Hunter

Megértenénk az űrgyarmatosítók beszédét?

Ha az emberek nekivágnak erről a bolygóról egy űrexpedíciónak, ami akár két évszázadot is igénybe vesz, vajon képesek lesznek e leszármazottaik érthetően beszélni az itthon maradottakkal?

Ezt a kérdést vetette fel egy nyelvész professzor megkísérelvén kikalkulálni, milyen nyelvet beszélnek majd a gyarmatosítók, és az hogyan fejlődik az idők során. "Milyen nyelvet beszéljenek az utazók az expedíció elindításakor? Nyilvánvaló okokból egyazon nyelvet" - mondta Sarah Thomason, a University of Michigan munkatársa.

Ha a küldetés legénységét a világ számos pontjáról toborozzák össze, akkor felmerülhet a mesterséges nemzetközi nyelvek használata - mint az Eszperantó - ám azokat túl kevesen beszélik, hogy esélyesek legyenek a hivatalos nyelv címére. A leglogikusabb választás egy tényleges világnyelv lenne, vélekedik Thomason.

"Nem nehéz például genetikailag eltérő angolul beszélő embereket találni olyan országokban, mint Ghána vagy India, avagy erősen észlelhető a különbség az angolok, az amerikaiak és a világ különböző részeiből bevándorlók beszéde között".

Még ha induláskor minden utazó ugyanazon az oldalon is lenne nyelvileg, beszédük gyorsan átalakulna egy dialektusba, ami messze kerülne földi eredetijétől. A szóváltozások azért következhetnének be, mert a hosszútávú űrbéli környezet gyökeresen más, mint az otthon megszokott. Új szavak formálódnának, régiek tűnnének el.

"Az alapszókincs, mint apa, anya, fut, sétál, ül, megmaradna. Más szavak azonban - mint repülőgép, felhőkarcoló, autó és vonat - haszontalanok lennének az űrutazók számára" - magyarázta Thomason, aki szinte minden nyelvváltozást tanulmányozott már a montanai indiánokétól a 11. századi arabig.

Valójában 200 év alatt az űrnyelv magától nem mutálódna túl sokat az anyanyelvhez viszonyítva, a "telepesek" azonban tudatosan is igyekeznének elkülöníteni magukat földi társaiktól. Erre számos példa adódott eddig is. Kontinensről kontinensre, szigetről szigetre tekintve az angol nyelvű populációk sokféle tisztán elkülöníthető nyelvjárást alakítottak ki.

"A különálló, viszonylag hasonnemű dialektus akkor lesz észlelhető, amikor a gyermekek első generációja megszületik az űrhajón, ők már olyan nyelvjárásban fognak beszélni, ami különbözik szüleikétől és minden más a földön beszélt angol nyelvjárástól" - mondta Thomason.

Talán csak a Földdel tartott rádiókapcsolat segíthet épen tartani a nyelvi kötődéseket. "Ez megoldaná a problémát, egészen addig, amíg a hajó olyan messzire nem kerülne, hogy egy-egy üzenet közvetítése több évtizedet venne igénybe" - zárta le a beszélgetést Thomason, aki pénteken ismertette munkáját a Tudományos Előrelépések Amerikai Egyesülete ülésén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ron Ragm #38
    Valami el lett feledve! nagy sebességeknél az idő az utazó számára megrövidül! Ha mész pl 200.000 m/s-mal, akkor lehet, hogy te 1 percet 1 percnek nézel, de lehet, hogy az a Földön nem 1 perc, hanem 1 év! Tehát ez még mindig kérdés, és mindig is kérdés lesz!
  • Csatti #37
    :))))))))))))))
  • Veriel #36
    Addigra jon a gyorsabb urhajo es atszallok :)
  • Csatti #35
    3 not? Ket ev es ugy rajuk unsz, ok meg hulyere perlekednek majd veled, es meg elszokni sem tudsz. :)
  • Veriel #34
    Figyelj, ha valaszthatok magam melle 3 not, akikkel osszezarnak, az se zavar, ha egy helyben lebeg az urhajo.
  • radical #32
    Bazz aki meg azért sír hogy minek ide nem PC-s hírek az nézze meg a főoldal tetejét, ott vannak ilyen kis fülek hogy informatika-hardver-játék-tudomány-stb. Arra a fülre klikkelsz ami érdekel és nem itt siránkozol hogy olyat kell olvasnod ami nem érdekli a gyepes agyad...
  • radical #31
    Mondj jobbat, küldd az URL-t...
  • Dante #29
    kapcs ford köbüki mz/x
  • Veriel #28
    Hehe, ez ugyanaz, mint hogy ne vegyel vidkartyat most mert x honap mulva sokkal olcsobb lesz.
    Igen, de akkor az mar szar lesz, es az uj kerul sokba...

    Ezzel az erovel sose veszel kartyat es sose inditod el az urhajot.

    Ha meg tenyleg gyorsabb lesz az uj, akkor majd utoleri a regit, es atszallnak az utasok :))
  • Walaki #25
    Szerintem, ha vinnének magukkal az utasok 5-10 ezer darab filmet, meg ugyanennyi könyvet, akkor nem hiszem hogy nagyon megváltozna a nyelv (feltéve hogy ők ezt akarják).