Hunter

Napi felvételek a Marsról

Valami egzotikus helyre vágyik? A Mars mostantól nyitva áll ön előtt. Március 27-től a NASA Mars Odyssey műholdjának Hőkibocsátás Ábrázoló Rendszere (THEMIS) által készített legfrissebb felvételek bárki számára hozzáférhetővé váltak az Interneten. Hétfőtől péntekig napi egy új felvételt küld a kamera, mely megtekinthető és le is tölthető a http://themis.asu.edu/latest.html webcímen.

A felvételek 22 kilométer széles csíkokat jelenítenek meg a vörös bolygó felszínéről 18 méteres felbontásban. Bár a képek még nem teljesen kalibráltak tudományos felhasználásra, a köz számára így is példátlan lehetőséget nyújtanak, hogy rálátást nyerjünk a Mars szokatlan geológiai jellemvonásaira. A kamera felbontása tizenhatszor jobb, mint amit a hajdani Viking expedíció elért, ami elsőként készített átfogó felszíni térképet a bolygóról.

Klikk ide!

"Állandó információáramlást akarunk létrehozni, hogy megoszthassunk a nagyközönséggel azon dolgok egy részét, amit mi látunk" - mondta Greg Mehall, a THEMIS program vezetője. "Rengeteg érdekes dolgot látunk, hiszen a Mars még soha nem volt ilyen közelről vizsgálva".

Bár a beérkező felvételek átesnek egy minimális feldolgozáson, a csapat olyan hamar szeretné közzé tenni azokat, amint csak lehetséges. "Szeretnénk, ha az emberek úgy éreznék, hogy elsőként láthatják ezeket a képeket" - tette hozzá Mehall.

A THEMIS február közepén kezdte munkáját 420 kilométerre a felszíntől, infravörös és a látható fénytartományon belüli képek készítésével. Várhatóan 15000 felvételt készít küldetése során.

Az itt látható felvétel a bolygó kráterekkel tarkított déli félgömbjéről származik, melyet egy kanyargós völgy hálózat szel át, neve Nirgal Vallis. A csatorna maga közel 500 kilométer hosszú, az itt látható régióban szélessége 6 kilométer körüli, vízmosások jellemzik. A felvétel körülbelül 22 kilométer széles és 60 kilométer hosszú területet ábrázol.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zozo76 #7
  Lehet hogy ki is elemzik! Irany a mars!!! :)
 • Caballero #6
  Vajon a budimat is így át fogják majd vizsgálni?
 • Totya000 #2
  Hopp mit vettel eszre.
  Sajnalom, hogy nem en szurtam ki elobb, szerintem ez szenzacios.
  Eleg szabalyosnak tunik az alakzat es a szine is elter kornyezetetol.
  Ejj de kar, hogy nem en vettem eszre.
 • Gabest #1
  Most lebuktak, a vörös bolygó nem is vörös, hanem szürke! Illetve van rajta vörös is, az a négyszög ott a jobb oldali képen. Vajon az UFO-k építhették?