Hunter

Szimulált Mars-utazást indít Oroszország

Egy űrgyógyászattal foglalkozó orosz laboratórium kísérlete során 17 hónapra elszigetel hat kozmonautát, így tesztelik a legénység túlélő képességeit egy Mars utazás esetén.

Dimitrij Malasenkov a moszkvai Biológiai és Orvosi Problémák Intézetének (BOPI) kutatója elmondta, a kiválasztott űrhajósoknak ugyanazokkal a helyzetekkel kell megbirkózniuk, mint egy valódi Mars utazás során.

"Ha a legénység egy tagja megbetegszik, a többieknek saját erejükből kell segítséget nyújtaniuk" - mondta. "Ha külső segítség szükséges, akkor azt olyan kudarcként értékeljük, mintha a személy meghalt volna."

A hat kiválasztott, valószínűleg mind férfi, három modulban fog lakni összesen 400 négyzetméteren. Elegendő, az űrhajózásban használt élelemmel látják el őket a virtuális utazásra, illetve a vizet újrahasznosítják és az oxigén is mesterségesen előállított lesz. Malasenkov elmondása szerint külföldi űrhajósok is szóba jöhetnek, azonban a szimuláció pontos kezdési időpontjáról nem nyilatkozott.

Benny Elmann-Larsen, az Európai Űrhivatal (ESA) élettani kísérletek koordinátora New Scientist magazinnak adott interjúban elmondta, hogy egy ilyen kísérlet rendkívül fontos új adatokat nyújtana egy hosszú űrutazás során az űrhajósokra nehezedő egyedülálló terhekről.

"A fő teher valószínűleg pszichológiai" - mondta. "Akármilyen probléma merüljön fel, a Föld képtelen lesz segíteni, vagy legjobb esetben is a segítség igen későn érkezne". Egy valós utazáson az űrhajósoknak szembe kell nézniük a hosszantartó sugárzással és mérgező vegyületekkel a Mars felszínén. Az is köztudott, hogy a világűr súlytalanságában való hosszas tartózkodás hatással van az űrhajósok izomzatára és csonttömegére. 2001 szeptemberében és 2002 márciusában az ESA három és négy hónapos "fekvési" kísérleteket futtatott, melyek bebizonyították, hogy a csontritkulást ellensúlyozó gyógyszerek és gyakorlatok enyhítik az izmok sorvadását és a csonttömeg veszteséget.

A BOPI jelenlegi igazgató helyettese, Valerij Poljakov, tartja az űrutazás rekordját, ő ugyanis 14 hónapot tartózkodott a világűrben. A Föld és a Mars közötti távolság a bolygók keringési helyzetétől függ, a bolygóközi utazóknak azonban valószínűleg egy 200 millió kilométeres körutazást kell majd teljesíteniük. Ha egyetlen percet sem tartózkodnak magán a bolygón, akkor ez a jelenlegi űrhajózási technológiával 12 hónapot vesz igénybe. Az utazás során akár 30 perces kommunikációs késésekre is számíthatnak.

2002 júliusában az Orosz Repülési és Űrhajózási Hivatal felkérte a NASA-t és az ESA-t, hogy segítsenek egy 2015-re tervezett emberi Mars-expedíció előkészítésben, ebben az időpontban lennének kedvezőek a bolygóegyüttállások. Mindazonáltal eddig még nem készült határozott tervezet az utazásról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sub #5
    17 hónapra??? Tudjátok mikor maradnék én annyi ideig bezárva...
  • Deus Ex #3
    Jooreggelt.

    Miért nem várhat addig az emberes Mars repülés, amíg normális sebességű űrhajók lesznek? Mi az a múlhatatnalul fontos dolog, amit csakis és kizároolag emberek kockázatos oda és visszautaztatásával lehet megoldani? Miért nem elég, ha az emberes küldetés költségeinek a feléből gépeket küldünk oda? A hatvanas évek beli Hold-utazás - ha nem is tudományos szempontból - de érthető okokból történt. De minek kell most a Marsra menni?
    Sokan hozzák példaként, mi történt volna, ha Colombust nem követi senki. Nos, én a mostani Mars repülést nem Colombus, hanem a vikingek útjához hasonlítom. Eljutotak Ámerikába, azután pedig feledésbe merült a vállalkozásuk, mert semmiféle gazdasági-társadalmi érdek sem tette szükségessé az akkori civilizáció teljesítőképességének határán megvalósítható utakat.

    #2: Nem rossz ötlet, ha az űrajón történetek felévelét eladjuk néhány tévétársaságnak, bejön a repülés költsége..:-))