15
  • csulok0000 #15
    "ha megfelelően felszerelik és kiképzik," - Ez bármely ország hadseregére elmondható :D

    Lehet, hogy nem gyenge, de azért nem is túl erős. Az ukránok már az első évben megszűntek volna, ha nem kapnak akkora támogatást a világ többi részétől. Hiába van sok katonájuk, ha a felszerelés hiányos. Egymagukban képtelenek lettek volna az oroszok megállítására.
  • takysoft
    #14
    Oroszország hadserege hasonló mentalitású, mint a II VH idején. A hátul gyaloglók lelövik az elöl gyaloglókat, ha visszafordulnak. És mindig gyalogol valaki mögötted.

    Az ország maga nem is annyira nevezhető országnak, mint inkább Moszkva által megszállt területek összességének. Nem egy nemzet, csak egy rakás népcsopot, akiket "felszabadítottak", hisz hát élt ott pár orosz is... mint ahogy ugye ez most ukrajnával is megy...

    Országon belül IS hatalmas rendőri és hadi erőre van szükség ahhoz, hogy egyben maradjon.

    Jellemzően azt lehet mondani, hogy amíg az a néhány politikailag fontos nagyváros stabil, addig Oroszország is stabil.
    És Moszkvában, Szentpéterváron stb... nagy Putyin támogatottsága.
    De azért az ország több, mint felébe maga Putyin se merné testőrség nélkül betenni a lábát :D

    Ez egy összetett balansz, de működik. NEM segített neki az ukrán offenízva.... gyenge haladása...

    Ellenben ha valaki megtámadná az országot, komolyan.... ezt a belső összetartó erőt fel lehetne szabadítani. Igaz akkor hadiállapotot kell hirdetni, mert amúgy a politikai hatalom gyenge.

    A lényeg: Oroszország valóban középhatalom. Az atomjaival szart se ér, csak kurva sokat kell költenie rájuk. De ha elszabadul a pokol, akkor vannak még tartalékai, nem is kevés.

    Igaz ezek szánalmasan kevesek a NATO vagy Kína ellen....
    De a "szomszédok" tudják, hogy nem kell pattogni.
    Utoljára szerkesztette: takysoft, 2024.06.08. 02:38:07
  • takysoft
    #13
    Ez így van :D
  • takysoft
    #12
    Ez nem így megy. Rogyásig van pakolva Moszkva légvédelmi rendszerrel.
    Teszem hozzá, hogy Budapest is. (izraeltől vásároltuk, Iron Dome a neve meg Iron Beam)

    És akkor még beszúrnám, hogy ilyen védelme Kijevnek is van. Nem a legjobb... de van. 10 rakétából 9-et leszednek, mielőtt becsapódna.
  • takysoft
    #11
    Köszönjük a történelemórát, de Napoleon elég rég volt... nem releváns
  • t_robert
    #10
    Tartanak tőle, hogy a medve kedvet kap meglátogatni a málnást. :)
  • inkvisitor1978
    #9
    Érdekes módon az Oroszországgal határos, de tőle független országoknak nagy serege szokott lenni.
  • inkvisitor1978
    #8
    Nézted már hány náció van az "orosz" hadifoglyok között? Még négerek is.
  • t_robert
    #7
    Amúgy nem is annyira gatyi az ukrán hadsereg. ha megfelelően felszerelik és kiképzik, akkor simán benne van a világ legerősebb féltucatnyi szárazfőldi hadseregében. Ha eljutnak addig, hogy mondjuk NATO tag lesz simán a legerősebb hadseregek közt lesz lesz hagyományos fegyverzetben. Mint ahogy például mára a lengyel hadsereg erősebb, mint a német vagy a francia vagy az angol.... Azért Putyin simán meggondolná 100-szor, hogy neki menjen a lengyeleknek. Nagyjából mára a lengyel hadsereg a legerősebb az amerikaiak után a NATO-ban. Ha beletömnek még pár száz milliárd dollárnyi hadifelszerelést az ukránba ott lesz majd a háború végén, ahol a lengyelek. Putyin jócskán alul becsülte az ukrán hadsereget azért a támadáskor. Ma már tuti nem támadná meg ukrajnát. SImán kihátrálna az egészből, ha tehetné hatalom és arcvesztés nélkül. Ráadásul a világ bizonyságot szerzett róla, hogy az orosz hadsereg is részben papírtigris. A híre nagyobb volt, mint a lehetőségei... Mára már a orosz költségvetés 40%-t a hadseregre kell költeni, hogy fenn lehessen tartani a háborút.
  • t_robert
    #6
    Azért a Kreml nagy 1-2 becsapódó rakétától vagy dróntól nem égne le az egész. Nyilván az a rész amit ér a találat megsérülne és lokálisan akár kisebb tűz is keletkezne. Azért a Kreml totális lerombolásához több 100 tonnányi robbanó töltet kéne. Még mondjuk a Budai várat és az ott levő épületeket se lehetne elintézni pár kilónyi becsapodó robbanó töltettel.
  • t_robert
    #5
    Amúgy katonai szempontból megjegyezném, hogy az nem géppisztoly, hanem egy 5,56-os gépkarabély... :) Leginkább a kinézete alapján egy QBZ-95 vagy annak valami utód változata. Használtuk egy időben a Warzone-ban. kedveltem... :)
  • igazamvanvagyig
    #4
    https://visitukraine.today/blog/1373/international-legion-how-and-why-foreigners-fight-for-ukraine

    https://www.businessinsider.com/death-of-us-soldier-ukraine-exposes-dysfunction-in-foreign-legion-2022-11

    https://www.channel4.com/news/ukrainian-foreign-legion-absolute-chaos-says-brit-who-fought-against-russia

    igaz usa az gyenge 300 katona menekult el 75k talib elol hatrahagyva milliaros ertekben helicoptereket,hammereket,fegyvereket stb...

    oroszoka megallitotak hitlert,napoleont stb...

    volt egy kep a halottakrol 76 nemzetisegu zaszlo volt ott
    voltak angolok akiket 24 oran belul elfogtak...hiradok is tudositottak....
    peruitol kezdve afrikai mendenki van ott
    volt egy francia benne volt a hirekbe is elvesztette a labat es 1 fillert nem kap az ukranoktol.......munka es harckeptelen.....

    Utoljára szerkesztette: igazamvanvagyig, 2024.05.31. 01:48:49
  • igazamvanvagyig
    #2
    "gagyi ukrán hadsereg is fel tud tartóztatni"

    akkor ne ma fel vilag? lol amerikai tengereszgyalogosoktol kezdve 96 orszag harcol ott:) ja es parancsnokok csak elootte 1 nappal leszereltek-nehogy vh legyen
    tajekozodj mielott ostobasagokat irsz
  • zola2000
    #2
    Orosz ukrán világháború? Ugyan, Oroszország egy gyengélkedő középhalom, amit egy különben gagyi ukrán hadsereg is fel tud tartóztatni.

    Kína lehet az amcsiknak problémás.
  • kvp
    #1
    "Egy mesterséges intelligencia által vezérelt fegyver által elkövetett hiba eszkalálhatja a konfliktusokat, és még több embernek okozhat kárt."

    Csak abban az esetben eri meg, ha ez a cel, pl. nepirtas eseten. Az MI vezerelte fegyverek gyakorlatilag az onjaro aknamezok megfeleloi es igazabol foleg azert veszelyesek, mert elmehetnek a bevetesi teruletukrol, akar egy fuggetlen allamba vagy eppen a sajat teruletre es igy nem csak a kijelolt civil lakossagot irtjak ki.

    Viszont ne feledjuk el, hogy az elektronikai hadviseles koraban egy onjaro kamikaze rendszer olyan celpontokat is el tud talalni amit nem lehet taviranyitasu jarmuvekkel megkozeliteni es csak a vedelem tulterheleses tamadasaval lehet elerni (lasd: zerg rush vagy hamas quassam raketak). Ilyen volt a 2. vilaghaboruban London bombazasa V1/V2-esekkel es ilyen lenne a 3. vilaghaboruban (jelenlegi munkaneven az Ukran-Orosz haboruban) Moszkva vagy Szentpetervar felgyujtasa robotrepulogepekkel. Egy porig ego Kreml vagy Teli palota valoszinuleg eleg szimbolikus uzenet lenne. (a valasz valoszinuleg vagy fegyverszunet lenne vagy atomfegyver bevetese)