daweed

Galaxisok fény nélkül

Az Univerzumnak létezhet egy rejtelmes, sötét oldala, melyet "árnyék galaxisok" alkotnak csillagok nélkül. Ezek a területek fényes égitestek és gázok helyett, teljes egészükben az un. sötét anyagból alakultak ki, azokból a különös, láthatatlan összetevőkből, ami a tudósok feltételezése szerint a Világegyetem több, mint 90 százalékát alkotja.


A sötétség vonzásában

A kutatók fényt deríthetnek arra is, hogy eme sötét csillagrendszerek a száma jóval meghaladja a láthatóakét - vélekedett három tudós a Cambridge Egyetemről. Már napjainkban is meggyőző bizonyítékok vannak arról, hogy egy átlagos fényerejű galaxis hatalmas mennyiségű sötét anyagot tartalmazhat, gyakran saját csillagai súlyának tízszeresét.

Fizikusok szerint a fekete anyagok a magyarázatai azoknak a galaxisokon belüli csillagmozgásoknak, amiket eddig megfigyelhettek. Helyenként ugyanis annyira kevés csillag található, hogy a nem látható anyagok súlya okozta gravitáció nélkül már mind szétszóródtak volna a világmindenségben.

Dr Neil Trentham kijelentette, gyakorlatilag rengeteg sötét anyag van az Univerzumban, és a csillagrendszerek nagy része hasznot húz létezésükből. Elméleti oldalon ez azt jelenti, hogy rengeteg relatív kis tömegű galaxis létezik minden egyes nagyobb mellett, csak éppen mi nem láthatjuk őket mert nincsenek bennük csillagok.

Dr Trentham néhány kollégájával publikációk sorozatára készül a témával kapcsolatban. "Hatalmas kihívást jelent számunkra, hogy teljesen fekete galaxisokat találjunk." - mondták a tudósok. A siker kulcsa a még mindig ismeretlen sötét anyag alkotóelemeinek összetételében rejlik. Feltételezéseik szerint ezek a rendszerek un. gravitációs lencseként is működhetnek, megváltoztatva a mögöttük lévő fényes csillagok képét.

Hasonló dolog történne akkor is, ha a vizsgált galaxis valamilyen halott csillagot tartalmazna, például fehér törpét, vagy fekete lyukakat. Nagy előrelépést jelentene, ha sikerülne megfigyelni anyagokat, melyekre hatással van egy ilyen sötét galaxis gravitációs vonzása. Úgy néz ki erre most lehetőség nyílik ugyanis felfedezték, hogy az UGC 10214 galaxisból anyag szivárog mely látszólag egy nagy semmi felé tart...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!