Gyurkity Péter

Robotot kapnak az orosz speciális erők

A kisebb méretű robot géppuskákkal, illetve bombával segíti majd a katonákat.

Az Izvesztyia napilapban megjelent írás szerint egy új orosz fejlesztés belátható időn belül megjelenhet az ottani speciális erők eszköztárában. Az érdekes robot több eltérő fegyverrel is segítheti majd a katonák munkáját, akár félig önálló bombaként operálva a harcmezőn.

A Nerekhta névre keresztelt, viszonylag egyszerű lánctalpas egység kifejezetten a speciális erők kötelékeit egészítené ki, mégpedig a már említett félig önálló módon. Az összecsapás előtt az illetékesek a helyszín pontos és részletes térképét, valamint a valószínű célpontok listáját is letöltik a robot memóriájába, ezt követően pedig, már az éles bevetés alatt, egy gombnyomással kiválasztják a likvidálni kívánt célpontot, így a robot megindulhat a megfelelő irányba, célba véve azt. A nagyjából 300 kg-ot nyomó, 1 méter hosszú, mintegy 11 km/h-s sebességgel közlekedő lánctalpas a rádióutasítást követően önállóan közlekedne, a célpont kiválasztása azonban minden esetben emberi beavatkozást igényel.


Az illetékesek elmondása szerint az elektromos motor által hajtott robot 7,62 vagy 12,7 mm-es géppuskát hordhat magán, de itt egyéb típusok felszerelésére is van lehetőség. Mi több, akár egy (szintén rádióval működésbe hozott) bombát is felrakhatnak rá, ebben az esetben pedig az egység egy félig önálló módon közlekedő robbanóeszköz, amely a kiszemelt célpontot megközelítve semmisítené meg azt – erre már a második világháborúban is láttunk példát, mégpedig a német Góliát típus révén, amely 100 kg-nyi robbanóanyagot hordott magán, távirányítással közlekedve.

A fejlesztést (zárt körben) az Army 2016 International Military-Technical Forum alatt mutatták be, arról azonban érthető módon nem beszéltek, hogy ez mikor jelenhet meg a harcmezőn.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Orosz design, szoval az is. A lenyeg, hogy ha eleg egyszeru es ezert keves meghibasodasi lehetosege van, akkor valoszinuleg haborus korulmenyek kozott is mukodni fog. Gyakorlatilag ket motor, ket lanctalp, egy ra szerelt motoros fegyverallvan es valami megbizhato radios taviranyito, ami visszafele kamerakepet is tud kuldeni. Semmilyen intelligencia nem kell bele, cserebe nem is fog hulyeseget csinalni. A vezerloegyseg pedig a kapott koordinatak es terkepek alapjan mar kepes automatikusan vegigvinni a jarmuvet a kezzel megadott utvonalon. (kb. mint egy rts-ben) Pont ezert nem tud magatol tuzelni sem, csak akkor a jarmu es a cel pontos poziciojat meg korabban rogzitettek a terkepen, tehat mozgo celok ellen csak kezi iranyitassal jo. (cserbe az ember fog hibazni a celzasnal nem a szoftver es ezt egyelore jobban elfogadjak az emberek)
  • Kara kán #2
    Elég primitívnek tűnik.
  • petrov144 #1
    "a célpont kiválasztása azonban minden esetben emberi beavatkozást igényel" most még