daweed

3 milliószor közelebb a fekete lyukhoz

Két új NASA távcső segítségével talán lehetőségünk lesz végre szemtől szembe kerülni a fekete lyukakkal.



A Chandra Röntgen teleszkópoktól 3 milliószor jobb felbontóképességű új távcsövek megadják azt a lehetőséget, hogy betekinthessünk ezeknek a titokzatos objektumok "lelki világába", amik a galaxisok középpontjában helyezkednek el. A távcsöveket a Colrado Egyetem (UC) és a NASA tudósai fejlesztik és része a Microarcsecond X-Ray Imaging Mission-nek (MAXIM).

Az UC professzorai szerint a MAXIM extra részletességű képeket adhat a fekete lyukakról, amik létezése még ma sem teljesen bizonyított. A képek felbontása milliószorosára nőhet, és ahogy a tudósok mondják a terv teljes költsége "az elfogadható határon" van. A terv eddig 750000 dollárt kapott a NASA-tól.

Habár a fekete lyukak létezése elfogadott, eddig még senki sem látott egyet sem, hiszen nem enged ki magából semmi fényt. Viszont hatalmas anyagmennyiség gyűlik össze a fekete lyukak körül, amik már láthatóak.

Ezeket akarják most a MAXIM csillagászai behatóbban vizsgálni. Úgy gondolják, hogy ha a távcsőnek elég jó a felbontása, a tudósok képesek lesznek látni, amint a fekete lyuk csillagokat nyel el.

A két távcső röntgensugárzással és tükrök segítségével próbálja majd megfejteni az űr titkait.
Az első kisérleti fellövések 2011 és 2016 között várhatók. A fő távcsövet 33 űrhajó, mindegyiken egy kisebb távcső, és egy fő szállító alkotja majd, ami 485 kilométerre lesz a kisebbektől és összegyűjti azok képeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)