Skoal

Repülő áramforrás

Úgy néz ki, mint egy modellhelikopter és egy papírsárkány keresztezése, de Bryan Roberts professzor bízik abban, hogy ez a kicsit mókásan kinéző szerkezet képes lesz megoldani a jövő energiaszükségletét.


A gyromill, ahogy ő nevezi, tulajdonképp egy repülő szélturbina. Rotorjait használva repül fel, majd ott a szelek hátán megpihenve ugyanezeket a rotorokat elektromosság generálására használja fel. A tények szerint egész csapatnyit akarnak ezekből a járművekből felküldeni, olyan 4.5 km-es magasságig, hogy ott egy lebegő erőművet hozzanak létre.

Roberts professzor, a Nyugat Sydneyi Egyetem munkatársa, mintegy húsz éve dolgozik ezen a projecten, s most úgy látja elérkezett az idő a valódi bevetésre. Első állomásait Woomera mellett, Dél Ausztráliában szeretné üzembe helyezni. A professzor szerint a gyromill-jei bebizonyítják, hogy sokkal olcsóbb és rugalmasabb módszerei az elektromosság előállításának, mint a szokványos szélturbinák. Mindegyik gyromill a földhöz lesz kapcsolva. A kábelek, melyek a talajhoz kapcsolódnak, energiát juttatnak fel, hogy a járművek a levegőben tudjanak maradni, mint helikopterek - nyilatkozta Roberts. Majd amikor elérték a megfelelő magasságot, a motorokat át lehet kapcsolni generátor üzemmódba, s az így előállított energiát a kábeleken keresztül visszajuttatja a felszínre.


Roberts 1979-ben kezdett el ezzel az ötletével foglalkozni. A tervezés rengeteg fázison ment keresztül, s a prototípusok is sikeresen repültek mind a szélcsatornákban, mind pedig a szabadban. A levegőben repülő erőmű kb. 20 km átmérőjű területet fog lefedni 4 km-es magasságban. Mivel Ausztráliában vannak a legjobb szelek, a járművek hét napból hatot a levegőben tudnak tölteni. Roberts professzornak most már csak egy dolga van, engedélyt kell beszerezni az illetékes repülésügyi igazgatástól, ugyanis a repülőgépeket távol kell tartani ettől a területtől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #6
    Lehet, hogy egy unatkozó milliomos :). Nem ez lenne az első eset ;).