Hunter

Zoomolj a Marsra

A Mars Global Surveyor októberben újabb mérföldkőhöz érkezett, amikor százezredik felvételét csatolták a NASA online galériájához. A fotók teljes száma ezzel már több mint kétszerese a Viking szondák által a hetvenes években szállított képeknek. Ami igazán érdekessé teszi az új felvételeket az a részletességük. Sokak szerint az eddigi legrészletesebb áttekintést nyújtja a vörös bolygóról, valamint új nyomokat fed fel a rejtélyes marsbeli "Inka városról".

A webet böngészők közelről is megtekinthetik a felvételeket a SPACE.com Universal Viewer technológiájával a http://www.space.com/php/multimedia/imagepump címen.

1972-ben a Mariner 9 juttatott el olyan felvételeket bolygónkra, melyeken egymást átszelő gerincek láthatók, amik látszólag kiemelkednek a réteges felszínből. Ezt a zavarbaejtő szerkezetet nevezték el Inka városnak, eredetét mindeddig nem sikerült megfejteni. A tudósok szerint homok dűnék lehetnek, valószínűleg igen régiek, melyek betemetődtek, megszilárdultak, majd újra láthatóvá váltak. Más kutatók szerint megolvadt sziklaárkok lehetnek.

A Mars Global Surveyor (MGS) Mars Orbiter Kamerája szerint a gerincek egy nagyobb, kör alakú szerkezet részei, ami 86 kilométer átmérőjű.

"Lehetséges, hogy ez a minta egy ősi meteor becsapódás erodált kráterére vezethető vissza, ami feltöltődött, betemetődött, majd részben exhumálódott" - vélik a kamerát működtető Malin Űrtudományi Rendszer tudósai. "Ebben az esetben a gerincek az alapkőzet feltöltődött vetődéseinek maradványai lehetnek, melyben a kráter kialakult, esetleg a krátert feltöltő anyag repedései. Persze a Mars esetében lehet, hogy mindkét magyarázat helytelen."

A Mars és az emberi fantázia imádja a titkokat. A rejtélyes marsbeli tájak felderítése felettébb szórakoztató, azonban minden tudós szeme egyetlen dolgot kutat az utóbbi években, a vizet.

    

Két új felvétel a valaha látott legnagyobb felbontásban mutatja a vízmosásokat, ami ha nem is tegnap, de geológiai mértékekkel a nem túl távoli múltban a felszínen folyó vizet képviselheti. A fotók két kráter falán is mutatják a vízmosásokat, melyeket réges-rég vájhattak idetévedt aszteroidák vagy üstökösök. Mindkét kráter a Newton-medencében fekszik, a Mars Sirenum Terra régiójában. Az egyik fotó a Marsról valaha készült legnagyobb felbontású, egy pixel 1,5 méternek felel meg. Érdekes módon a vízmosások a kráterben mind egy bizonyos rétegen jöttek létre. Elképzelhető hogy ebből a rétegből szabadult fel talajvíz valamikor a múltban. A másik kép hasonló történetről mesél, azonban téli tájat láthatunk a kráter falain és sötét tónusú dűnéket az alján.

A Global Surveyor 1996. november 7-én indult útjára és 1997. szeptember 12. óta köröz a Mars felett. Az expedíció tanulmányozta a teljes Mars felszínt, a légkört és a bolygó belsejét. A mai napig hivatalosan 112218 felvétele került be a NASA archívumába. Ezzel a szonda több adatot közvetített, mint az összes többi együtt véve, bár a mostani és a jövő expedíciói bizonyára sok olyan felfedezést tesznek még, amik messze az MGS felfedezésein túl fognak mutatni. A dolog iróniája, hogy a Surveyor rengeteg kutatómunkája ellenére a vizet mégis a Mars Odyssey találta meg, pár héttel érkezése után. 2004-ben, ha minden egyezik, két marsjáró érkezik a vörös bolygóra. Fedélzeti geológiai eszközeik választ adhatnak a felszín összetételére vonatkozó kérdésekre, sőt a tudósok szerint, ha a múltbeli életnek erőteljes jelei vannak, akkor jó eséllyel érzékelni fogják a járművek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #15
    A képek tetszenek de elég gyagyás dolog ez a "zoomolás". Az eredeti képből csináltak néhány kisebbméretű szart aztán azokból kell kiindulni mintha tényleg nagyítanád. Dedó.
  • Randal #14
    Akkora parasztokl vannak itt hogyha elmennek a kombájn mellett, beindul.
  • CaviaR #13
    Két aratás és permetezés közben inkább pihenjetek, és ne a tudománnyla foglakozzatok.
    (tisztelet a kivételnek...)
  • Bonewerkz #11
    a...:)) +van:D
  • Bonewerkz #10
    eeennemtom, de a marsot nem igazuan talalni rajta... azert a dizajn tetszik
  • DeedY #2
    Hi!
    Hát az biztos hogy kicsit america mániás de nekem a látványa se teccik esetleg némelyik szín meg színkombináció de maga a oldal nem meg elég lassú nem tom nálad hogy van de itt eléggé jó mondjuk elég messze van a server tőlünk :))
  • Laci73 #1
    Érdemes a weboldalt meglátogatni. Igaz egy kissé amerika-mániás, de látványos.