St

Új teória a feketelyukakról

A feketelyukak olyan szélviharokat produkálhatnak, amelyek miatt különböző anyagok szabadulhatnak ki a feketelyuk gravitációs fogságából. Az új felfedezés végre megmagyarázhatja a feketelyuk-elmélet és megfigyelések közötti ellentéteket.

A feketelyukakat eddig olyan sűrű gravitációs térnek ismertük, amelyből még a fény sem tud kiszabadulni, ha a vonzáskörzetébe kerül. A csillagászati megfigyelések azonban többször jelentettek már ismeretlen "kifolyásokat" feketelyukak környékén.

"Gyakran gondoljuk a feketelyukakról az elméletben, hogy kizárólag elnyeli az anyagokat, de többször megfigyeltünk már bizonyos anyagok elszabadulását is a szuper sűrű gravitációs tér közeléből. Nem tudtuk eddig kideríteni a jelenség okait, mert az adatok és a teória közötti különbség mindig bizonytalanságokhoz vezetett. Most azonban elkezdhetjük kidolgozni a magyarázatot." - nyilatkozták Timothy Kallman és Daniel Proga űrkutatók.

Az új teória szerint a feketelyuk egyenlítője környékén örvénylő anyagok és a feketelyuk örvénye által kibocsájtott erős ultraviola sugárzás szuperszonikus vihart gerjesztnek. A vihar révén pajzs képződik, amely lehetővé teszi bizonyos részecskéknek, hogy a fekete lyuk sarki részein biztonságban kilövelljenek.


A szuperszonikus vihar miatt anyagok szabadulhatnak ki
a feketelyuk fogságából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!