SG.hu

Az Eutelsat egyedül nem bírja a versenyt

A francia Eutelsat műholdüzemeltető ipari és kereskedelmi partnerségeket vizsgál az európai űralapú hálózat finanszírozására, Eva Berneke vezérigazgató szerint új partnerekre van szükség, ha az uniós szélessávú OneWeb-projektet meg akarják valósítani.

Az Eutelsat főnöke az elkövetkező hetekben alternatívákat fog megvitatni igazgatótanácsával a OneWeb alacsony Föld körüli pályára állított hálózatának korszerűsítésére. "Sok szereplő rájött, hogy szüksége van alacsony Föld körüli pályán keringő kapacitásra” - mondta Berneke. "Ezek lehetnek partnerségek más üzemeltetőkkel vagy regionális üzemeltetőkkel, akiknek inkább regionális, mint globális kapacitásra van szükségük, vagy partnerek az értékláncban.” Egyes potenciális partnerek a „szuverén kapacitás elemeit” kereshetik. Ez a tőkebefektetés finanszírozásának egy másik módja” - tette hozzá.

Berneke megjegyzései annak a kérdésnek a közepette hangzottak el, hogy mi lesz Európa saját, alacsony Föld körüli pályán működő, űralapú szélessávú hálózatra vonatkozó terveivel, ahol az adatok gyorsabban továbbíthatók, mint a hagyományos geostacionárius pályáról. Az EU IRIS2 projektjének célja, hogy biztonságos, szuverén kommunikációt biztosítson a kontinens számára, felvéve a versenyt Elon Musk Starlinkjével és az Amazon által javasolt Project Kuiperrel. A projekt 2022-es bejelentése óta azonban jelentős késedelmekbe ütközött, mivel a költségek növekedése miatt viták alakultak ki. Az Airbus és a Thales is csökkentette szerepét az ajánlattevő konzorciumban a kockázatmegosztással kapcsolatos aggályok miatt.

A múlt héten váratlanul lemondott Thierry Breton egységes piacért felelős biztos, a projekt legnagyobb támogatója a Bizottságban. Az Eutelsat és konzorciumi partnerei, a SES és a Hispasat szeptember elején nyújtották be végleges ajánlatukat az Európai Bizottságnak. Bár Berneke elmondta, hogy továbbra is bízik abban, hogy a projekt folytatódni fog, figyelmeztetett, hogy „sok érintett fél van és gyetlen határidőt sem tudunk egyedül ellenőrizni. Az IRIS2 fontos a jövőnk finanszírozása szempontjából” - mondta. A szerződés késése azt jelenti, hogy sokkal hosszabb időt vesz igénybe egy olyan új generációs konstelláció kifejlesztése, amely képes lenne versenyezni Musk Starlinkjével.

"A Gen 2 fejlesztését saját erőnkből is tudjuk finanszírozni” - hangsúlyozta. De ez „évekig tartó, fokozatos megközelítés” lenne. Az Eutelsat nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy több évet várjon a OneWeb hálózat korszerűsítésével, amelyet alig egy éve vásárolt meg. A OneWeb régebbi műholdas technológiára támaszkodik, és nem rendelkezik a Starlink vagy a Kuiper képességeivel. A Starlink már most is uralja az alacsony Föld körüli pályáról nyújtott szélessávú szolgáltatások piacát egy sokkal nagyobb teljesítményű, több mint 6000 műholdból álló hálózattal, amely a Föld körüli pályán lévő összes aktív űreszköz több mint 60 százalékát és a globális műholdas kommunikációs adatok többségét adja.

A Kuiper a jövő évtől kezdve több mint 3000 műholddal indítja útjára alacsony Föld körüli pályán keringő szélessávú hálózatát. Eközben Kína is tervez jelentős, alacsony Föld körüli pályán működő szélessávú hálózatokat. A OneWeb 630 műholddal rendelkezik, amelyek 1200 km magasan repülnek a Föld felett, és a rendszer korszerűsítése, hogy versenyképes legyen a riválisokkal, becslések szerint 4 milliárd dollárt igényel, amit az Eutelsat nehezen tudna finanszírozni. A csoport nagymértékben eladósodott, a nettó adósságállománya a kamatok, adók, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény négyszeresét teszi ki. Az év elején az Eutelsat kénytelen volt csökkenteni 2024-re és 2025-re vonatkozó bevételi előrejelzését a OneWeb kilátásaival kapcsolatos bizonytalanság miatt.

Augusztusban az Eutelsatnak a OneWeb alig fele bevételt hozott a felvásárláskor tervezett célértékhez képest. Berneke szerint a konstellációt a földi infrastruktúra vártnál lassabb kiépítése sújtotta, azonban biztos abban, hogy az Eutelsat és a OneWeb egyesített, geostacionárius és alacsony Föld körüli pályán lévő műholdakból álló flottája iránt továbbra is lesz kereslet. Az Eutelsat „masszívan” profitál abból, hogy jelenleg az egyetlen alternatívája a Starlinknek. „Sok ügyfelünk azt kérdezi, hogyan tudunk segíteni, mert valódi alternatívát akarunk” - mondta. Bár Berneke elismerte, hogy a Kuiper érkezése veszélyeztetheti ezt az előnyt, azt mondta, hogy a vállalatnak még mindig van szerepe.

„Négy, talán öt szereplő lesz ezen a piacon” - mondta. „A legtöbb piacon legalább három, ha nem négy szereplő van. Ha hátranézünk, ki lesz a következő? Nem vagyok benne biztos, hogy sok jelöltet látok”. Az Eutelsat főnöke azonban - aki a OneWeb felvásárlása óta a vállalat részvényeinek mintegy 60 százalékos zuhanását élte meg - elismerte, hogy a befektetőket még nem győzték meg. "Ha a részvényeim árfolyamát nézem, ezt a csatát még nem nyertem meg. Meg kell mutatnunk nekik, hogy képesek vagyunk a végrehajtásra” - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!