Berta Sándor

RFID-chipekkel a friss élelmiszerekért

Karácsonykor sok családban a bejgli mellett gyakran kerül hal is az asztalra. Azonban korántsem mindegy, hogy milyen és hogy friss halat vagy húst vesz-e az ember.

Az Európai Unió a jövőben szeretné kiszűrni a romlott élelmiszereket, különös tekintettel a baromfihúsokra és a halakra. A szervezet ezért külön projektet hozott létre. A program célja, hogy a hűtőházaktól a kereskedőkön át a vásárlók asztaláig nyomon követhető legyen az élelmiszerek útja, így az emberek pontosan tudják, mikori az általuk megvett hal. A TTZ Bremerhaven német technológiai centrum által koordinált projektben összesen 13 állam 27 kutatóintézete és intézménye vesz részt.

"Már most is vannak az élelmiszerpiacon olyan címkék, amelyeket hasonló céllal helyeznek el a termékeken. A címkék elszíneződéséről pontosan látható, hogy az adott baromfihúst vagy halat milyen hőmérsékleten tárolták, azonban más információk nem derülnek ki. Amennyiben a szín fehér, akkor az élelmiszer romlott, ha kék, akkor friss és jó. A Chill-on projekt keretében ezeket a címkéket kombináltuk a papírvékonyságú RFID-chipekkel, így pontosan nyomon követhetők a terméket érő különböző hőmérséklet-változások. A fő problémát az jelenti, hogy eltérő idő alatt romlik meg egy vagdalt hús és egy hal. Ezért minden termékcsoporthoz egyedi tintát kell kifejlesztenünk. A prototípus egyelőre csak a vagdalt húsoknál alkalmazható" - hangsúlyozta Matthias Kück, a TTZ Bremerhaven élelmiszer- és biotechnológiai részlegének vezetője.

Mivel az európai uniós országok egyre többször és nagyobb mértékben importálnak például baromfihúst Dél-Amerikából, ezért egyre fontosabb, hogy ezeknek az élelmiszereknek a minőségét és a frissességét folyamatosan ellenőrizni lehessen.

"Azt tervezzük, hogy a chipeket a hűtőhajókba való berakodáskor aktiváljuk és fontos lenne, hogy az egész utat jól nyomon követhessük" - tette hozzá a szakember. A Chill-on program egy másik fontos eleme a QPCR, amelynek célja a szalmonella és más baktériumok kiszűrése az élelmiszerekből.

"A QPCR egy olyan molekuláris biológiai eljárás, amelynek köszönhetően nagyon gyorsan kimutatható, hogy hány és milyen típusú baktériumok vannak egy adott termékben. jelenleg egy ilyen mikrobiológiai vizsgálat még nem ritkán 3-4 napig is eltart. Reméljük ezt az időt sikerül majd akár 4 órára is lecsökkentenünk" - közölte Matthias Kück.

A Chill-ont az Európai Unió összesen 101 millió euróval támogatja, további ötmillió eurót cégek adtak össze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #40
    ja, igézlek. :-)
  • JL666 #39
    mindenre van válaszod, igez?
  • Epikurosz #38
    Na, persze. A passzív befogadó.
  • JL666 #37
    mélyebb értelmű hozzászólást nem vártam...
  • Epikurosz #36
    Hát akkor te már okosan gazdálkodsz. Bla-bla!
    :-)
  • JL666 #35
    ez a thaiföldes téma is ferdítés. Nem azért mennek oda, mert olcsó szex. Hanem azért, mert ott ázsiai nőt kapsz, meg gyerekeket. Ha valaki szőke nőre van rákkattanva nem fog oda menni, ha olcsó is, mert egyszerűen nem kapja meg.
    Mindenki érti amit mondani akarsz, csak sok hülyeséget szövegelsz ez van. Én gitározom és vannak felsőkategóriás hangszereim és azokat nem itthon vettem meg 20x annyiért, hanem külföldről hozattam, bla bla bla
  • Epikurosz #34
    "Hogy mennyi pénzem van azt meg nem tudhatod..."

    Annyira kíváncsivá tettél. Show me ur money!

    Még mindig nem értitek a Gazdálkodj okosan! elv lényegét, így nem is merem előhozni a JPÉ-t.

    Csak címszavakban: Úgyis jösz erre, nem? Pihenőszabadság, ilyenek. Hát, kösd össze a kellemest a hasznossal. Nem te, mármint a rászoruló páciens.

    Sok turista van, aki azért megy Thaiföldre, mert ott állítólag olcsó a szex. Én nem próbáltam, de elhiszem. (Messziről jött embereknek is. :-)

    nos, miért ne lehetne a rokonlátogatást, pihenőszabafdságot összekötni jó kis foggyökérkezeléssel vagy egy vakbélműtéttel,e setleg zsírleszívással?
    Különben költői kérdés, a dolog működik, qued erat demonstrandum! :-)
    Mások csinálják.
  • JL666 #33
    jó, azt mindenki tudja, hogy az osztrákok ide járnak fogászati kezelésre, de ausztria legtávolabbi pontja sincs 11 órányi repülőútra, ez már nagy ferdítés, amit mondasz. Persze az is lehet, h. valaki sokat utazik egy szemműtétért, én is sokat utaznék, ami egy van egy életben, de fogból 32 van és egy félórás gyökérkezelésért franc fog utaznigatni 2 napokat, főleg ha pénze van, ahogy te mondtad. Hogy mennyi pénzem van azt meg nem tudhatod...
  • RealPhoenixx #32
    Epikurosz:

    Penz: sztem nem probalkozz kutakodni a tarcamban, mert ugysem mondom meg a konkretumot

    Gazdalkodj okosan: igen, ugy kell, csakhogy a gazdalkodj okosanhoz nem csak a penz tartozik, bar egy beteg tologatonak lehet hiaba mondja az ember :)

    A gazdalkodj okosanhoz hogy egy kicsit kiokositsalak a kovetkezo keppen kell nezd a dolgokat: koltseghatekonysag

    De lehet nem ertetted meg amit JL666 vagy en leirtam mar, igy peldan keresztul mondom el hogy megerthesd:
    Tegyuk fel van egy konyv amire szukseged van mondjuk szakmai munka vegzesre, es megszerezhetned 2e forintert, de rajosz, hogy interneten vagy antikvariumban esetleg fele annyiert megszerezheted, mikozben naponta a munkad reven 7 ezret keresel (a zsebedhez merem az ertekeket, hogy hozzad minnel kozelebb allhasson a pelda).
    A lenyeg ott allsz a 2.000 FT-s konyv felett a boltban, es mert ilyen vagy, mint amit tukroz az irasod nem veszed meg, igy inkabb szunnapot veszel ki 1 hetet, hogy megtudd neten vagy antikvariumban merre kaphato 1.000 forintert.
    Majd tegyuk fel mert nem vagy annyira suletlen mint ahogy az irasodbol sut, ezert nem kell az 1 teljes het, hogy 1.00FT-ert megszerezd a konyvet, hanem csak 4 teljes nap.

    Nah szval akkor elmondom neked a lenyeget: mert ott erolkodtel 1.00FT-n, valojaban buktal a pelda alapjan 28.000 + 1.000, mig ha siman megvetted volna, akkor 26.000FT-al gazdagabb lennel, merthogy 2.000-ert vetted volna meg inkabb a konyvet.

    Nah tenyleg okos vagy!!!!! :)
  • Epikurosz #31
    Látod, ezért van nekem pénzem, és ezért nincs neked.:-)
    Gazdálkodj okosan! ez a titka mindennek.

    Én különben tudok olyan osztrákokról, amerikásokról stb. akik idejárnak gyógykezeltetni magukat.

    Mondok példát: ez a fogászat például. Én magam személyesen ismertem egy ürgét, erdélyi amúgy, aki ilyen foggyökereekt ültet be. Volt már neki líbiai páciense is.

    Vagy: lézeres szemsebészet. Bruttó 270k Ft. Ez durván 1k euró. Repcsijeggyel együtt megéri. Persze főleg németeket látni a magánklinikán. Van orvos, aki tud németül, plusz asszistensnő is. Otthonos környezet. Sőt: jogsit szerezni is idejönnek már a népek!
    sőt: az osztrák határ mentén idejönnek fodrásztatni, masszíroztatni.
    Folytassam?
    Mi meg, persze, megyünk őssejteekt megunkba beültetni Kínába.

    No, mindegy, hiába beszélek.
    Gazdálkodj okosan! ez a lényeg.