Hunter

Új térkép a Marsról

Tudósok megalkották a valaha készített legrészletesebb Mars atlaszt, mely az 1997. óta bolygókörüli pályán keringő Mars Global Surveyor (MGS) által visszaküldött aprólékos felvételeken alapul.

Még ha más űrszonda is térképezi a Marsot, ezt az atlasz nem valószínű, hogy bármi más felülmúlná az elkövetkezendő jó néhány évben. A kutatók szerint nélkülözhetetlen lesz az elkövetkező időkre tervezett leszállásokhoz, továbbá segítheti azokat, akik abban reménykednek, hogy bebizonyíthatják, a Mars még ma is egy aktív világ. Sokan feltételezik, hogy alkalmanként igenis történnek változások, bár ebből ez idáig igen keveset láthattunk.

Az atlaszt a Malin Space Science Systems készítette, az MGS fedélzetén elhelyezett kamera adatait feldolgozva. Dr. Mike Malin elmondása szerint körülbelül egy hónapot vett igénybe az 1999. májusi, decemberi, valamint a sarkvidékek 2001. évi adatainak megszerzése, majd további két hónap szoftverfejlesztés következett, ezután fűzték össze az adatokat, mely egy Sun SunBlade 1000 rendszer duál 750 MHz UltraSPARC III processzorainak és 4 GB RAM-jának köszönhetően elnyerte végleges formáját. Az eredmény megtekinthető a http://www.msss.com/mars_images/moc/moc_atlas/ internetes címen.


"Hátteret ad a további részletes geológiai és földtörténeti kutatások számára. Jó ideig a legjobb átfogó adathalmaz marad, így a jövő expedíciói számára fontos lokációs tudást biztosít" - nyilatkozta Dr. Malin a BBC News számára, hozzátéve, hogy az új térképen megfigyelhetők a hetvenes évek közepe óta, azaz a Mariner 9 és a Viking éra óta bekövetkezett változások.

Míg a tudósok az MGS különálló felvételein aprólékosan tanulmányozhatják a bolygó egyes területeit, az atlasz páratlan átfogó képet nyújt a Marsról. Azonban a bolygókutatók még e különösen részletes térkép segítségével sem láttak túl sok változást a felszínen.

"Számos múló és kisebb változás alakult ki, mint az alkalmi porlavinák, a nagyobbodó és csökkenő jégsapkák és a déli sark jégsapkáján látható mélyedések megnagyobbodása. Nem láttunk azonban homokdűne mozgásokat vagy új vízmosások kialakulását, bár nem is számítottunk ez utóbbiakra, véleményünk szerint kicsi az esély kialakulásukra 1-2 éves időskálán" - zárta le az interjút Malin.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Totya000 #8
    Azt a MarsArc-ot en is lattam nagyobb felbontasban es csak egy szimpla kupac a bolygon.
    Vagy elhisszuk vagy nem...
    Viszont ez az uj reszletesebb atlasz a Marsrol nagyon szep szerintem es engem is erdekelne, hogy latszik-e rajta az arc.
    http://www.super70s.com/Super70s/Science/Space/Mars_Face.asp
  • G@b0r #4
    titeket
  • G@b0r #3
    én még benneteket is látlak rajta :)
  • RpPRO #2
    Azam! A Riska megint elkoborolt, Bodrit kellett elkuldeni erte. O is ott van a kepen, az a sotet pont. :)))))))