Hunter

Oly közeli, s mégis távoli a Mars

Lehet hogy a Mars 60.000 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ezen az augusztus 27-i napon, azonban az Apollo holdexpedíciókat követni vágyó, űrkutatás pártolók számára a vörös bolygó még soha nem volt ennél távolabb.

"Jelenleg senkinek nem szerepel egy Mars expedíció a napirendjén" - mondta Karl Lieb, az indianai Wabash College politológusa, egy űrpolitikáról írt könyv társszerzője. "Ami most számít, hogy újra üzembe helyezzék az űrsiklókat és eljuttassák a NASA-t arra a pontra, ahol újra megbízhat önmagában."

Az űrállomás költségvetésének túllépésétől szenvedő NASA már a február 1-i katasztrófa előtt mellékvágányra terelte az emberi Mars expedíciók terveit. A Columbia és héttagú legénységének elvesztése pedig minden jövőbeli űrtörekvésnek gátat szabott. A héten napvilágot látó jelentésnek köszönhetően az amerikai űrprogram kapcsán fellángoló viták elkerülhetetlenek.


Legközelebbi szomszédunk szabad szemmel is kiválóan látható

"A Columbia balesete a közvélemény fokozott figyelmét összpontosította egy olyan problémára, ami már jó ideje létezett" - mondta Brian Chase, a washingtoni központú Nemzeti Űrtársaság igazgatója. "Úgy vélem a jelentés heves vitákat fog politikai körökben szítani az elkövetkező egy vagy két évben arról, hogy mit kellene tenni innentől számítva."

Az Apollo program rohamlépteivel szemben a Mars felderítését célzó űrprogram egy lassan építkező, ám a jövő űrkutatását sokkal átfogóbb folyamat lesz.
"Nem lesz még egy Apollo típusú űrprogram. Azt hiszem, amit keresünk egy fokozatosan építkező szemlélet, ami egy nap eljuttathat minket a távolabbi bolygókra" - mondta.


Augusztus 26-án készült Hubble felvétel a Marsról 11 órával a legközelebbi állapot előtt; a két planéta mindössze 55,760,220 km volt egymástól

Ötletekben nincs hiány, hogyan jussunk a Marsra, vagy mit tegyünk, ha már egyszer megérkeztünk. A NASA idén 3 milliárd dollárnyi eszközt küldött a bolygóra, miközben egy ötéves technológiai fejlesztési program, a Project Prometheus a nukleáris elektromos generátorokat és a nukleáris meghajtást vizsgálja. Emellett az űrhivatal szeretne tesztelni egy űrhajó hajtómű prototípusát, az úgynevezett mini-magnetoszferikus plazma meghajtó rendszert, mely fedélzeti mágnesek segítségével egy mágneses mezőt hoz létre, amit kitágítana a hajtóművekből felszabaduló ionizált gáz. A hajót hajtó erő a Nap által létrehozott töltéssel rendelkező részecskékből származna, ami a mágneses gömböt úgy tolná előre, mint a szél a vitorlát.


Ezekben a napokban világszerte távcsővek tizezrei irányulnak a Marsra

Jelenleg az űrhivatalok robotszondákkal vizsgálják a Mars bolygót. Amerika két marsjárója mellett Európa és Japán is kihasználja a Föld és a Mars közeledését saját szondáik célba juttatása érdekében. Minden 26. hónapban a Föld és a Mars viszonylag kis távolságban elhalad egymás mellett, az óra mutatóihoz hasonlóan, melyek minden órában áthaladnak egymás felett. A bolygók pályái nem kör alakúak, mindazonáltal elliptikus útvonaluk enyhe szabálytalanságai miatt a két égitest időnként a szokásosnál is közelebb kerül egymáshoz. A mostani is egy ilyen eset, a távolság mindössze 55,3 millió kilométer, ami a szokásos oppozíciónál 30%-kal közelebb van.

További 284 esztendőt kell várnunk mire a Mars újra ilyen közelségbe kerül. Talán addigra beteljesül az Apollo ígérete.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #11
    aha... akkor most ez jó vagy nem? És lehet hogy talán jobb is lenne..
  • Bonewerkz #10
    "Nem lesz még egy Apollo típusú űrprogram. Azt hiszem, amit keresünk egy fokozatosan építkező szemlélet, ami egy nap eljuttathat minket a távolabbi bolygókra"
    de elotte meg kell a penz, lerohanni irant,E-koreat,kinat,kanadat,keleteuropat,az egesz foldet... ma irak, holnap az egesz vilag, ultessunk be mindenkibe chipet, hogy kovetni lehessen, (mint az angol kisherceget) eljen a negyedik birodalom...!:-/
    majd ha ezen tulleszunk, majd talan akkor megyunk a marsra, elobb nem...
  • papabear #7
    Ha találnának ott is egy jópár millió hordó olajon (aranyon, urániumon, fűszeren, ...a kívánt rész aláhúzandó) integető diktátort, biztos lenne mindjárt pénz.
    :o)
  • Inquisitor #6
    Ha már itt tartunk ... hogy halad az első kereskedelmi holdutazás engedélyeztetése, amiről pár hete ugyanitt lehetett olvasni még idén le akarják zavarni???
  • [NST]Cifu #5
    Mondjuk hozzá kell tenni, hogy Werner Von Braun még 1956-ban tervezett egy Mars-űrhajót, és azóta legalább 30-40 egyébb terv is született, elsősorban a NASA ill. a Szovjet/Orosz űrhivatalok/fejlesztőcégek berkeiben.

    Technikai akadálya nem igazán van a marsutazásnak, csak költségvetési... :(
  • gz_8 #2
    És Ford Fairlane öröme, ha végre sikerül fellőni egy rakétát :-\
  • JTBM #1
    A probléma ismerős, az űrutazáshoz is csak 3 dolog kell: Pénz, pénz és pénz ;-)))