Hunter

"Könnyebb" embert klónozni, mint állatot

Egy emberi genetikát kutató tudóscsoport szerint az ember klónozása lehet, hogy egyszerűbb lenne, mint az állatoké. A hír azután látott napvilágot, hogy egy olasz szülészorvos bejelentette abbéli szándékát miszerint elkezdi az emberek klónozását, így segítve azokat a házaspárokat, akiknek nem lehet gyermekük.

Sok tudós borzalmasnak tartotta Dr. Severino Antinori bejelentését. Azok, akik már részt vettek klónozásban rögtön rámutattak a gyakorlatban felmerült, nem elhanyagolható problémákra. A klónok többségének korai halálozására, vagy eleve már genetikai hibákkal születésére. Nagyon gyakoriak az olyan betegségek kialakulásai is, mint a rák.

A legutóbbi kutatás alapján a Duke Egyetem Orvostudományi Központja szerint egy bizonyos gén okozza a gondokat, mely a sejtek növekedéséért felel. Ha ez a gén nem működik megfelelően, akkor a sejtek szabálytalanul növekednek, ez okozza a rákos daganatok kialakulását. A hagyományos nemi úton történő megtermékenyítés esetében ez a gén mindkét szülőtől eljut a magzathoz. Az állatok esetében azonban ez nem egészen így működik, az egyik szülő génje kiiktatódik. A klónozási eljárás csak a megmaradt aktív génre hat ki, ezért nem működik tökéletesen, így a klónozott embrió szabálytalan módon növekszik. Vegyük például a birkákat, ahol 300 embrióból legfeljebb egy, ami normálisan fejlődik. A világ leghíresebb birka klónja, Dolly is ehhez a génhez kapcsolódó problémáktól szenved, nagyon gyorsan öregszik és túlsúlyosodik.

A tudósok akkor bukkantak rá a genetikai különbségre, amikor az evolúciós géneket vizsgálták. Állításuk szerint a különbség körülbelül 70 millió évvel ezelőtt alakult ki a csecsemő méretének szabályzására még az ősember méhében. A kutatók szerint a gén ezen felül másként viselkedik az ember esetében az állatokéval szemben, ami újabb jelentős kérdéseket vet fel a gyógyászati kutatások terén. Ez annyit jelent, hogy sok olyan orvosságot, amit azért vetettek el, mert rákot okozott a kísérleti állatoknál, újra kellene vizsgálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PyRex #3
    Az tuti viszont, hogy embert mar regesreg klonoztak... Most szepen lassan hozzak nyilvanossagra, es etetik a nepet....

    PyRex