Hunter

Európa meghódítja a világűrt

Az európai űrhivatal (ESA) az elkövetkező évtizedben megvizsgálná a világűr mélységeit, elutazna a Naprendszer határvonalára és meglovagolna egy üstököst, nagyjából erről tanúskodnak a minap közétett és jóváhagyott tervek.

AZ ESA tudományos igazgatója Dr. David Southwood elmondta, nagy küzdelmek árán sikerült összerakni az expedíciós csomagot. "Mérhetetlenül büszke vagyok arra, amit el tudtunk érni, de ne kérjék, hogy újra belefogjak" - nyilatkozta a BBC News számára. Egy áldozata így is akadt a tervezett küldetéseknek, ez a Vénusz, amit idő hiányában el kellett vetniük.

2003-ban indul útjára a Rosetta expedíció, ami egy üstökös körül áll pályára, majd le is száll azon

"Ez valóban nagy veszteség, ám ami tényleg figyelemre méltó, hogy igen csak a költségvetésünkön belül tudtunk maradni" - tette hozzá Southwood. Az ESA jövőre tervezi a Naprendszer meghódítását. 2003-ban indul útjára a Rosetta expedíció, ami egy üstökös körül áll pályára, majd le is száll azon. Ugyancsak jövőre a Smart 1 expedíció a Holdat méri fel és egyben új technológiákat is tesztel, és elindul a rég várt Mars Express is, ami eljuttatja Európát a vörös bolygóra.

A Mars Express a Mars egy speciális feltérképezést végzi majd el, valamint megkísérli lejuttatni a Beagle 2 leszálló egységet a bolygó felszínére. A Beagle 2 egy brit kezdeményezés, nem az ESA projektje. Azután került elő, miután elkészült a Mars Express, nem kevés problémát okozva.

"Egyáltalán nem könnyítette meg az életünket. Mondhatni ez volt az a dolog, ami miatt leginkább nem tudtam aludni" - ismerte el Southwood. "Még mindig akadnak vele gondok, de akkor is elindítjuk a Mars Expresst, ha a Beagle 2 nem áll készen. Ha a leszálló egység most nem is jutna el a vörös bolygóra, ígérem, találunk más módot, hogy elvigyük oda"

Dr David Southwood
Dr. Southwood kifejezte sajnálatát a Vénuszra irányuló expedíció kirostálásáért is. "A Venus Express elvetése valódi veszteség. 2005-ben kellett volna elindítanunk, mivel a Mars Expresst és a Rosettát megépítő ipari konzorciumot nem tudjuk azon túl fenntartani. A rendelkezésre álló idő így túl kevés, a kockázat pedig túl nagy"

A Vénusz szonda elvesztését azonban kárpótolják az ESA többi programja által felkínált lehetőségek. A küldetések sorozata példátlan, figyelembe véve a tudományos osztály rendelkezésére bocsátott szűkös költségvetést. Tervben van egy Merkúr expedíció, a BepiColombo, bár ennek részletei még véglegesítésre várnak. "Itt egyetlen dolog ami bizonytalan, a leszálló egység, amit reményeink szerint az oroszokkal együttműködve el tudunk készíteni"

Összességében Southwood biztos benne, hogy az ESA kiemelkedő csillagászati és űrtudományos csomagot rakott össze. "Rendelkezésünkre áll a Herschell infravörös obszervatórium és a Planck expedíció a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás tanulmányozására. Van egy Merkúrra irányuló küldetésünk és egy szondánk, ami a Nap körül kering. Van egy leszálló egységünk egy üstökösön és egy csillagvizsgálónk, mely a világegyetem gamma sugarait kémleli"

Az ESA nagy részt vállal a Hubble Űrteleszkóp utódjának megépítésében is. "Elmegyünk a Marsra, vissza a Holdra és megkeressük az univerzum legkorábbi eseményeit is" - összegzett Southwood, aki nagy reményeket fűz az Eddington projekthez is, ami más csillagok körül keringő bolygók után kutat. Most azonban az ESA tudományos küldetései 2012-ig alá vannak írva és lezártnak tekinthetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CAD #9
    Mar elnezest de nekunk is van gyakorlati tapasztalatunk... a legjobb jelenelegi teherhordo raketa europai, es a francia guyanai kozpont is igen komoly cucc, masreszt szellemi toke eddig is kozremukodott nasanal ... most legalbb kulon vagyunk.
  • Supergamer_real #8
    Veluk valoban tobb ertelmes lenne ...
  • Kosh #6
    "hülyeség az egymással való versengés"

    naja, csak az emberiség fejlődésének történetét nézd meg, mi is vitte előre a dolgokat...
  • Supergamer_real #3
    Igen, csak ameriak mogott all egy eleg nagy tapasztalat... Europaban meg "csak" szellemi toke van...
  • Kosh #2
    versenyhelyzetet kell teremteni, akkor talán felgyorsulnak a dolgok....
  • CAD #1
    Hajra, ESA hajra europa... nedves szemekkel latom, hogy csokken az amerikai dominnancia... hal' istennek!