Hunter

Pénzügyi lökést kap a Skylon

Egymillió euróval támogatja az ESA azt a brit űrrepülő tervezetet, ami szakítva a hagyományokkal teljes egészében újrahasznosítható lenne.

A Skylon űrrepülőgép bármely hagyományos repülőtérről fel tudna szállni, több mint 12 tonnányi eszközt vagy ellátmányt repítene földkörüli pályára, majd ugyanarra a kifutópályára visszatérve fejezné be a küldetést. Az Európai Űrügynökség pénzéből a jármű fő technikáit, mint a Sabre légbeszívásos hajtóművet tesztelhetik. A projekt mögött álló Reaction Engines szerint űrjárművük 10 éven belül eljuthat a világűrbe.

"A hagyományos eldobható rakéták kilövésenként több mint 100 millió dollárba kerülnek, visszatartva a piac növekedését" - mondta a cég ügyvezető igazgatója, Alan Bond. "Az űrbe való eljutás gazdaságosságának szent grálja a ténylegesen újrahasznosítható űrrepülők alkalmazásában keresendő, melyek képesek egy repülőtérről felszállni és közvetlenül eljutni a világűrbe, ahol pályára állítják műhold rakományukat és automatikusan visszatérnek a Földre."


A Skylon koncepció kulcsa a már említett Sabre hajtómű technológia. Ez részben egy sugárhajtómű, részben egy rakéta. A tolóerő biztosításához hidrogént és oxigént éget el, az alacsonyabb légrétegekben az oxigént azonban nem tartályaiból, hanem a légkörből veszi. Nagy sebességnél a Sabre hajtóműnek 1000 fokos gázok beömlésével kell megküzdenie, amit le kell hűteni mielőtt a sűrítésre és a hidrogénnel való elégetésre kerülne a sor.

A Reaction Engines áttörése - egyben legnagyobb műszaki kihívása - egy új hőcserélő előhűtő rendszer, ami rendkívül finom, több ezer vékony falú, kis keresztmetszetű mikrocsőből felépülő hálózatával a forró beömlő gázokat egyetlen századmásodperc alatt -130 Celsius fokos hőmérsékletre hűti. Az ESA pénze az űrügynökség technológiai fejlesztési programjaiból érkezik egy több mint 6,5 millió eurós befektetési csomag részeként, lehetővé téve egy teljes, tesztelhető előhűtő megépítését a Reaction Engines számára.


A Skylon koncepció többi aspektusát is alaposan megvizsgálják az ESA partnerei, az EADS Astrium, a Német Űrügynökség (DLR) és a Bristol Egyetem közreműködésével. Európa az Ariane 5 képében már rendelkezik egy megbízható bővíthető rakétarendszerrel, az ESA azonban folyamatosan tervezgeti a jövőt, szemmel tartva azokat a technológiákat, melyek a kilövőrendszerek új generációját jelenthetik. Az űrügynökség elsődleges célkitűzése, hogy elérhetővé tegye tagállamainak a világűrt, amihez rendkívül fontos a feljutás költségeinek csökkentése. Egy Ariane 5 listaára jelenleg 160 millió euró körül mozog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #88
    Igen, elfogadom, ez A magyar Epikurosz sejtése.
  • L3zl13 #87
    Ez csak egy sejtés. Még mindig nem tudjuk pontosan milyen véletlenek játszottak közre az élet létrejöttében a Földön. Ha ezek közül csak egy is kimarad, akkor talás semmilyen élet nem létezne, hiába lenne meg elvileg minden adottság.
    És mire eljutunk odáig, hogy embereket tudunk juttatni más bolygókra, talán olyan technikai eszközök is rendelkezésünkre fognak állni, amellyel pótolhatunk pár hiányosságot, ami miatt az élet soha nem alakult ki azon a bolygón.
  • Andr0 #86
    reméljük 1000 évvel megelőztek minket és nagyon barátságosak... bár akkor ők szerintem előbb találnának meg minket... hmm véleményem az hogy lehet hogy vannak földön kívül értelmes életformák de maximum a fejlettségük akkora mint a miénk.. so semmi agyontúrbózótt szuperfejltett energia pajzsokkal felszerelt űrhajók csatája, két high tech faj között a galaxis uralmáért
  • Epikurosz #85
    Ha egy bolygó emberi életre alkalmas, akkor gyakorlatilag kizárt, hogy ne legyen ott őslakos élet valamilyen szinten.
  • L3zl13 #84
    Nem biztos. Valószinűleg már megelégednénk egy olyan bolygóval is, amelyen a földi flóra majd később a fauna megél, és aktuális technológiával belátható időn belül ember által lakhatóvá tehető. Nem szükséges, hogy már legyen ott élet mikor odaérünk.
  • Epikurosz #83
    "ott sokkilences százalékban nem alakult ki az élet. ha odamegyünk, akkor csak a saját vírusainkat visszük."

    Aláírom, de akkor minek odamenni?
    végülis mi épp nem a sokkilences bolygókra megyünk, ha megyünk, hanem a maradékra, nem?
  • FlyingV #82
    kapcsolatbaN!!
  • FlyingV #81
    szerintem te arra gondolsz, hogy az elektronok pici kis pályákon mozognak, amelyek között energiaváltozás hatására 'ugrálnak' - tehát minden energiaszintnek megvan a hozzá tartozó pályája.

    Azt nem tudom pontosan, hogy az atomokkal is így van-é ez, de érdekes gondolat, kár hogy erről nem hallani többet. Szerintem egyébként ezeknek a szinteknek a kitolása hasonlóan reménytelen energiaszükséglet szempontjából, mint a térhajlítás, nem is beszélve a természet azon csodálatos titkáról, hogy mindez miért így történik, miért pont ekkorák ezek a kis szintek és hogy lehet-e ezt egyáltalán módosítani anélkül, hogy a kis alkotóelemek instabilak legyenek.


    DrRadon ez valamiféle Mátrixhoz hasonló agymenés (nem rossz értelemben gondolom!).. Csak egy dolgot szeretnék kérni evvel kapcsolatba: ne Windows fusson rajta!
  • valamit #80
    Egyébként ma is hasonló világban élünk, az egyes országok kirakati politikusai mögött ott van egy világméretű pénzügyi háló.
  • valamit #79
    Az eredeti felvetés így hangzott: "Mi van, ha az ember kiköltözik ugyan az világűrbe és a testétől megfosztott agyát egy olyan űrben lebegő város egyik kis rekeszébe helyezi, mellyel végtelen kapacitású számítógép által GENERÁLT VIRTUÁLIS VALÓSÁGBAN élhet." Ez más, mint amit te mondasz. Ami te mondasz, az inkább olyan, mintha biomechanikus emberek élnének a valóságban. Ami meg az agy boldogságra stimulálást illeti, például drogokkal ma is lehetséges. Én igazából nem akarok véleményt mondani egyikről se, de ezek közül bármelyiket propagálni?

    Ha nagyon naiv és egyszerű vagyok, akkor is ebből az lenne:
    1. Úgy drogon, mint virtuális valóságon csak az emberiség egy része élne. Persze, a legnagyobb része.
    2. A sokkal kisebbik része a virtuális valóságon kívül élne és onnan irányítaná kénye kedve szerint a virtuálisat. Eldöntené, hogy ki milyen életet éljen (érdemes megnézni ezzel kapcsolatban a Gettómilliomos című filmet, ott drogra vetítve nagyjából meg lehet nézni, hogy miként zajlik ez), kit válasszon ki a virtuális léten kívüli életre, szadista hajlamok esetén kiknek az életét tegye tönkre és mely nőstényeket/hímeket szelektálja ki a saját maga számára. Onnan vezérélné, hogy a lebegő agyak mi után kutassanak, mi után vágyakozzanak, milyen problémáik legyenek és a többi és a többi.

    Lehet feltenni népszavazásra, ki kér ebből. Ahol kihozzák, hogy a többség ezt akarja, ott valószínűleg lázongás is ki fogja mutatni, hogy a választási eredményt (a szokásosnál is jobban) elcsalták.