Hunter

Elhagyta hordozóját a Beagle 2

Sikeresen levált "hordozójáról" a Beagle 2, megkezdve utazásának utolsó és egyben legfontosabb szakaszát. Mike McKay, a darmstadti Európai Űrműveleti Központ (Esoc) repülési műveletek igazgatója pénteken 12 óra 10 perckor erősítette meg a szétválást.

A parányi szonda innentől az utolsó 3 millió kilométert egyedül, csendes, hibernációs üzemmódban teszi meg a vörös bolygó felé. A várakozások szerint karácsonykor kezdi meg munkáját, az élet múltbéli és jelenlegi nyomai után kutatva.

"Kétfordulós mérkőzésre készültünk fel, mindkettőt idegenben játsszuk" - mondta a Beagle 2 alkotója Colin Pillinger professzor a sikeres leválás alkalmából tartott sajtótájékoztatón. "250 millió kilométert utaztunk és jelenleg 1-0 arányban vezetünk. A második forduló karácsony reggelén következik."


A Mars Express felvétele a leválás után távolodó Beagle 2-ről

Ezek után feltették a professzornak a kérdést, miszerint nem aggódik-e a Marson kialakult porviharok miatt, melyek befolyásolhatják a leszállást. "Információim szerint nem jelentenek különösebben nagy gondot" - nyilatkozott Pillinger professzor a BBC News-nak. "A felszínre történő leszállás a legkockázatosabb és a legnehezebb rész, annak ellenére, hogy minden elképzelhető tényezőt figyelembe próbáltunk venni, hogy zökkenőmentessé tegyük a műveletet" - nyilatkozott szintén a BBC-nek Lord Sainsbury, a brit tudományok minisztere.




Colin Pillinger, a Beagle 2 projekt vezető tudósa a sajtótájékoztatón

Egy pirotechnikai eszköz begyújtásával indították el azt a rugót, ami finoman eltolta a Beagle 2-t szállítóhajójától, a Mars Express-től. A leszállóegység olyan pályán halad, amin végül belecsöppen a Mars légkörébe. Az egység nem rendelkezik saját meghajtórendszerrel, így az előzetes pozicionálásra kénytelen hagyatkozni hogy elérje kijelölt leszálló helyét, egy hatalmas síkságot a Mars egyenlítőjétől északra. A Mars Express telemetrikus adatokat fog visszaküldeni miközben kettős kamerája felvételeket készít a távolodó Beagle 2-ről. A leválás volt az első kockázatos manőver, melyet még jó néhány fog követni mire a szonda eléri a felszínt.

"Nagyon bíztunk a leválás sikerében, hiszen minden tesztet elvégeztünk. De az ördög soha nem alszik. A Mars Express nagy utat tett meg, azonban örömteli, hogy minden simán ment" - mondta Steve Burnage, a Beagle 2 leválasztó mechanikáját építő brit Insys védelmi cég műszaki igazgatója.


A Beagle 2 leszállóegység - a napelemeket leszállás után hajtja ki

Közel hatnapnyi magányos repülés után a leszállóegységnek karácsony első óráiban kell elérnie a Mars légkörének peremét. Innen folytatja immár zuhanását az Isidis Planitia krátere felé, amit egy hőálló pajzs és ejtőernyők lassítanak, illetve a becsapódás erejét légzsákok tompítják. Eközben a Mars Express begyújtja rakétáit és megkezdi a pályára állást a bolygó körül. A Mars Express feladata a felszín alá temetett víz, jég és a kulcsfontosságú vegyületek keresése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tom3 #11
    itt fosom ossze magam azt hittem a Beagle2 hogy a
    kutya fajata de a 2 nem passzolt oda :D
  • NF #10
    Ez olyan mint Asimov
  • Darth Sith #9
    remélem sikerül.
  • Flashy #8
    "Elhagyta hordozóját a Beagle 2" mintha ujsagfocim lenne valami katasztrofarol ;))
  • Cat #7
    a képekről átutő erővel jön át a fickó határtalan öröme
  • joebacsi #5
    látom a National Geographic keze is benne van :) (utolsó kép)
  • Csatti #4
    Hehe.
  • HuAn82 #3
    1-0 Colin Pillinger javára! Steno vesztett!
  • pascal #2
    Aha, szívesen összehasonlítanám kettőtök IQját...