Hunter

Életre utal a Mars metán-kibocsátása?

Valószínüsíthetően életre utaló jelet észleltek a NASA és az ESA tudósai a Marson. Mindkét csoport egymástól függetlenül fedezte fel a metán jelenlétét a marsi légkörben. A metán a Földön többek közt az élő organizmusok mellékterméke, ezért elképzelhető, hogy a felszín alatt megbújó idegen mikrobáknak köszönhetően a Marson is az élet hozza létre.

A metántartalom észlelése már jóideje a Mars légkörét kutató tudósok szent kelyhének számít, mivel jelenléte egyértelmű bizonyítékként szolgálhat annak megerősítésére, hogy a Földön kívül is van élet. Még sem a NASA, sem az ESA nem jelentette be a felfedezést hivatalosan, azonban az adatokat ismerő szakértők közlése szerint a metán jelenléte valós, bár abban még bizonytalanok, hogy az élet jelenlétének megerősítését illetően milyen jelentéssel bír. A hír hetekkel azután érkezett, hogy a NASA és az ESA bejelentette a Mars nagy víztömegeivel kapcsolatos felfedezéseit, melyek egykor fenntarthatták az életet.


Az ESA Mars Express felvétele a Gusev kráterről

Az európai kutatást Vittorio Formisano, a római Fizikai és Bolygóközi Tudományok Intézetének tudósa vezeti, aki a Mars Express fedélzetén elhelyezett metánérzékelő spekrométert is működteti. "A Mars légkörében azonosítani tudjuk a metán jelenlétét, és mennyiségét is képesek vagyunk megbecsülni" - mondta Formisano professzor. "Csak akkor észlelhető, ha átlagolom a rendelkezésünkre álló adatokat, de akkor is csak sok adat figyelembevétele esetén mutatható ki."

A Marson a metán a heves ultraibolya sugárzás következtében megsemmisül, mivel a gáz élettartama viszonylag alacsony, 300 éves. Ha most is jelen van, akkor valaminek folyamatosan termelnie kell, magyarázta a professzor. "Jelenléte lényeges és nagyon fontos, mivel ha jelen van, akkor forrásnak is lennie kell" - tette hozzá.


A Spirit marsjáró felvétele a Bonneville kráterről

Az amerikai csapatot Michael Mumma, a NASA Goddard Űrrepülő Központjának kutatója vezeti, aki nagy erejű földi spektroszkópos távcsövekkel észlelte a metán jeleit. Ez a csapat is változó koncentrációkat mutatott ki, a legerősebb jelek a jelenleg felszíni felderítés alatt álló Meridiani Planum ősi tengerfeneke felől érkeztek. Ez egy föld alatti metánforrásra utal, ahol a gázt valamilyen fennmaradt geológiai tevékenység pumpálja kifelé, vagy élő organizmusok jelenlétének köszönhető.

Dr. Mumma úgy véli, a metántermelődés biológiai eredetű, tehát ő az utóbbi verzióra szavaz. "Nehéz elképzelni hogy geológiai tevékenységből származó metán négymilliárd éven át (a Mars kora) képes lenne a kiáramlásra. Nagyon érdekes ez a jelenség" - nyilatkozta. Mindkét tudóscsoport az eredmények igazolásán dolgozik, mielőtt szervezeteik a nagyközönség elé tárnák a felfedezést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #39
    Mi az a "rádióaktív energia"? Valami új rádió csatorna?
  • tigeroo #38
    hát igen, biztos van valami lennt is! gondoljatok a sivatagokra a földön, sok állat a föld alatt ekres menedéket a szélviharok, napsütés elől. lehet hogy van élet a marson, de 100%, hogy nem a felszínen
  • tigeroo #37
    lolz
  • tigeroo #36
    lolz! gondolj a ucernára, te
  • NEXUS6 #29
    Ismeri valaki ezt a könyvet: Dr Courtney Brown, Kozmikus utazás?

    Vannak érdekes gondolatok benne a Marsra vonatkozólag.
  • Punker #27
    nem lesz itt semmi gond, az amcsik megoldják a dolgot ugyanúgy mint az indiánokkal :(
  • TheZsenyka #26
    Küldjük el az "SG-1"-et a Marsra, ők mindíg megoldják a problémákat.
  • xavier #22
    szerintem a csehszlovákok a 80 as évek végén fellőték a kisvakondot a marsra mert üldözték a komcsi meggyőződései miatt.
    Az űrhajóban pedig kapott 30 évre elég babkonzervet.
    Az óta bazinagy tárnákat alakított kia a felszín alatt, mert nem csinál mást csak furkál meg fingik.

    Ím hol metán eredete.
    Ámen
  • valaé valaé ná #18
    Ha kőolajat találnak, az már gyanús lesz.
  • valaé valaé ná #17
    Kibocsánat.