Hunter

A miénkhez hasonló bolygórendszerre bukkantak

Több tucat egzotikus pályán keringő bolygó felfedezése után a tudósok végre egy olyan bolygórendszert találtak, ami hasonlít naprendszerünkhöz. A bejelentés csütörtökön hangzott el, amikor a csillagászok előterjesztették 15 új bolygó felfedezését, melyek közül az egyik a Jupiterre hasonlít, ami egy Nap-szerű csillag körül kering.

Az 55 Cancri néven ismert naprendszer körülbelül 41 fényévnyire van és valószínűleg a csillagászok érdeklődésének középpontjába fog kerülni, amikor az elkövetkezendő években megkezdik a Földünkhöz hasonló bolygók utáni kutatást.


"Ez a bolygórendszer a legnagyobb esélyes, hogy a Terrestrial Planet Finder, mely még ebben az évtizedben elhagyja a Földet, közvetlen felvételeket készítsen róla" - mondta Debra Fischer, a California Egyetem bolygó vadásza, utalva a NASA következő generációs űrteleszkópjára. Az újonnan felfedezett Jupiterre emlékeztető világnak 13 évre van szüksége, hogy megkerülje szülő csillagát, a Jupiter esetében ez az idő közel 12 év. Az új bolygó azonban jelentős különbségeket is mutat. Durván a Jupiter tömegének négyszeresével rendelkezik, pályája pedig enyhén elnyújtott.

"Nem találtunk pontosan olyan naprendszert mint a miénk, ami körkörös pályájában és tömegében közelebbi értékeket mutatna, azonban már ez is azt mutatja, hogy egyre közelebb kerülünk" - mondta Paul Butler, a NASA és a Nemzeti Tudományos Alapítvány által finanszírozott Carnegie Institution munkatársa, a tanulmány egyik vezetője. A csillagászok szerint az új bolygó elég stabil ahhoz, hogy egy jóindulatú, életbarát környezetet ápoljon a belső nappályán. A Jupiterről, mely naprendszerünk legnagyobb bolygója, úgy tartják, hogy megvédte a korai földi életet az irányába záporozó üstökös-hordáktól.

Több tucat úgynevezett exobolygót fedeztek fel az utóbbi évtizedekben, melyek túl elliptikus és eltorzult pályákon utaznak, általában sokkal közelebb és gyorsabban, mint a mi naprendszerünk óriás bolygói. Például egy korábban felfedezett, nagyjából a Jupiterrel azonos tömegű bolygó kering az 55 Cancri körül, kéthetes ciklusban és kisebb távolságban, mint ami a Merkúr és a Nap között van. Az elméleti modellek szerint egy kis sziklás világnak, mint a Föld, jó esélyei lennének a túlélésre a két bolygó között.

Mindez azonban egy ideig még spekuláció marad. Az exobolygók utáni vadászat a jelenlegi módszerek korlátai miatt csak gáz óriásokat talált. A csillagok gravitációs vonzását időről-időre figyelve a csillagászok le tudják vezetni az exobolygók létezését, kikövetkeztetik tömegüket, pályájukat és forgási periódusaikat. A Terrestrial Planet Finderhez hasonló teleszkópokkal azonban a tudósok közvetlenül észlelhetik a bolygókat, beleértve az olyan kicsiket is, mint a mi saját kék bolygónk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #57
    Ok utánnanéztem, tévedtem, a hozzánk legközelebbi csillag pont ojan távol van mint hogy ti írtátok. 100 fényéven belül kb 2000 csillag van, nyugottan lehet az egyik a fent említett.
  • Bekomman #52
    Engem nagyon félretájékoztattak. Holnapra megpróbálok ennek utánaolvasni, akkor majd válaszolok.
  • Bekomman #49
    A hozzánk legközelebbi csillag az északi sark csillag. Az van nagyságrendileg ojan közel mint a fent említett 41 fényév.
    Lehet hogy tévedtem de akkor sem 41 hanem sokkal inkább 41000
  • Péterúr #42
    volna egy kérdésem:

    A fenti cikkben szereplő 55 Cancri csillag abban a Rák csillagködben található, amely 1054-ben robbant fel, mint szupernóva, és a kínaiak lejegyezték az eseményt?
    Vagy a Rák csillagköd nem ugyanaz, mint a Rák (Cancer) csillagkép?
  • Péterúr #38
    Nem értek egyet a pénzkérdéssel.

    Miniatürizálni kell, és - na ezen még gondolkodom:-) - ki kell adni a munkát egyéni vállalkozóknak (mint amilyen én is vagyok).
    Nekem ha adnának 1 millió dollárt eljuttatnék egy kis szondát a Marsra, megrendelésre lefényképeztetném ami kell, és visszahoznám a képeket.

    10 millió dolcsiért meg személyesen elmennék a veres bolygóra.
    (Suttogva, kacsintva: de nem jönnék vissza. Úgy csinálnék, mint Tribuszerné :-)
  • Péterúr #36
    A Föld megismerésében nagyon nagy ugrást jelentett, amikor "kívülről" meg
    tudtuk szemlélni.
    Ugyanígy nagy jelentősége lesz annak, amikor képesek leszünk a
    Naprendszerünket is kívülről megnézni. Jobban megismerjük.

    Szerintem már most el kellene küldeni az első Tejútrendszert feltáró
    szondákat, és ami a legfontosabb: ezek kapcsolatba legyenek egymással,
    amolyan hálózatot alakítsanak (újak kompatibilitása a régiekkel!). Az újjabb mindig egy lépéssel tovább megy.
    Gyorsan kellene a mesterséges intelligencia is, hogy a szondák szaporodni
    tudjanak, és ne innen kelljen utánpótolni őket.

    Csillagközi kommunikáció:
    Igaz, hogy rázós olyan energiaforrást kifejleszteni, amelynek segítségével
    több fényévről visszaüzenünk a Földre.
    De van itt megoldás, azért,
    szvsz: az amúgy is felénk utazó távoli csillagok fényére rápakoljuk a saját
    üzenetünket. Például úgy, hogy egy Földről látható távoli csillagot,
    galaxist leárnyékolok, majd kitakarok stb. Vagyis morzézok.

    Vélemény?
  • tomcs #34
    ez most marhara idevag :))) az nem 2 dimenzios csak 2 dimenziora van levetitve....
  • Lacc #32
    Ez hülyeség, a Földön is léteznek olyan élőlények amiknek kétirányú tápcsatornájuk volt tehát nem volt végbélnyílásuk. Miért ne lenne lehetséges 2 dimenzóban az élet?
  • tomcs #31
    huhh dimenziok iranyaba most ne menjunk el :)))))
    valahol hallottam hogy pl 2 dimenzioban nem le7 elet.. ezt gondold el, szal van 1 leny, annak lenne "anyagcsereje, azaz kene neki valami "tapcsatorna" bemenettel es kimenettel. szal 1bol ketteesne szegeny 2d leny :)))
  • tomcs #16
    41 fényév.. ide már a mai technikával is képesek vagyunk beláthatoo időn belül valami autoomatát juttatni..

    most gondolj bele.. valami odamegy es elkezd valamit visszasugarozni.. csak az er vissza 41 ev mulva mammint az adas onnan szal azert ez a belathato ido ez eleg huzos volt. ja meg van e egyaltalan olyan technologia amivel ilyen tavolsagbol el lehetne talalni a foldet szerinted? mert akkora energiaval nem lehet sugarozni, azzal meg sokra megyunk ha csak 1/10anagyonsokadikon fokkal elhibazza a foldet.. meg aztan vannak nekunk olyan gepeink amik kepesek lennenek 100 evig mukodni hiba nelkul? szal rengeteg a hibalehetoseg, en inkabb lottoznek, az ehez kepest biztos penz