Hunter

Európa erősíti a kutatás-fejlesztést

Csütörtökön az Európai Parlament elfogadta az 54 milliárd eurós költségvetésű, hét éves időszakot felölelő FP7-tervezetet, melynek célja az EU tudományos kutatásainak ösztönzése.

A hivatalosan december 5-én hatályba lépő 7. kutatási keretprogram az információs technológiákra irányuló kutatásoknak biztosítja a legnagyobb támogatást, ez a terület 9,1 milliárd eurót kapott a program által felölelt, 2007-2013 közötti időszakra.

Az előző keretprogramhoz képest pénzügyi szempontból jelentős az előrelépés, éves szinten 40%-kal kapnak magasabb támogatást a kutatások, mint az elmúlt periódusban. Erre azonban szükség is van, amennyiben Európa komolyan gondolja az úgynevezett Lisszabon-stratégiát, mely szerint az Unió "a világ legversenyképesebb és legdinamikusabb tudásalapokkal rendelkező gazdaságát" szeretné a magáénak tudni. Ehhez elengedhetetlen a kutatás-fejlesztés fokozása, mivel ezen a téren érezhető a lemaradás, főként az ázsiai országokhoz, különösen Kínához képest, nyilatkozott Janez Potocnik, az Európa bizottság tudományos és kutatási biztosa a BBC-nek.

A Lisszaboni-stratégia teljesítéséhez azonban az FP7 magában még kevés. A stratégia szerint Európa 2010-re GDP-jének 3%-át fordítaná kutatás-fejlesztésre, a jelenlegi pénzügyi mutatókkal ehhez azonban az EU-nak gyakorlatilag további 118 milliárd Euro tőkét kellene bevonnia.



Az FP7 nagy nyertese tehát az információs és kommunikációs technológia, melyet az egészségügy 6 milliárddal, a közlekedés 4 milliárddal és a nanotechnológia 3 milliárddal követ. Meglepetésre viszonylag háttérbe szorultak az éghajlatváltozással és környezetvédelemmel (1,8 milliárd), valamint az energiával (2 milliárd) kapcsolatos kutatási területek, az EB azonban úgy tűnik a megtérülést tartja elsődleges szempontnak. Antonia Mochan, a Bizottság szóvivője szerint az IT az a terület, ahol a befektetések a legjobban kamatoznak, illetve az itt elért áttörések számos más területre hatással lehetnek.

Magyar részről Barsiné Pataky Etelka (Fidesz-MPSZ) úgy vélte, a részvételi szabályok pozitívan változtak, ami jó lehetőség az új tagállamok kutatói számára. A jelentés szerint egyszerűsödnek a részvételi felvételek és eljárások, a program pedig ki fog terjedni az űrkutatásra is. A programmal az Unió célja, hogy további lépéseket tegyen az "európai kutatási térség" megteremtése felé.

A program külön támogatja az egyetemek, az ipar, a kutatási központok és közigazgatási hatóságok, valamint az Unió és harmadik országok együttműködését, a határokon átnyúló kutatást, a kutatók képzését és előrelépését, a kutatási infrastruktúra fejlesztését, a regionális kutatási csoportokat, a kis-és középvállalkozásokat. Szorosabb kapcsolatokat ösztönöz a tudomány és a társadalom között, valamint a nemzetközi együttműködés terén.

Szó esett a reprodukciós célokkal végzett emberklónozásról is, ami az EP határozata szerint nem finanszírozható közösségi forrásból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #15
    Mármint mi nem térül meg, a gondolkodás?
    Ne nevettess.
  • Bijesz #14
    Csak épp pénzügyileg nem térül meg.

    Nem politizálási célzattal:
    Ez olyan hozzáállás ami miatt a magyar államháztartás itt tart.
    Lakástámogatás az jó, fizetések növelése az jó stb... csak épp nincs miből finanszirozni.

    Nem véletlen, hogy rentábilis kutatásokat támogatnak, mivel az itt befolyó pénzekből még többet lehet a kutatásokra fordítani. (kicsit öngerjesztő folyamat)
  • Zoleeca #13
    "az itt elért áttörések számos más területre hatással lehetnek."
    Ez így van. Részben meg van válaszolva a kérdésed.
  • Epikurosz #12
    Gondolkozz, mert az jó.
  • Cactus #11
    Nem vagyok pacifista, de mi a francért költene egy gazdasági/politikai egyesülés (értsd: EU) haditechnikai fejlesztésekre? Kicsit nonszensz. A szociológia/pszichológia meg megint egy érdekes felvetés. Itt szted milyen eredményt hoz a K+F?

    Én csak a környezetvédelmet sajnálom, ott kéne nagyot alkotni...
  • Epikurosz #10
    +űrtech
  • Epikurosz #9
    Sztem is felesleges annyi EU-s pénzt pumpálni az IT-be.
    Energiaipar, biológia, haditechnika, szociológia/pszichológia - ezek kellene, hogy legyenek a prioritások.
  • turul16 #8
    Nekem van hipermanganom is. Most akkor bajban vagyok ? Patikaban vettem.
  • moran #7
    Csúcstechnika ide vagy oda, amíg a társadalmi problémákat nem sikerül megoldani, addig a tömegek úgyis csak vér és verejték árán fognak hozzájutni a javakhoz. Ha normálisan sikrülne szabályozni az elosztást, már most sokkal kiegyensúlyozottabban és kevésbé pazarlóan élhetnénk.
    A jelenlegi berendezkedésünkre jellemző kényszeres verseny szerintem rendkívűl pazarló.
  • kisb92 #6
    Franciaországban már építik a magfúziós erőművet eu-pénzből.
    Száz év múlva elvileg már az lesz a fő energiaforrás.