Hunter

Remek megfigyelési lehetőséget ígér a Föld-Mars találkozó

Ritka asztrális találkozás felé közeledik a Föld és a Mars, a két bolygó augusztus végén a lehető legközelebb lesz egymáshoz, páratlan rálátást nyújtva az amatőr csillagászok számára a vörös bolygóra.

A két bolygó másodpercenkénti 5 kilométeres sebességgel közeledik egymáshoz, míg augusztus 27-én elérik azt a legkisebb távolságot, ami pályájukból adódóan lehetséges. A pályák enyhén elliptikus görbülete teszi lehetővé ezt a ritka találkozót, ami minden 60.000. évben következik be, ez annyit jelent, hogy utoljára a Neander-völgyiek voltak azok az emberek, akik ilyen közelről láthatták a Marsot. Ennél távolabbi, azonban még mindig közelinek mondható találkozások valamivel gyakoriabbak. A legutóbbi ilyen események 1924, 1845 és 1766 augusztusában zajlottak le.

Az idei alkalommal a Föld 55,7 millió kilométerre lesz a Marstól. Bár látszólag ez hatalmas távolság, mégis viszonylag kicsi, ha figyelembe vesszük a Naprendszer hatalmas kiterjedését. A vörös bolygó késő este jelenik meg ragyogó vöröses-narancssárga árnyalatú pontként a Vízöntő csillagképben. Az amatőr távcsövekkel szokatlan részletességgel válik láthatóvá a bolygó, külön említésre méltó a déli sark jégsapkája, ami visszaverve a Nap fényét egy hatalmas fehér foltként fog megjelenni.

"Még az én 20 centiméteres távcsövemmel is élénken látható a sarkvidéki jég " - mondta Ron Wayman, egy tampai amatőr csillagász. Mostantól augusztus végéig folyamatosan válik egyre fényesebbé a Mars. Augusztus 27-én már csak a Vénusz fog fényesebben ragyogni az éjszakai égbolton.

Hogy mennyire jó képet kapnak az amatőrök, az főként attól függ, hogy hol helyezkednek el bolygónkon, mikor kémlelik az eget, és milyen erős a csillagásztávcső. A Mars hajnali 3 óra körül éri el legmagasabb pontját az égbolton. Az egyenlítő közelében esik a legjobb rálátás a bolygóra, onnan távolodva fokozatosan romlik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • obe #8
    nem tudja valaki, az mennyire "gyakori" esemény, a 8 bolygó együttállása ?
  • SirBubu #7
    amióta az eszemet tudom, 1ik évezredenkénti csoda a másikat követi. hogy van ez? gondolom ezekből a ritkaságokból (mert ugye önmagukban azok, nem kétlem) annyi lehet, hogy Dunát lehet rekeszteni. első amire emléxem Halley üstökös, a maga 6x (vagy hetvenvalahányéves) periódusával, aztán volt napfogyatkozás, tán holdfogyatkozás, meg meteor gyütt és mönt - zajlanak az események odakinn.
  • Gabest #6
    Talán most a Mars jött közel a Földhöz.
  • Bonewerkz #5
    ha jol emlexem par evvel ezelott is volt egy ilyen egyuttallas, valami olyasmit mondtak, hogy akkor is minden x-ezer evben jon ilyen kozel a fold a marshoz:))
  • SirBubu #4
    jó, hát regionálisan mutatkozik némi különbség hobby csillagász és hobbi csillagász között...majd megnézed szépen 1 7x50es binokulárral oszt annyi
  • SirBubu #3
    60.000 évvel ezelőtt elaludtam az 1üttállást (vagy mit) mobiltelefon hiányában, de most be fogom majd lőni az ébresztőjét...nincs kedvem újabb 60 évezredet várni...bár most már van video is. lehet inkább szunyálok, megnézem felvételről...