüket. A legtöbb földi organizmus, mely potyautasként jutott el a Marsra gyorsan elpusztulna, azonban a hangsúly a "legtöbb" szón van, nem feltétlenül igaz mindegyikükre.

Klikk ide!
Az Opportunity felvétele - klikk a képre a nagyításhoz

A jelenlegi műhold és marsjáró küldetésektől beérkezett felvételek és kémiai bizonyítékok arra utalnak, hogy hosszú időn át létezhetett sós, savas víz a Mars talaján. Egyes savas sósvíz típusok elvileg a ma rideg körülmények között is folyékonyak maradhattak, így a földi organizmusok akár meg is találhatták az utat egy nedves környezethez, melyben képesek szaporodni.

"Valószínűleg nem fognak fennmaradni kénsavban, 200 Kelvin hőmérsékletű közegben" - mondta Jeff Kargel az Egyesült Államok Földtani Felügyelete részéről, aki úgy véli, a Marson ma is lehetségesek a savas sósvizű tavak és mocsarak. "Mégis, ha a Földön a legszélsőségesebb helyeken fellelt mikrobákra gondolunk, nem zárható ki, hogy képesek a túlélésre és lehet, hogy valami rettenetes dolgot vittünk végbe" - teszi hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pepe003 #50
    Lehet, hogy amikor jött a jégkorszak, a dinoszaursuszok odateleportáltak :D
  • Kryon #49
    A problémát a hosszú életű transzuránok jelentik(uránnál nagyobb rendszámú elemek),a jó reaktort úgy építik,hogy ilyenek ne keletkezzenek.A hasadványokat ha elválasztják az újrahasznosítás során,akkor rövid életű izotópokat nyernének melyeket nem kell sokáig tárolni,(sőt,telán fel is használhatnák ezeket valamire).A transzuránokat,ha mégis termelődnek,a Zéta által említett égetőkben hatástalaníthatnák,ezekben erős sugárzással bombáznák szét ezeket a magokat,ha jól tudom.
  • Kryon #48
    Az nem kérdéses,lenne-e olyan "Marsvédő" az emberiség,hogy ezért adja fel a terveket(sajnos),bár az Antarktisz tányleg jó példa lehetne.Elsősorban arra akartam célozni,hogy az idegen mikrobák sok gondot okozhatnának,bármit is akarunk csinálni a Marson,és ha valaki a kiirtásukra gondol,hát sztem az nem menne(szerencsére).
  • Kryon #43
    Az,ha a Marson életet találnának óriási szenzáció lenne,élet a Földön kívül....,de a marsutazásokat problémásabbá tenné,ugye sterilizáció,a Marsot,hogy legyen mit vizsgálni ugyancsak el kéne szigetelni a földi mikróbáktól,a tervezett terraformálásnak pedig végképp betenne.........
  • Kryon #42
    Pontosan.Ilyen "normális reaktor"-ból jelenleg 2féle van:1-Th232/U233 tenyésztőreaktor(termikus tenyésztő reak.)Th232-ot termikusan hasítható U233-izotóppá alakítja,2-U238/Pu239 (gyorsneutronos tenyésztőreaktor)U238-at könnyebben hasítható Pu239-é alakítja a gyors n-ok pedig az U238-at is hasítják.Érdekes,hogy fejlesztésük a hidegháború végeztével kapott igazi lendületet,bár már rég kitalálták.............
  • Kryon #37
    "lőjük a szemetet a Napba"...he-he-he.A Napnak ugyan meg se kottyanna,de:valamit a Napba lőni drágább mint kilőni a Naprendszerből,egyébkéntmeg jól megy annak aki az űrbe lövöldözi a szemetét....:-D
  • Nenrandil #35
    Igaz igaz...Én is szurkolok magunknak...Végül is olyan barátságos az a hely hogy kitaláltuk a Földet is ilyenné varázsoljuk... mi ebben a hiba? :)
  • Sub #30
    F@sza! Már a Marsot is beszennyeztük! Nem elég a töménytelen Naprendszerben keringő szeméthegy... meg a "lőjjük a szemetet a Napba"-elgondolás. Végülis a Földet már elkúrtuk. Hajrá emberiség!
  • Nenrandil #27
    Nos a mikróbák tényleg sok mindent kibírnak...Vannak olyanok amelyek burkokat vonnak amguk köré ha a számukra nem megfelelő környezettel találkoznak(pl. kiszárad egy tócsa)ÉS addig ilyen állapotban maradnak míg nem találkoznak új jó környezettel...Tehát az űrutazást akár még túl is élhették...De...Ha a marson mégtalálnak megfelelő környezetet is akkor is szükségük van arra hogy legyen mivel táplálkozni...Tehát a fejlettebb organizmusok mellett melyek ilyen védelmi rendszert fejlesztettek ki az évmilliók során szükséges hogy legyenek egyszerűbb szervetlen vagy szerves maradékok és egyéb mikróbák...Ha csak egy ilyen lánc van és képesek a megfelelő ökologiai egyensúly megteremtésére (nem szaporodik túl egyik sem) akkor akár még élhetnek is...Ami tényleg jó lenne ha ezek az organizmusok is eljutnának a fotoszintézishez...(bár erre várhatunk) Ellenben ha olyan mikróba is kijutott mely már rendelkezik valamilyen színtesttel akkor még akár az is lehet hogy oxigént állítanak elő...A terrafformálást is így lehetne megoldani... a lényeg, hogy érdekes...
  • nenad #26
    ez jo pelda volt, cat mar annyira tudomanyos szeretne lenni, hogy mar eszre sem veszi mekkora ......-t irogat. :)