Gyurkity Péter

Puha, hajlékony robotok hozzák el a jövőt

Legalábbis a robotika terén, ahol ezzel sok felesleges tehertől szabadulhatunk meg.

A jelenleg alkalmazott robotok kapcsán komoly gondot jelent, hogy számos eltérő környezetben van szükség a hasznos eszközök bevetésére, ezek pedig sokszor külső rendszerekre, illetve egyéb, nem kellően rugalmas komponensekre kénytelenek támaszkodni a megfelelő működés érdekében. Egy új kutatásban ezt igyekeznek megkerülni, mégpedig a puha, hajlékony alternatívák kidolgozásával.

Két amerikai egyetem kutatói fogtak össze, a közös munka eredményeit pedig a napokban tették közzé a világhálón. A bejelentés szerint a kísérletek során apró, úgynevezett puha robotokat alkottak meg, amelyek a folyékony kristály elasztomerek alkalmazásával olyan aktív komponensekre épülnek, mint a (szintén puha) forgópántok. A szakemberek a hőmérsékleti viszonyok módosításával ösztönözték az általuk létrehozott apró robotokat (amelyek sokszor pusztán egy sima felületként jelennek meg) az alakváltoztatásra, majd pedig az egyszerű, meglehetősen lassú helyváltoztatásra, közlekedésre. A siker azt jelenti, hogy ezen a területen számos új és érdekes fejlesztés bukkanhat majd fel.

Az aktív forgópántok 3D-nyomtatásban való megjelenése révén megoldható az ily módon létrehozott eszközök gyakorlatilag önálló, automatikus átformálása, valamint az előrehaladás biztosítása. Az egyik mellékelt rövid videóban azt figyelhetjük meg, hogy egy sima, 8 x 4 cm-es felület miként alakul át ötszögletű kerékké, majd pedig (a forró, 200 Celsius-fok körüli felülettel való érintkezés révén) hogyan mozog előre.

Egy másik felvételen szintén a hőmérséklet módosításával érik el az egyenes eszköz meghajlítását, majd pedig a lehűtést követően annak kiegyenesedését, ehhez azonban rögtön hozzáteszik, hogy a jövőben a hőmérséklet mellett a fényviszonyok, a pH-érték, a páratartalom, illetve több másik tényező módosításával is hasonló eredményeket érhetünk majd el, a csapat mindössze az első körben döntött a hőmérsékletre való fókuszálás mellett.

Az eredmény elérését alapvető módon megkönnyíti, hogy mindössze a puha, aktív pántokat kell megfelelő módon programozni, ezáltal pedig az így létrehozott robotok több eltérő, ma még komoly akadályt jelentő feladatot oldhatnak majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)