daweed

Építészeti remekmű napelemekből

Négy chicago-i építész kapta a feladatot, hogy tervezze meg az amerikai főváros új építészeti remekművét.

Martin Wolf-ra és három munkatársára vár a feladat, hogy az Energiaügyi Minisztérium (DOE) épületének déli falát beborítsa napelemekkel.

Az elkészült mű kb. 60 otthon ellátásához szükséges energiamennyiséget szolgáltat majd, de fő feladata mégis az, hogy felhívja a figyelmet a napenergia felhasználására.

A falat hátulról kábelek feszítik majd meg, és a DOE épületének tetejétől egészen a legaljáig ér majd. Alakja egy hatalmas háromszöget formáz majd.

A tervet még el kell fogadnia a Szépművészeti Bizottságnak is mielőtt a teljes költéség kalkuláció megtörténne.

A minisztérium szerint a tervezéstől a végeredményig mindössze 12 hónapot kell várni, ha sikerül előteremteni a pénzt a kongresszustól és magánbefektetőktől.

A chicago-i építészek szerint a napelemből készült fal évi 30-50 ezer dollárral tudná csökkenteni a DOE energia kiadásának költségeit.

Jelenleg a napenergia felhasználása a leggyorsabban fejlődő területe az energiagazdálkodásnak. Elemzők szerint egyre több épülettel fogunk találkozni, aminek a tetejére már napelemeket szerelnek.

A következő öt évben 35 százalékkal nőhet a napelem piac, ami 9 milliárd dolláros üzletet jelent 2005-ben.

Az egyre gyakoribb áramkimaradások és a növekvő energia árak pedig csak erősítik a napenergia helyzetét. Ezek a napelemek akár 80 százalékkal is csökkenthetik egy átlagos család energia kiadásai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!