SG.hu

Géppisztolyos robotkutya a kínai hadseregnél

Kiképzési gyakorlatokon tesztelik a felderítésre és a halálos akcióra való alkalmasságát.

Kína bemutatott egy robotkutyapárt - az egyik géppisztolyt hordoz, a másik pedig mesterséges intelligenciával működik. A Kínai Központi Televízió (CCTV) állami műsorszolgáltató a hét elején adott hírt a digitális kutyákról. Mindkettő erősen hasonlít a Boston Dynamics „Spot” nevű robotkutyájára. A nagyobbik, állítólag 50 kilogramm súlyú modellt egy géppisztollyal a hátán mutatják, amint előrenyomul, miközben egy kínai katona távolról irányítja, és tüzelésre készteti a fegyvert. „Új tagként szolgálhat a városi harci műveleteinkben, felváltva katonáinkat a felderítésben, az ellenség azonosításában és a célpontok lecsapásában a kiképzésünk során” - magyarázta Chen Wei, egy kínai katona.

A másik gépkutyáról, egy könnyű, 15 kg-os fenevadról azt mondják, hogy az MI-nek köszönhetően képes önállóan tájékozódni a harctéren, és „információt továbbítani a helyszíni akadályokról, például drótkerítésekről, eldobott gumiabroncsokról és keréktüskékről”. A kutya ugrani is tud, valamint előre és hátrafelé is tud mozogni. A lefekvés egy másik lehetőség - talán azért, hogy elbújjon.


Kína géppisztolyos robotkutyái nem egyedülállóak, ahogyan az elektronikus szerkezetekhez való hozzáállása sem. Az amerikai hadsereg ugyanezt az ötletet már évekkel ezelőtt vizsgálta, és Kínához hasonlóan emberrel akarja meghúzni a ravaszt, ahelyett, hogy a géppisztolyos robotkutyákat elengedné a pórázról. Ez a megközelítés mindkét nemzetet a jelenlegi nemzetközi fősodorba illeszti, miszerint az autonóm fegyverek egyszerűen túl veszélyesek ahhoz, hogy szabadon engedjék őket. Egy mesterséges intelligencia által vezérelt fegyver által elkövetett hiba eszkalálhatja a konfliktusokat, és még több embernek okozhat kárt.

A kínai hadsereg nem árulta el, hogy a robotkutyák készen állnak-e a frontvonalbeli bevetésre, de a Kambodzsával közös hadgyakorlatokon való használatuk arra utal, hogy ezt a forgatókönyvet aktívan fontolgatják. Az azonban, hogy a lények mennyire lesznek hasznosak, kérdéses. A China Central Television jelentése szerint a vadállatokba szerelt akkumulátorai két és négy óra közötti időtartamra képesek ellátni a masinákat energiával - ami nem túl sok idő egy valódi konfliktusban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csulok0000 #15
    "ha megfelelően felszerelik és kiképzik," - Ez bármely ország hadseregére elmondható :D

    Lehet, hogy nem gyenge, de azért nem is túl erős. Az ukránok már az első évben megszűntek volna, ha nem kapnak akkora támogatást a világ többi részétől. Hiába van sok katonájuk, ha a felszerelés hiányos. Egymagukban képtelenek lettek volna az oroszok megállítására.
  • takysoft #14
    Oroszország hadserege hasonló mentalitású, mint a II VH idején. A hátul gyaloglók lelövik az elöl gyaloglókat, ha visszafordulnak. És mindig gyalogol valaki mögötted.

    Az ország maga nem is annyira nevezhető országnak, mint inkább Moszkva által megszállt területek összességének. Nem egy nemzet, csak egy rakás népcsopot, akiket "felszabadítottak", hisz hát élt ott pár orosz is... mint ahogy ugye ez most ukrajnával is megy...

    Országon belül IS hatalmas rendőri és hadi erőre van szükség ahhoz, hogy egyben maradjon.

    Jellemzően azt lehet mondani, hogy amíg az a néhány politikailag fontos nagyváros stabil, addig Oroszország is stabil.
    És Moszkvában, Szentpéterváron stb... nagy Putyin támogatottsága.
    De azért az ország több, mint felébe maga Putyin se merné testőrség nélkül betenni a lábát :D

    Ez egy összetett balansz, de működik. NEM segített neki az ukrán offenízva.... gyenge haladása...

    Ellenben ha valaki megtámadná az országot, komolyan.... ezt a belső összetartó erőt fel lehetne szabadítani. Igaz akkor hadiállapotot kell hirdetni, mert amúgy a politikai hatalom gyenge.

    A lényeg: Oroszország valóban középhatalom. Az atomjaival szart se ér, csak kurva sokat kell költenie rájuk. De ha elszabadul a pokol, akkor vannak még tartalékai, nem is kevés.

    Igaz ezek szánalmasan kevesek a NATO vagy Kína ellen....
    De a "szomszédok" tudják, hogy nem kell pattogni.
    Utoljára szerkesztette: takysoft, 2024.06.08. 02:38:07
  • takysoft #13
    Ez így van :D
  • takysoft #12
    Ez nem így megy. Rogyásig van pakolva Moszkva légvédelmi rendszerrel.
    Teszem hozzá, hogy Budapest is. (izraeltől vásároltuk, Iron Dome a neve meg Iron Beam)

    És akkor még beszúrnám, hogy ilyen védelme Kijevnek is van. Nem a legjobb... de van. 10 rakétából 9-et leszednek, mielőtt becsapódna.
  • takysoft #11
    Köszönjük a történelemórát, de Napoleon elég rég volt... nem releváns
  • t_robert #10
    Tartanak tőle, hogy a medve kedvet kap meglátogatni a málnást. :)
  • inkvisitor1978 #9
    Érdekes módon az Oroszországgal határos, de tőle független országoknak nagy serege szokott lenni.
  • inkvisitor1978 #8
    Nézted már hány náció van az "orosz" hadifoglyok között? Még négerek is.
  • t_robert #7
    Amúgy nem is annyira gatyi az ukrán hadsereg. ha megfelelően felszerelik és kiképzik, akkor simán benne van a világ legerősebb féltucatnyi szárazfőldi hadseregében. Ha eljutnak addig, hogy mondjuk NATO tag lesz simán a legerősebb hadseregek közt lesz lesz hagyományos fegyverzetben. Mint ahogy például mára a lengyel hadsereg erősebb, mint a német vagy a francia vagy az angol.... Azért Putyin simán meggondolná 100-szor, hogy neki menjen a lengyeleknek. Nagyjából mára a lengyel hadsereg a legerősebb az amerikaiak után a NATO-ban. Ha beletömnek még pár száz milliárd dollárnyi hadifelszerelést az ukránba ott lesz majd a háború végén, ahol a lengyelek. Putyin jócskán alul becsülte az ukrán hadsereget azért a támadáskor. Ma már tuti nem támadná meg ukrajnát. SImán kihátrálna az egészből, ha tehetné hatalom és arcvesztés nélkül. Ráadásul a világ bizonyságot szerzett róla, hogy az orosz hadsereg is részben papírtigris. A híre nagyobb volt, mint a lehetőségei... Mára már a orosz költségvetés 40%-t a hadseregre kell költeni, hogy fenn lehessen tartani a háborút.
  • t_robert #6
    Azért a Kreml nagy 1-2 becsapódó rakétától vagy dróntól nem égne le az egész. Nyilván az a rész amit ér a találat megsérülne és lokálisan akár kisebb tűz is keletkezne. Azért a Kreml totális lerombolásához több 100 tonnányi robbanó töltet kéne. Még mondjuk a Budai várat és az ott levő épületeket se lehetne elintézni pár kilónyi becsapodó robbanó töltettel.