Hunter

Megkezdte munkáját a Katonai Nanotechnológiai Intézet

Május végén hivatalosan is megnyílt a Katonai Nanotechnológiai Intézet (ISN), melyet a DuPont a Massachusetts Institute of Technology-val közösen hozott létre, a 8400 négyzetméteres kutató és fejlesztő létesítmény az MIT területén működik.

Az Egyesült Államok hadseregének kutatási hivatala az MIT-vel közösen legutóbb 50 millió dollárt és 150 személyt irányzott elő a nanotechnológiai fejlesztésekre. Az ISN célja a katonák "védettségének és túlélésének" fokozása, olyan új technológiák bevezetésével, melyek hat prioritással rendelkeznek: veszélyészlelés, veszélysemlegesítés, automatizált gyógyászati ellátás, álcázás, az emberi teljesítőképesség fokozása és a felszerelés súlyának csökkentése. Az utolsó pont különösen nagy jelentőséggel bír a harcmezőn szolgálatot teljesítő katonák esetében, akik standard felszerelése jelenleg akár 45 kilogrammot is nyomhat. A cél legalább 20 kilogrammal csökkenteni ezt a terhelést.

A high-tech egyenruhák és felszerelések a kulcselemei a Védelmi Minisztérium rugalmas, önellátó katonákról alkotott víziójának, akiket gyors ütemben bevethetnek egyenetlen, kiszámíthatatlan terepeken, mint például Afganisztán. A DuPont jelentős tapasztalatokra tett szert a nanotechnológiában és jelenleg könnyűsúlyú, védelmet nyújtó molekuláris anyagokon dolgoznak, melyekből a jövő katonai ruházatait és egyéb felszerelési tárgyait készíthetik, amik védelmet és akár életet is jelenthetnek.

A DuPont kutatói elsősorban olyan "intelligens" uniformisokra és felszerelésekre összpontosítanak, melyek képesek színeiket változtatva az adott környezethez, fényviszonyokhoz alkalmazkodni, a katona sérülése esetén merev rögzítő sínként viselkedni, beépített szenzoraikkal nyomon követni a katona kondícióját és pozícióját, fontos jelzéseket küldeni a távoli orvosoknak, akik így képesek orvosi ellátást nyújtani a harcmezőn lévőknek gyógyszerek automatikus beadásával, valamint védelmet nyújtanak a lövedékek, biológiai és vegyi anyagok ellen.


Armstrong űrruhájának fejlesztésénél is segédkezett a DuPont

"Tudományos cégként úgy véljük a társulás sikere abban rejlik, hogy minden tag különálló, meghatározott szerepet tölt be a projektben" - nyilatkozott a DuPont tudományos és technikai vezetője, Thomas M. Conelly. "Az Intézet három alappilléren nyugszik, a hadsereg elkötelezettségén, az MIT hatalmas kutatási lehetőségein és a DuPont, illetve kereskedelmi partnerei képességein, melyek az ötleteket valósággá alakítják. Együtt kiemelkedő előrelépésekre vagyunk képesek ebben a fontos biztonsági és védelmi kezdeményezésben."

Bár a jövő egyenruhája csak jó pár év múlva nyeri el végleges formáját, a kutatók úgy vélik az ISN munkája jóval hamarabb kamatozhat a civil világban. Ferromágneses anyagokat már most is használnak a motorok vibrációjának csökkentéséhez, más kereskedelmi alkalmazások erősebb anyagokat és újszerű mikrofotonikus eszközöket eredményezhetnek. A DuPont tudósai úgy vélik a katonák számára készülő innovatív, nanotechnológián alapuló viselet védelmet nyújthat a rendfenntartóknak, a tűzoltóknak és más vészhelyzetekben munkálkodó szervek képviselőinek is.

A DuPont 200 éve áll az Egyesült Államok kormányának szolgálatában, Thomas Jefferson ösztönzésére az alapító E. I. du Pont 1802-ben kezdte meg a puskapor gyártását. Neil Armstrong űrruhája, melyben a Hold felszínére lépett a 25 rétegből 23 DuPont anyagból készült réteget tartalmazott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #9
    ja, csak nem lehetne megkerulni a hadsereget a fejlesztesek teren?? ha civilben fejlesztenenek, talan nem kellene evtizedeket varni arra, hogy az uj technologiakat feloldjak a titoktartas alol... mindenesetre lehet, hogy mielott valamit megeszek, jo eros magneses mezobe teszem, utana fogok egy muszalas pulovert, megdorzsolom, es vegighuzom folotte, aztan lezersugarral vegigpasztazom, biztos, ami biztos:).... (karikas az ordog szeme, mert sose alszik)