Hunter

Átalakul az Egyesült Államok Légiereje

Az Egyesült Államok légiereje jelentős szervezeti és technikai változtatásokba kezdett, nemzetbiztonsági célokból a világűr felhasználását kívánják erősíteni. Peter Teets a légierő helyettes államtitkára és a Nemzeti Katonai Felderítési Hivatal (NRO) igazgatója terjesztette elő az átformálódás részleteit február 7-én a Pentagonban. Teets elmondta, hogy feladata összehozni a katonai és a nemzeti űrkutatás elemeit, "így biztosítva, hogy az Egyesült Államok a legjobb nemzetbiztonsággal rendelkező nemzet legyen és az adófizetők pénze is jó helyre kerüljön", hozzá téve, hogy nem csupán a légierő, de a hadsereg és a haditengerészet is ebbe az irányba halad.

A célkitűzés megvalósításához forradalmi áttörést jelentő technikák és technológiák szükségeltetnek. Ezzel kapcsolatban Teets elmondta, az afgán konfliktusból nagyon sokat tanultak. "Bár a hírszerzési lehetőségeink kiválóak voltak, hiányzott belőle a folytonosság" - mondta. A folytonosságot olyan műholdak jelentik, melyek jóval hosszabb ideig képesek a célpont felett maradni. A hírszerzés terén a kulcsszerepet az NRO játszotta és ez a jövőben is így lesz, ebben nagy segítséget nyújthat az egyelőre csak a tervező asztalon létező űr bázisú radar. A Védelmi Minisztérium költségvetése több pénzt követel a hatalmas keringő szem munkálatainak felgyorsítására, hogy 2010 előtt működőképessé tegyék. Az űreszközök megvédésének vagy rossz kezekbe kerülésének, illetve az ellen-műholdak felhasználásának megakadályozása tervén már dolgoznak, ami hat-nyolc hónapon belül el is készülhet. Itt lép be a képbe a már korábban is dédelgetett katonai űrrepülőgép.

Teets elmondta, hogy tárgyalásokat folytat a NASA-val a katonai űrrepülőgép érdekeltségek összekapcsolásáról az űrhivatal Űrkilövési Kezdeményezésével (SLI). A cél egy újrahasznosítható hordozó jármű megalkotása. A NASA ezen a téren elég jó úton halad, felváltandó járműveinek eddigi hőálló borítását, mely újbóli felkészítése eddig hónapokat vett igénybe, ami valljuk meg nagy hátrányt jelent. Ezt a technológiát használhatnák a hordozórakéták esetében is.

Teets bejelentett számos új posztot is, beleértve a katonai űrköveti tisztség létrehozását, aki a hamarosan bejelentésre kerülő hivatalt fogja irányítani. Előre láthatóan egy katonai űrkutatásban jártas civil tölti majd be a posztot. Mike Hamel, a légierő tábornoka vezeti a Nemzetbiztonsági Űrintegrációs Igazgatást, ami a katonai és nemzeti űrprogramok legjobb alkalmazásainak összeválogatásával felel az átalakulásért, ezen kívül több más tábornok is új pozíciót kap, az űrbeszerzéstől az űrparancsnokságig.

"Mindez együtt hatalmas helyzeti előnybe repít minket, biztosítva a nemzetnek a legjobb képességeket, hogy megfeleljünk a 21. század kihívásainak" - foglalta össze mondandóját Teets.

A magasröptű elképzelések megvalósításához szakértők egész sorát kívánják bevetni. "Szeretném, ha tudnák, hogy a legjobbakat és legkiválóbbakat vontuk be a programba. melyhez társítjuk katonai és hírszerzési szakembereink tudását is a siker érdekében" - zárta hangzatos beszédét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pilóta #3
    Ők nem védekeznek ezzel, hanem megpróbálják kínát belehajszolni egy űrversenybe, hogy gazdaságilag megszüntessék őket. Az oroszoknál már bevált :))
  • Csatti #1
    Lehet, hogy a kinai urprogram tenyleg megijesztette oket egy kicsit?