Hunter

Űrgasztronómia

Az űrételek nagy utat tettek meg a tubusból fogyasztható almaszósz óta, ami John Glenn-t is elkísérte útjára 39 évvel ezelőtt. Napjainkban a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai olyan ételekkel tömhetik meg a bendőjüket, mint fasírozott, marharagu és ehhez hasonlók, amik talán nem a legszívderítőbbek kinézetre, viszont valódi alapanyagokból készültek.

"Ez nem olyan, mint a csirke... ez valóban csirke" - mondta Dayna Steele, aki árusítja a thespacestore.com Internetes áruházában a NASA konyhai készítményeit. Az űrsiklók legénysége nagy részben szárított ételeket fogyaszt, amit általában víz hozzáadásával kellene elkészíteni, de van olyan űrhajós, aki szárazon jobban kedveli. Az ételszállító Johnson Engineering folyamatosan, egyre több készre főzött étellel látja el a hosszú expedíciókon résztvevő űrhajósokat, megjelentek a desszertek és a különböző mellékfogások is, valamelyest pótolva az otthoni ízeket.

"Valójában rendkívül finomak" - mondta Susan Helms, aki augusztusban tért vissza az űrállomásról 5 hónapnyi ott tartózkodás után és igazából csak a friss zöldségeket hiányolta a kínálatból. Az állomás lakói fele-fele arányban fogyasztanak amerikai és orosz ételeket, az orosz űrhivatal mind szárított, mind konyhakész ételekkel ellátja a fentieket.

A NASA étkeztetési szakértője, Beverly Swango elmondta, az űrételek együtt fejlődtek az űrprogrammal. Az ízletesebb, változatosabb ételek utáni igény az expedíciók hosszával egyenes arányban nőtt.

Az űrsiklók legénysége még eltengődik a vízzel fogyasztható szárított ételeken, hiszen az ő kéthetes útjuk nem vethető össze az állomás lakói által teljesített 4-5 hónappal. Emellett a siklók elektromosságot termelő rendszerei melléktermékként bőségesen biztosítanak vizet is így itt általános a zöldségfélék jelenléte. Az űrállomás fedélzetén másféle rendszerek találhatók, ezek nem termelnek vizet ezért praktikusabb a szárított étel, amit készételekkel igyekeznek változatosabbá tenni.

Az ételek 5 évig szavatosak, ám a krémlevesek, joghurtok és húskészítmények nem tartalmaznak több tartósítót, mint amiket a sarki bolt polcain találunk. Ezek az ételek "hőstabilizáltak", ami a pasztörizáláshoz hasonlít, ezen felül high-tech alumínium zacskókba csomagolják őket, ami frissen tartja tartalmát. Az orosz változat konzervdobozban érkezik. A hőstabilizált ételeket olcsóbb előállítani, mivel a szárítandókból napokig tart kiszívni a nedveket, míg a konyhakész változatot csak meg kell főzni és becsomagolni. Dr. Bernard Harris aki maga is részt vett űrrepüléseken 1993. és 1995. között így nyilatkozott: "Megkóstoltan néhányat a hőstabilizált ételek közül és valóban nagyon ízletesek. A választék is sokat fejlődött azóta."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)