Hunter

Elhalasztották az Endeavour startját

A NASA végül úgy döntött legalább 24 órával elhalasztja az Endeavour űrsikló kilövését, mely többek közt új háromfőnyi legénységet is vitt volna a Nemzetközi Űrállomásra. Mindez a legénységnélküli orosz teherűrhajó szerdai sikertelen dokkolása miatt történt.

A Progressz űrhajó csatlakozott ugyan a űrállomáshoz, ám a dokkoló modul nem küldött visszajelzést az orosz földi irányításnak ezért jelenleg senki nem biztos benne, hogy valóban megtörtént-e a teljes összekapcsolódás. Az oroszok csütörtökön egész nap keresték a hiba okát, szerintük a dokkoló modul érzékelője romolhatott el, ám az űrrepülés szabályai szerint addig nem kapcsolódhat másik egység az űrállomáshoz, mivel egy nem jól csatlakoztatott hajó megrongálhatja az állomást, vagy akár sajátmagát az újonnan érkező dokkolása következtében kialakuló lökés hatására. A NASA szóvivője elmondta a New Scientist magazinnak, hogy valamilyen hulladék, talán egy elkóborolt kábel állhatott a Progressz űrhajó és az ISS közé. Valószínűleg az egyik űrhajós hamarosan elhagyja az állomást és űrsétára indul a hiba elhárítása érdekében.

"Az oroszok szerint nincs akadálya a kilövésnek, mi azonban nem akarjuk felküldeni az Endeavourt, amíg a Progressz nem illeszkedik megfelelően" - mondta a szóvivő. A kilövést eredetileg péntek hajnalban tervezték, így azonban legkorábban szombatra virradóan kerülhet sor az indításra. A NASA hangsúlyozta, hogy a felmerült nehézségek nem veszélyeztetik az ISS legénységét.

A Progressz M1-7 jelzésű szállító űrhajót hétfőn lőtték fel Kazahsztánból, egy tonnányi ellátmánnyal a fedélzetén és magyar idő szerint szerdán 20 óra 40 perckor csatlakozott az űrállomáshoz. Ekkor fedezte fel a moszkvai irányítás a hibás dokkolást. Az ISS kormányzó mechanizmusa három órán át kikapcsolva maradt a dokkolást követően, így az orosz földi irányítás megvizsgálhatta a problémát.

Ez volt az első eset, hogy egy Progressz modul ilyen jellegű hibát okozott, bár az orosz Kvant modulnál már léptek fel hasonló gondok a Mir űrállomás esetében még 1987-ben. A Progressz típusú űrhajó első példányát 1976-ban építették. Ezek a járművek számtalan utat teljesítettek már az ISS előtt is a Mir és a Szajut-6 űrállomásokra. Természetesen az évek során sok módosításon átment a jármű, a legfőbb módosítást pont az ISS miatt hajtották végre, bár ez csak a meghajtó rendszert érintette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)