daweed

Régi orosz atomrakéták műholdakhoz

Oroszország nukleáris rakétáinak főnöke megragadta a keddi alkalmat, mikor felszállt az első legénység a Nemzetközi Űrállomás felé, és bejelentette, hogy több száz műholdak fellövésére alkalmas rakétával rendelkezik.

Nincs ebben semmi új, hogy régi leselejtezett harcászati rakétákat használnak fel civil műholdak fellövésére, de Vlagyimir Jakovlev tábornok egyértelműen arra utalt, hogy mindenki másnál olcsóbban adja a rakétákat, hogy ezzel is pénzt szerezzen az orosz hadseregnek.

"A szükség, hogy sok nemzet küldjön fel műholdakat, egyre növekszik." - mondta a tábornok. "A jelentések azt mutatják, hogy 2010-ig 1500 műholdat kellene alacsony földkörüli pályára állítani."

Két orosz és egy amerikai űrhajós emelkedett fel Bajkonúrból kedden, hogy megkezdje útját a Nemzetközi Űrállomás felé, és előkészítsenek egy lehetséges bolygóközi utazást.

"Mindig lesz valaki, aki a Föld körül kering majd." -mondta Daniel Goldin a NASA igazgatója. "Ahelyett, hogy a rakétákat egymásra irányítjuk és versengünk, most tanulunk egymástól."

Ezt nagyon jól tudja Jakovlev is, aki szerint 250 orosz interkontinentális rakétát vonnak ki 2009-ig, az orosz-amerikai megállapodás szerint. A rakéták pedig egy kis átalakítás után készek lesznek, hogy civil terhet vigyenek pályára. Az összes rakéta felhasználása 20 milliárd rubelt (700 millió dollár) jövedelmezhetne, ami 10-szerese az éves védelmi költségvetésnek. Jakovlev szerint a pénzt a katonák jobb ellátására fordítanák.

Egy szóvivő szerint öt műholdat már fel is lőttek átalakított SS-18-as rakétákon. Oroszország jelenleg nem tudja fenntartani a Szovjetuniótól örökölt nukleáris fegyverzetet. Folyamatos tervek készülnek a Kremlben arra, hogy miképpen állítsák vissza az orosz hadsereg tekintélyét. Legközelebb novemberben kezdenek tárgyalni egy átfogó haderőreformról.

A szakemberek szerint, a most felajánlott rakéták hatszor olcsóbbak, mint a direkt műholdak fellövésére építettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!