Hunter

Bush nem akar klónokat

George Bush, az Egyesült Államok elnöke szerdai felszólalásában az emberi klónozást célzó kutatások teljes tilalmára sürgette a szenátust.

"Az élet alkotás, nem árucikk" - mondta beszédében. "Miközben az emberi élet megóvásán dolgozunk, meg kell őriznünk az emberi méltóságot - ennek érdekében meg kell előznünk az emberek klónozását azáltal, hogy véget vetünk neki, mielőtt még elkezdődne".

Bush orvosok, tudósok, vallási aktivisták és rokkant emberek előtt beszélt - kérve támogatásukat ahhoz a törvényjavaslathoz, ami hamarosan a szenátus elé kerül. Az elnök elmondta, hogy a teljes tilalmon kívül minden más etikátlan és betartathatatlan lenne.

"Miközben keressük a lehetőségeket, mindig fel kell tennünk magunkban a kérdést, mi az, ami helyes. Nem szabad elfelednünk, hogy a legnemesebb cél sem szentesíthet minden eszközt" - tette hozzá.

A Képviselőház tavaly júliusban megszavazott egy hasonló törvényjavaslatot - ami minden olyan embrió előállítását tiltja, ami a donor genetikai ikertestvére lehet. A szenátus többsége ellenzi az emberi klónozást, sokan azonban támogatják a gyógyászatot segítő törekvéseket - az őssejtek előállítását célzó embriók létrehozását, melyek a betegségek elleni lehetséges gyógykezelések kifejlesztését szolgálnák. Ez a módszer is sok visszásságot rejt, hiszen ha úgy nézzük egy élő emberi embriót ölnek meg, hogy sejteket nyerjenek ki belőle. A szenátorok pillanatnyilag két törvényjavaslatot fontolgatnak - az egyik minden emberi klónozásra irányuló kutatást megtiltana, a másik, ami csak a reprodukálást tiltaná, viszont szabad utat adna a gyógyászati céloknak.

"Hiba lenne ha a szenátus bármilyen emberi klónozásra engedélyt adna" - hangoztatta Bush. Véleménye szerint a részleges tiltás "könnyen kijátszható".

Richard Black, a BBC tudományos tudósítója hozzá tette, hogy Bush elnöknek sose voltak ínyére az emberi klónozást célzó kutatások. Tavaly augusztusban megvonta az állami támogatást az őssejt kísérletektől, mondván "viszolyog az emberi lények termesztésének ötletétől, hogy tartalék testrészeket nyerjenek, vagy passzióból életet teremtsenek".

Egy friss közvélemény kutatás szerint öt amerikaiból négy ugyanígy érez. A teljes tiltás kedden jókora lökést kapott, amikor Bill First szenátor bejelentette támogatási szándékát. First, a szenátus egyetlen orvos tagja, egykori szívsebész, akiről köztudott volt, hogy fontos szerepet játszhat az ügyben.

"Egy kísérlet, ami egy embrió megsemmisítéséhez vezet számomra morálisan elfogadhatatlan" - nyilatkozott First.

A nyilatkozat azután látott napvilágot, miután egy olasz orvos, Severino Antinori bejelentette, hogy embert klónozott. Ha a szenátus elfogadja a teljes tilalmat, akkor az Egyesült Államok csatlakozni fog Németországhoz, Ausztráliához és Japánhoz, ahol már életbe lépett ez a rendelet. Angliában, mindazonáltal szigorú feltételekkel engedélyezettek a gyógyászati kutatások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Totya000 #22
    A klón nem akar Bushokat...
  • Diver #16
    "r"
  • Diver #15
    Azért nem akarja, mert nem ameikaiak csinálják.
  • tomcs #12
    valahogy ezt a szervatultetesi dolgot meg lehet erteni, anatomiailag is biztos jobb ha a sajat szervedbol kapsz 1 uj peldanyt, de most gondolj bele, etikailag mivel jobb a mostani helyzet? juhee meghalt valaki, gyorsan trancsirozzuk szet es akkor tulelem halleluja, eg aldjon lancfureszes gyilkos amiert elkerulted a veseket szal eleg morbid de ez van. az meg hogy embrioval kiserleteznek.. az embrio NEM ember csak nehany sejt. nincs tudata, ugyanis az egyedfejlodes soran az embrio kb azokon a lepeseken megy vegig ahogy az ember kialakult az egysejtubol, ha meg mar kiserletezesnel tartunk egy kifejlett EGER kozelebb van az emberhez mint azok a sejtek amikbol klonoznak, egerekkel meg mennyit kiserleteznek. es kulonbenis a tudomanynak haladnia kell, ha megprobaljak visszafogni akkor is halad, csak a vegen illegalis es ellenorizhetetlen lesz, epp azoknak lesz a kezeben akiknek nagyon nem szabadna
  • tomcs #10
    sajna az a baj hogy a tarsadalom 1 resze eleg erett erre es igenye is van a haladasra, viszont a tobbinek meg meg a kobaltahoz is eretlen (gondolok itt pl a vallasi fanatikusoknak minden alfajara, kezdve az iszlam merenyloktol a "szombati zsidokon" (akik 2 napig jaratjak a villanytuzhelyt mert nem szabad bekapcsolniuk unnepnapon, es meg mindig csonkitjak magukat) egeszen az angliai orultekig akik "hiszunk istenben, szeretjuk egymast" a keresztenyseg utasitasaval mit se torodve molotov-koktelokat dobalnak iskolas lanyokra, mert ok fujj, protestansok (vagy epp forditva, katolikusok, nem tom))
  • galocza #9
    nem vagyok bush párti, de ebben igaza van. eresztgetjük ki a szellemeket a palackból, a következmények beláthatatlanok. az emberi nem abszolút nem érett még ahhoz a technikai szinthez amit elért (dns-manipuláció, nukleáris energia)...
    ott vannak a genetikusan módosított szervezetek (gmo), amelyekhez a "plusz" dnst vírusokkal ültetik be. tartalmaznak vírus-szekvenciákat amiket te megeszel. jobb helyeken figyelmeztetést kell elhelyezni a dobozon, vagy be is van tiltva, de mi vidáman zabáljuk az olcsó vírus-kaját...

    minden ilyen nagy újdonság nagy előnnyel kecsegtet, de hatalmas veszéllyel is jár. én inkább óvatos duhaj vagyok.
  • zplayer #8
    nem errol van szo, arrol van szo, hogy a tudomany is fejlodhet ugy, hogy az nem karositja a termeszetet, minket. De ha jobban megnezed nem kapsz tiszta etelt a boltban, rengeteg betegseg van, illetve a klonozassal megnovekszik annak az eselye is, hogy ujak fejlodnek ki.

    ami pedig az orvostudomanyt illeti rendesen el van maradva a termeszetes alapokon nyugvo gyogyaszattol. Illetve lassan megtorni latszik a jeg es a ketto kozelit egymas fele.

    Mindenestre ha e ketto normalisan fejlodik; nem mergeznek minket, illetve az orvostudomany kepes lesz valoban gyogyitani, nem toldozni foltozni elnyomni mergezni. Akkor a betegsegek szama termeszetes modon lecsokken.

    igy ertettem a termeszetes "fejlodes az amikor nincs ra szukseg" = fejlodes az amikor nincs arra szukseg, hogy ilyeneket fejlesszenek a "tudosok"

  • Yfel #7
    En egyetertek a beszedevel meg akkor is, ha nem gondolom, hogy komojan gondolja amit gondol... szoval ertitek... na megyek iszok egy sort az egeszsegetekre :)
  • Laci73 #5
    Akkor a sötét középkor a fejlődés? Tudod akkor volt az a korszak hogy nem volt szüksége a feudális rendszernek a tudományra. Idealizmussal pedig nem sokra megyünk ("természetes egészség"), mondd el a haldokló embereknek. Adolf Hitler beszélt amúgy természetes egészségről...
  • Gabest #4
    Nem akar, hát nem akar. Majd mikor már mindenkinek lesz körülötte, akkor ő is fog :)