Franczy

Orosz válasz az amerikai rakétavédelmi rendszerre

[NewScientist] Amennyiben az Egyesült Államok kifejleszti, és üzembe is helyezi a régóta szóbeszéd tárgyát képező nemzeti rakétavédelmi rendszert, akkor azzal kell számolnia, hogy Oroszország az előttünk álló hat évben legalább húszszor annyi nukleáris robbanófejet helyez majd készültségbe, mint amennyit akkor helyezne, ha Amerika nem üzemelné be a rakétavédelmi rendszerét. Az előbbi mondat nem egy szakértői latolgatás, vagy egy bulvárlap irományából kiragadott mondat, hanem az orosz elnök, Vlagyimir Putyin kijelentése.

"Katonai rendszereinket meg kívánjuk erősíteni, rakétáinkra pedig egyszerre akár több robbanófejet is fel fogunk szerelni, ha az Egyesült Államok nem változtat azon álláspontján, miszerint hamarosan üzembe akarja helyezni a nemzeti rakétavédelmi rendszert. Oroszország nukleáris arzenálját jelentős mértékben növelni fogjuk még akkor is, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az ilyen lépések óriási kiadásokat jelentenek majd számunkra" - nyilatkozta Putyin.

John Russell, a londoni VERTIC cég katonai szakértője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy jelentős veszélyt jelentene Amerikára, ha Putyin beváltaná ígéretét, vagyis, hogy az oroszok több robbanófejet szerelnének fel interkontinentális ballisztikus rakétáikra. Russel szerint az ilyen több robbanófejes rakéták segítségével az oroszoknak sikerülhet kijátszaniuk az amerikai rakétavédelmi rendszert, hiszen elég, ha csak egyetlen ilyen óriási rombolóerővel rendelkező rakéta átjut a védelmi rendszeren - az egymagában is akkora pusztításra lenne képes, mint több tucat normál rakéta.

Alexander Pikaev, a Carnegie Alapítvány katonai szakértője elmondta, hogy az oroszok olyan interkontinentális rakétákkal rendelkeznek, melyek egyszerre akár tíz darab robbanófejjel is elláthatóak, vagyis nagyon komoly rombolásra képesek. Egy kaliforniai katonai tanulmány szerint amennyiben az oroszok tartanák magukat a START II egyezményhez, akkor 2007-re már "csak" 72 robbanófej állna az oroszok rendelkezésére. Amennyiben azonban az amerikaiak üzembe helyezik a rakétavédelmi rendszert, akkor az oroszok 2007-re 72 helyett már akár 1332 darab robbanófejet is ki tudnának lőni az Egyesült Államokra. Mit lehet ehhez hozzá tenni? Szép új világ...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sith #23
  Látom it van az ész. Itt mindenki tisztába van egy atomháború következményeivel. Ugyhogy én csak támopgatni tudlak titeket: HAJRÁ CSAK LÖJETEK!!!
 • Zocsi #19
  Basszák + magukat az oroszok, hogy annyi eszük sincs, hogy belegondoljanak abba, hogy mire képes 500 atombomba egyszeri felrobbantása! Szétpereg a Föld... Bassus, megyek az Alpha-ra. Ott legalább biztonságba leszek a I. Világégéstől (3.VH).
 • Coine #15
  Én is csak 1et mondok : qrvára dögöljenek meg mind2en, amcsik és ruszkik is, ja meg azok is akik az amcsik mögött állnak......

 • Coine #14
  ez sirály volt :-))))))))))))))))))))))))))))
 • ixyon #9
  LŐJÉK MÁ SZÉT 1MÁST!
  de ettől függetlenül oroszország esélytelen. míg ők minden erejüket megfeszítik pár robbanófejért, USA kiköpködi a rekétevédelmi rendszert, meg mellé ugyanannyi bombát, mint a ruszkik, oszt szevas. meg ottvan ugye a NATO... +oroszorsazágot gazdasági embergókkal igyen könnyen térdre lehet kényszeríteni, és ezt ő is tuggya. nem hiszem, hogy bármi esélye lenne...putyin valami néplelkesítő beszédet mondott, merg üres szavakkal dobálóddzott.
  meg ha már van 1 rakétavédelmi rendszer, akkor ugye belőni is sokkal nehezeb...
 • pilóta #4
  Ez elég érdekes cikk, már abból aszempontból, hogy sem az oroszoknak, sem az amerikaiaknak NINCS olyan rakétájuk, ami csak egy robbanófejjel rendelkezne (már vagy 30 éve).
  Viszont szerintem az amerikaiak csak örülhetnek Putyin kijelentésének, hiszen a hidegháborút is azzal nyerték meg, hogy az oroszok még a malacperselyt is feltörték, hogy még néhány rakétát építsenek, most meg még rosszabb helyzetben vannak anyagilag.
 • MuERTe #3
  hehe
  faszbush minden uj hőerőmüvére egy robbanofej jut:)))