Berta Sándor

Otthonaikból vezérlik a Curiosity marsjárót a NASA munkatársai

A kutatóprogram a koronavírus-járvány ellenére is zökkenőmentesen halad.

A NASA hazaküldte a dolgozói jelentős részét és az érintettek között vannak a Curiosity nevű marsjárót irányító csapat tagjai is, akik most a szobáikból felügyelik a járművet.

Alicia Allbaugh, a csoport vezetője elmondta, hogy az új eljárásokat még szokniuk kell, de azok lassan rutinná válnak. A helyzet olyan szempontból nem szokatlan, hogy a hivatalnál mindannyian megszokták, hogy problémákkal találkoznak és azok megoldásához ki kell találniuk, hogy az adott dolog miként működik. Komoly kihívást jelent azonban az egyes missziók megtervezése. Általában ilyenkor különleges szemüvegeket használnak, amelyekkel tanulmányozzák a Curiosity által a marsi környezetről szállított 3D-felvételeket. Így találtak olyan érdekes helyeket, amelyekhez odairányíthatták a marsjárót. A szemüvegek használatához azonban nagy teljesítményű számítógépekre van szükség, amelyek a NASA-hoz tartozó Jet Propulsion Laboratory (JPL) létesítményeiben működnek. Az otthoni laptopjaik teljesítménye e számítógépekéhez nem mérhető. Emiatt hagyományos szemüvegeket kell alkalmazniuk, amelyek viselése ugyan kevésbé kényelmes, de mégis lehetővé teszi az egyes utak és a robotkarral végrehajtott akciók megtervezését.

Egy másik nehézséget a tevékenységek összehangolása jelenti. Több száz tudóssal dolgoznak együtt azért, hogy eldöntsék, milyen helyekre menjen a Curiosity és mit vegyen közelebbről szemügyre. Egy körülbelül 20 szakemberből álló csapat ezután beprogramozza a megfelelő dolgokat. A tudósokkal videokonferencia-rendszerek segítségével kommunikálnak. Nem egyszerű ugyanakkor megbizonyosodni arról, hogy mindenki mindent ért. Carrie Bridge, a tudományos csapat vezetője emiatt proaktív módon kommunikál az érintett kutatókkal azért, hogy a lehetséges problémákat időben felismerje. Ő egy időben általában körülbelül 15 chatcsatornát felügyel. Emiatt a feladatok megtervezése több időt vesz igénybe és végeredményben naponta kevesebb parancsot tudnak elküldeni a marsjárónak. Allbaugh a nehézségek ellenére hangsúlyozta, hogy ők nem állnak le a Marson és ugyanúgy kutatnak, mint korábban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csicso82 #1
    Azt olvastam, hogy még a legkisebb föld-mars távolság is 120,7 millió km, tehát az hogy nem egy irányítóteremből hanem attól mondjuk 10-20km-re lévő otthonukból irányítják ezt a járművet nem akkora dolog. A projekt tagok kommonikációjának az összehangolása már tényleg komolyabb dolog.