Hunter

Oroszország atomerőművet tervez a Marsra

Orosz tudósok azon terveiket tárták a nagyközönség elé, mely szerint atomerőművet építenének a Marson. Bejelentésük szerint minden szükséges technikai tervrajz rendelkezésükre áll és néhány apróbb simítás után minden készen fog állni a szerkezeti munkálatok megkezdéséhez is.

Az erőmű véleményük szerint 2030-ig megépíthető és üzembe helyezhető, szakértők azonban megkérdőjelezik a projekt megvalósíthatóságát. Az első földön kívüli atomerőmű egy állandó kutató bázis ellátását szolgálná, mely az orosz tudósok szerint 30 éven belül felállítható lenne a vörös bolygón. Az Orosz Atomenergiaügyi Minisztériummal közeli kapcsolatban álló állami tudományos társaság, a Vörös Csillag főmérnöke szerint az állomást a Mars hegyvidékein kellene megépíteni, valószínűleg az egyik kanyonban.

Az erőmű elegendő energiát termelne a jövő bolygóra irányuló orosz expedícióinak, teljesen önellátó lenne, és karbantartásához nem lesz szükség hat technikusnál nagyobb személyzetre. A tudósok elmondása szerint az állomás már majdnem készen áll az építésre, már csak azt kell megoldaniuk, hogyan óvják meg a személyzetet a környezet és a sugárzás viszontagságaitól. Az egyetlen hiányzó részlet, ami már az olvasókban is bizonyára felmerült, hogyan szállítsák a kész építőelemeket a Földtől 300 millió kilométerre fekvő bolygóra.

A tervek szerint a nehezebb felszerelést egy automata leszállóegység szállítaná a felszínre, hasonló a jelenleg a vörös bolygó felé úton levő európai Beagle-hez. A tudósok szerint az érzékenyebb eszközöket egy ember repülte űrhajó juttathatná a helyszínre, melynek legénysége elvégezné mind az erőmű, mind a bázis építését, kikövezve az utat a jövő expedíciói számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NF #57
    A Magyar űrkutatási iroda meg egy gémeskutat tervezaz Olympos Mons tetejére. (A két hír kb. ugyanannyira hihető)
  • Yetike #55
    Érdekes cikk. Mindenki azt szajkózza, hogy 40 év múlva sem lesz emberi utazás a Marsra, mostmeg a ruszkik bejelentik hogy 30 év múlva atomerőmű a Marson, és gondolom nem sokkal utána bázist is szándékoznak telepíteni a felszínre.

    Ezt miből finanszírozzák?

    De annak örülnék, ha mégis belevágnának és sikerülne is, nagy lépés lenne az űrkutatásban.
  • bandia #54
    Ne bazz! Marson is lesz nagy Csernobil!!! Beszarás! Inkább bontanák le az életveszélyes erőműveiket! A Marsot meg ne akarják beszennyezni:)))
  • Anteris #52
    Asugárzó anyagot kétféle módon lehet felhasználni energiaszolgáltatóként. Az egyik a földi típusú erőmű, ahol gyakorlatilag egy gőzgép. A radiaktív cucc felforralja a vízet amivel gőzturbinákat hajtanak meg. A másik mód, amikor egy embernélküli műholdra sugárzó anyagot pakolnak és az az ürben a belső hő és a külsű hideg miatt termoelemkénként működik. Ehhez nem kell víz, csak komoly hőmérsékletkülönbség.
  • Zocsi #49
    Szvsz a műholdak jelentős hányada napenergiával nyomul, azért vannak szép szárnyaik! :)

    Másfelől az ember az összerakásban annyira kell, hogy tudjon improvizálni és kijavítani. Ha van egy programozott gép és hiba csúszik a "számításba", akkor az nem tudja korrigálni.

    Jony: Tudom, hogy képzelgés az egész, de amikor olvastam a hozzászólásokat rögtön ezt találtam ki. Nem lehetett nem leírnom, kijött. Ha sci-fi szinten gondolkozunk szerintem elég jó alapkoncapció! Talán majd írok egy novellát és közzé teszem! :)
  • TheZsenyka #46
    Nem veszed észre, hogy csak hülyítelek?
  • Jony #43
    Na ja és az is lehet hogy valami más bolygón találjuk majd meg a fénysebesség túllépésének titkát.:D Mert hát hiába megyünk mi a marsra. Egyenlőre csak ebben a naprendszerben tudunk mozogni. Sajnos van egy olyan gyanum hogy amikor isten megteremtette a világegyetemet akkor gondolt arra is hogy fizikai lehetetlenség legyen egy fajnak kapcsolatot teremtenie idegenekkel. Szvsz időutazás elszáltság meg ezek a szürke idegenek is szerintem. Nem jutott ide még senki és nem is fog. Sajnos szerintem ezek a Scifi képzelgések most még kicsit se reálisak. Inkább olyanok vagyunk mint akváriumban a hal, szerintetek az mikor jut ki onnan? Ha kiveszik.:D
  • Bonewerkz #42
    a mukodesehez tenyleg nem szukeseges viz (a csernobil is grafittal mukodott, nem??)
    a biztonsagos mukodeshez kell a viz
  • Bonewerkz #41
    nem mondsz hulyeseget, volt egy ilyen hipotezis az ufokkal kapcsolatban...
  • TheZsenyka #39
    Kicsit iszol, már hülyeségeket beszélsz.