Franczy

Génkezelt macska 1000 dollárért

[NewScientist] Kétségtelen, hogy nagyon sokan szeretnek macskát, vagy esetleg macskákat tartani háziállatként, hiszen kiváló kikapcsolódást jelenthet a macskák simogatása, vagy játékuk figyelemmel kísérése, arról nem is beszélve, hogy a gyerekeket a macskatartással rá lehet szoktatni a gondviselésre. Az utóbbi években, évtizedekben azonban sajnos egyre többünknél jelentkeztek olyan allergiás tünetek - orrcsöpögés, könnyezés -, melyekért a túl érzékeny immunrendszer és a kis házi kedvencek voltak a felelősek. Elképzelhető, hogy a jövőben már azok is tarthatnak majd macskát, akik korábban macskaszőr allergiájuk miatt nem is gondolhattak erre, ugyanis egy amerikai cég képviselői a napokban bejelentették, hogy terveik szerint a közeljövőben olyan génkezelt macskákat "állítanak majd elő", melyekből hiányzik majd az a protein, melyre számos embertársunk allergiás.


Az emberek 15%-a allergiás a macskákra

"Mindketten allergiásak vagyunk a macskákra, és ha lenne rá lehetőség, akkor mindketten szeretnénk macskát tartani otthon"- mondta Jackie Avner, aki férjével együtt annak a Syracuse-i (New York) székhelyű cégnek, a Transgenic Petsnek a tulajdonosa, mely cég a napokban előállt a genetikailag módosított macskák ötletével.

David Avner szerint rendkívül jó ötlet a génkezelt macskák ötlete, és elmondta, hogy az allergén anyagok macskákból való eltávolításának ötletét már le is védette az Amerikai Szabadalmi Hivatalnál, ami bizonyíték arra, hogy Avner teljesen komolyan gondolja a dolgot. A Transgenic Pets cég egyébként rendkívül jó kapcsolatban áll Xiangzhong "Jerry" Yanggal, a Connecticuti Egyetem klónozási szakértőjével, aki egyébként a genetikailag módosított macskák "előállításáért" lesz majd felelős.

A cég képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy reményeik szerint három éven belül sikerül majd létrehozniuk az első génkezelt macskákat. Egy-egy ilyen macska a tervek szerint nagyjából 1000 dollárba (~300e Ft) kerül majd, és ebben az árban már a kötelező ivartalanítás is benne foglaltatik, amire azért van szükség, hogy megakadályozzák a macskák esetlegesen káros következményekkel járó természetes szaporodását. Mario R Capecchi, a Utahi Egyetem kutatója elmondta, hogy a génkezelt, allergén anyagoktól mentes macskák előállításához minden szükséges technológia a kutatók rendelkezésére áll, így lényegében semmi sem akadályozhatja meg, hogy a macska-projekt sikerrel járjon. No comment.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pilóta #14
    DAvey!
    Még hogy nem lesz rá kereslet!
    Akkor te nem ismered az amerikaiakat. Azok még a kutyaszaros szendvicset is kétpofára ennék, ha jó a reklámja és a szomszédnak is van.
  • Viking #13
    Ennek igen erdekes kovetkezmenyei is lehetnek... Szerintem nagyon meglepodnenek, ha a genkezelt macska mondjuk megolne a gazdajat...
  • blacky #12
    A kocka alakú az a dinnye, de már az is elég morbid.:) Bár nekem már a sárga görögdinnye is magas ... UFF az alergiamentes macskákról beszéltem :)
  • Pali #2
    Hát mit mondjak. Borsódzik a hátam. Génkezelt macska.