Hunter

A csillagászok elérték az eseményhorizontot

A fekete lyukak valóban foglyul ejtik az anyagot és megcsapolják a szorításukból éppen hogy szabadulni tudó fény energiáját. Egészen mostanáig ezek csak Einstein gravitáció elméletének feltételezései voltak, azonban a csillagászok, akik a feltételezett fekete lyukakat tanulmányozták végül bizonyítékot találtak arra, hogy valóban ez történik.

A fekete lyuk elmélete szerint, ha egy nagyon nagy csillag élete végén felrobban és egy magot hagy maga mögött, ami Napunk tömegének több mint háromszorosa, a mag összeomlik saját gravitációs vonzása alatt. Az így keletkező szingularitás eredményeként a gravitáció annyira erős lesz, hogy megakadályozza az anyag, sőt még a fény kiszabadulását is a körülötte levő területről, melyet az úgy nevezett eseményhorizont határol. A meghatározás szerint lehetetlen a fekete lyukakat közvetlenül látni. A csillagászok azonban közel egy tucatnyi jelöltet lokalizáltak galaxisunkban, mivel az űrteleszkópok látják azt a röntgensugárzást, melyet a fekete lyuk tömegbefogási korongja bocsát ki, ami felé a forró anyag örvénylik.

Mindazonáltal nem volt konkrét bizonyíték arra, hogy ezeknek az objektumoknak valóban van eseményhorizontja - egészen mostanáig. Jeremy Heyl, a cambridge-i Harvard-Smithonian Asztrofizikai Központ csillagásza és kollégája, Ramesh Narayan úgy véli, megtalálták a perdöntő bizonyítékot, ami a neutroncsillagok tanulmányozásából ered. Ezek a csillagok a szupernóva robbanások sűrű maradványai, melyek nem elég nehezek, hogy fekete lyukakba omoljanak össze. Ehelyett neutronban gazdag, körülbelül 12 kilométer átmérőjű gömbökké alakulnak, melyek szilárd, vas atommagból készült felszínnel rendelkeznek. Legtöbbjük alkalomadtán röntgensugarú robbanást produkál, amit 1. típusú kitörésnek neveznek, ez akár 15 percig is tarthat. A kitörésekről úgy vélik azért alakulnak ki, mert az anyag kiszivárog a neutron csillag felszínére, fokozatosan felgyűlik, majd elég egy nukleáris fúziós robbanásban.


Narayan és Heyl kiszámították, hogy ha a nagyon nehéz objektumok nem omlanának össze és képeznének eseményhorizontot, hanem felszínnel rendelkeznének, ugyanannyi 1. típusú kitörést löknének ki, mint a neutroncsillagok, ám a mai napig nem láttunk egyetlen kitörést sem fekete lyuknak hitt objektumból.

"Mivel nem törnek ki, ezért bizton állíthatjuk, hogy nincs felszínük" - mondta Heyl. Egy másik tanulmányban Jane Turner, a Maryland Egyetem tudósa bebizonyította, hogy a fekete lyukból kiszabaduló fény kijutáskor energiát veszít - az Einstein második feltételezése.

Korábbi munkájában, ami a fekete lyuk tömegbefogási korongjának röntgensugarú spektrumát tanulmányozta, egy vas által előállított "ujjlenyomatot" leplezett le, ami elmosódott frekvenciák mintáját eredményezi, azt sugallva, hogy az eseményhorizont közelében lévő röntgensugárzás energiát veszít, miközben kiszabadul a fekete lyuk gravitációs vonzásából. Mindazonáltal a kritikusok vitatták az állítást, szerintük a mintát a röntgensugárral összeütköző forró gázok elektronjai is okozhatják, a maryland-i csapat azonban most bebizonyította, hogy tévednek.

A csillagászok egy, a Napnál 23 milliószor nagyobb tömeggel rendelkező fekete lyukat vizsgáltak. Nagy részletességgel tanulmányozták a vas ujjlenyomatot a NASA Chandra röntgensugarú műholdja és az ESA XMM-Newton műholdja segítségével. A frekvenciák mintája pontosan az volt, amit Einstein elmélete megjósolt a korongból kipréselődő fény számára, cáfolva, hogy kaotikusan összeütköző elektronok eredménye lenne. A kutatók úgy vélik a vizsgált röntgensugarú sajátosságok két nagyon fényes pontról származnak, a fekete lyuk korongjának belsejéből. Ha így van, akkor e pontok nyomon követésével megmérhető a fekete lyuk belsejének forgási sebessége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Deus Ex #122
    Már épp mondani akartam.
  • Deus Ex #120
    Köszönettel.
  • StarFist #115
    A széncsillagokban a relative alacsony hőmérséklet miatt a fúzió is lassabban megy végbe? Ha igen, akkor az ilyen csillagok nagyon hósszú időt töltenek ebben az állapotban vagy ez már csak olyan állapot, mint amikor izzik a parázs (tehát a csillag a kis energia termelés miatt bármikor kialaudhat és megkezdődik a kihűlés folyamata egyre csökkenő infravörös aktivitással)?
    Vannak-e olyan csillagok, amik eleve törpe csillagként kezdik életüket? A törepe csillagon kívül van-e más kategória az 1 naptömegnél kisebb csillagok jelölésére? Egy törpe csillag élete ugyanazokat az állomásokat érinti, mint egy fősorozatbeli csillag?
  • StarFist #114
    6. Tehát, ha jól értelmeztem:
    adott egy O színképű szuperóriás és egy szintén O színképű óriás csillag. A szuperóriás gyorsabban éli fel hidrogén készleteit, gyorsabban "öregszik". Végül szupernova és feketelyuk lesz belőle. Közben nem kellene ennyi idő alatt a kisebb óriás csillagnak öregednie és átsorolnia az F vagy G színképosztályba?

    Innen pedig egy újabb kérdés: Elérhetik-e az eleve óriás és szuperóriás tömeggel induló csillagok az F alatti színképosztályokat vagy még előtte szupernovává alakulnak?
    Egyáltalán, hogyan zajlik le egy eleve óriás/szuperóriás tömeggel induló élete?
  • StarFist #112
    Hmmm...még valami:

    - Ha egy csillag szupernovává válik, mi történik a bolygóival? Teljesen megsemmisíti őket a lökéshullám? Képes egy Föld típusú bolygót darabokra törni egy ilyen lökés hullám, esetleg a robbanásnál gravitációs lökéshullám is indul a csillagból? A lökéshullám "lefujja" róluk légkört (ha volt nekik) és megolvasztja a felszínt?

    - A lökéshullám és a nagy hőmérséklet képes-e rövid ideig tartó magfúziót elindítani egy gázóriás légkörében (magyarul egy ilyen robbanásnál képes-e "meggyulladni és elégni" egy gázóriás vagy a lökéshullám róluk is lefujja a légkört)?

    - Mi lesz a csillag bolygóival, ha a csillagból feketelyuk lesz? Gondolom mivel a robbanás nagy tömegveszteséggel jár a csillag szempontjából, csökken a gravitás vonzás ereje a visszamaradt bolygókra vonatkoztatva feketelyuk környezetében. Esetleg a külső bolygók addigi sebessége ezután szökés sebesség lesz és elhagyják az "ex" csillag rendszerét? Esetleg marad minden a régiben, de a bolygók a kisebb vonzás miatt távolabbi pályára állnak a lyuk körül? Vagy a bolygók egyre szűkülő spirálban a feketelyukba felé kezdenek zuhanni, aminek közelében a gravitációs árapály széttördeli őket?

    - Tulajdonképpen a gázóriásoknak van valamiféle szilárd magjuk (vagy máshogy épülnek fel)? Hogyan viselkedne egy gázóriás belső szerkezete nagyerelyű gravitációs árapály forrás (pl. a feketelyuk eseményhorizontja közelében)?
  • StarFist #111
    Teljesen "out sider"-ként lenne pár kérdésem.

    1. Régebben pár könyvben láttam utalást szén csillagokra (N színképosztály). Ezek valóban csillagok (törpe és esetleg szubóriás/óriás) vagy csak a fehértörpe egy fejlődési fázisa?

    2. A színképosztályok csillagai színekkel is vannak definiálva (O-ibolya, B-kék, A-fehér, F-sárgásfehér stb.). Vannak olyan csillagok, amelyek színképében a zöld dominál?

    3. A fekete lyukaknál a "jet" a forgási tengely mentén jön létre, tehát merőleges az akkréciós korongra, vagy ez nem köthető ilyen módon térbeli pozícióhoz és elvileg az akkréciós korong síkjában is létrejöhet "jet"? Egyáltalán hogyan jön létre a "jet" (hogyan képes elhagyni az anyag az eseményhorizontot vagy annak környezetét)?

    4. A "jet"-ben van anyag is vagy csak gammafotonok, neutrínók stb.? A neutrínóra hogyan hat az esemény horizont, illetve az intenzív gravitációs vonzás (lévén tömeg nélküli részecske és nehezen lép kölcsönhatásba más részecskékkel)?

    5. A fekete lyukakat elvileg az erős röntegn (gamma?) sugárzásuk alapján lehet megtalálni? Kettős csillag taglyaként előfordulhat, hogy az akkréciós korongban beindul az esemény horizont közelében beindul a fúzió (ha a lyuk megcsapolja a társ csillag külső, hidrogénben gazdag rétegeit) és az akkréciós korong saját fénnyel világít?

    6. Többszörös rendszer esetén lehet-e egy relatíve fiatal csillag (O, B, A) társa feketelyuk?

    7. Ha egy többszörös rendszer egyik tagja szupernovává válik, az elpusztítja vagy instabillá teszi-e a társ csillagot, ha az közel kering hozzá?

    Egyenlőre ennyi.
  • Rive #110
    :)
  • Ron Ragm #108
    hmm...mostz ahogy olvasgattam eszembe jutott valami... ugye van a világegyetemünk ami kitágulhat vagy összeroppanhat... Mi van akkor ha az univerzumunk is egy csillag, és ha összeroppan, akkor lesz a fekete lyuk?
  • Rive #107
    Van három telephelyünk, csak amiről én tudok. Sajnos nem hallottam az iletőről.

    Szóval öt év. Kivárjuk...
  • Rive #105
    A pezsgőt állom... Mikor mondhatjuk eldöntöttnek a dolgot? Öt év? Tíz? :-)

    Nem ismerem az említett urat, legalábbis jelenleg nem ugrik be a neve....