SG.hu

Rádióhullámokkal vívnak láthatatlan háborút az ukránok és az oroszok

Az Ukrajna és Oroszország közötti macska-egér játék kritikus területe az okos fegyverek vezérlését zavaró elektromágneses hullámok frontja, amelyet az Egyesült Államok, Kína és mások is élénken figyelnek.

A Quantum Systems - egy német technológiai cég - által szállított drónokat hónapokon át zökkenőmentesen használta az ukrán hadsereg, majd azok tavaly év végén hirtelen elkezdtek lezuhanni az égből, és nem volt rá magyarázat. "Ez rejtély volt" - mondta Sven Kruck, a Quantum egyik vezetője, akinek javítást követelő szigorú levelet küldött az ügyben az ukrán védelmi minisztérium. A Quantum mérnökei hamarosan rájöttek a problémára: az oroszok zavarni kezdték a drónokat a műholdakkal összekötő jeleket, aminek következtében a gépek eltévedtek és a földre zuhantak. A Quantum a kiigazítás érdekében egy mesterséges intelligenciával működő szoftvert fejlesztett ki, amely a kapcsolat elvesztése esetén egyfajta másodlagos pilótaként működött, és egy manuális opciót is beépített, hogy a drónokat egy Xbox kontrollerrel is le lehessen szállítani. A vállalat egy szervizközpontot is épített, hogy figyelemmel kísérje az orosz elektronikus támadásokat. "Mindössze annyit tehettünk, hogy információkat kértünk az üzemeltetőktől, megpróbáltuk kideríteni, mi nem működött, teszteltünk és újra próbálkoztunk" - mondta Kruck.

Ukrajnában az elektromágneses hullámok láthatatlan birodalmában is folyik a harc. A felek a rádiójeleket arra használják, hogy a drónok és csapatok kommunikációs kapcsolatait megzavarják, célpontokat találjanak és irányított fegyvereket csapjanak be. Az elektronikus hadviselés új lendületet kapott a 21 hónapja tartó konfliktusban, és alkalmazkodásra kényszeríti a mérnököket. "Az elektronikus hadviselés éppúgy befolyásolta az ukrajnai harcokat, mint az időjárás és a terep" - emeli ki Bryan Clark, a Hudson Intézet, egy washingtoni agytröszt vezető munkatársa, hozzátéve, hogy a konfliktusban minden műveletnek figyelembe kell vennie az ellenség elektromágneses spektrumban történő jelenlétét.


Az oroszokhoz hasonlóan az ukránok is megpróbálják elektronikusan zavarni ellenségeik kommunikációját és fegyvereit

Az elektronikus hadviselés több mint 100 éves fogalom. A második világháborúban a britek a német rádiójeleket utánozták, hogy megtévesszék a bombázók által használt célzóberendezéseket. A hidegháborúban a Szovjetunió nagy összegeket fektetett be elektronikus fegyverekbe, hogy aszimmetrikus előnyre tegyen szert az Egyesült Államok rakétáival és repülőgépeivel szemben. Az utóbbi évtizedekben az elektronikus támadás és védelem alkalmazása egyoldalúbbá vált. A 2000-es évekbeli iraki háborúban az Egyesült Államok olyan nagy rádiózajt kelő eszközöket használt, amelyek miatt a rögtönzött robbanószerkezetek nem tudtak kommunikálni a távoli detonátorukkal. Újabban Izrael elektronikus hadviselési rendszerekkel zavarta össze a GPS-jeleket a légterében, hogy megzavarja a drónok vagy rakéták által indított támadásokat.

Az ukrajnai háború az első olyan konfliktus a közelmúltban két nagy és viszonylag fejlett hadsereg között, amely széles körben alkalmazza az elektronikus hadviselés képességeit és valós időben fejleszti a technikákat. Az egykor csak a szakértők hatáskörébe tartozó technológiákat ma már a frontvonalbeli gyalogos csapatok is használják. Az ukrán drónpilóták folyamatosan finomhangolják módszereiket, hogy kivédjék a láthatatlan támadásokat. A taktika olyannyira kritikussá vált, hogy az elektronikus hadviselés külön fejezetet kapott Valerij Zaluzsnyij tábornok, Ukrajna legfőbb katonai parancsnoka nemrégiben megjelent esszéjében. "Az információs technológia széles körű alkalmazása kulcsfontosságú lenne az Oroszországgal való konfliktus patthelyzetének feloldásához" - írta.

A technikák a háborút egy olyan laboratóriummá változtatták, amelyet az Egyesült Államok, Európa és Kína is szorosan követ, figyelik, hogy mi befolyásolhatja a jövőbeli konfliktusokat. Charles Q. Brown Jr. tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke idén egy kongresszusi meghallgatásra előkészített megjegyzéseiben kiemelte az elektronikus hadviselés témáját. A NATO-országok kiterjesztették az elektronikus fegyverek vásárlására és fejlesztésére irányuló programjaikat - mondta Thomas Withington, a Royal United Services Institute, egy brit biztonsági agytröszt elektronikus hadviseléssel foglalkozó szakértője. "Az ukrajnai háború a NATO elektromágneses szakértőinek teljesítményfokozó drogja" - mondta. "Ez koncentrálta a gondolatokat".


A Krasukha-4 az orosz elektronikai hadviselési rendszerek központi eleme

Amikor 2022 februárjában orosz tankok gördültek Kijev felé, az orosz hadsereg kezdetben igazolta hírnevét, miszerint elektronikus hadviselésben a világ egyik legjobbja. Erős zavarókkal és csalirakétákkal árasztotta el az ukrán légvédelmet, így Ukrajna a repülőgépekre hagyatkozott az orosz gépek visszaverésében. Az elektronikus fegyverek első pillantásra nem tűnnek veszélyesnek. Ezek jellemzően parabolaantennák vagy antennák, amelyeket teherautókra lehet szerelni, illetve mezőkön vagy épületek tetején lehet felállítani. Elektromágneses hullámokat sugároznak ki, hogy nyomon kövessék, becsapják és blokkolják a precíziós fegyvereket irányító és a rádiókommunikációt lehetővé tevő érzékelőket és kommunikációs kapcsolatokat. Szinte minden kommunikációs technológia elektromágneses jelekre támaszkodik, legyen szó a katonákról a rádiókkal, a pilótákkal összeköttetésben álló drónokról vagy a műholdakkal összekapcsolt rakétákról.

Az egyik alapvető, de hatékony módszer a zavarás. Ez megzavarja a kommunikációt azáltal, hogy ugyanazon a frekvencián bocsát ki erős jeleket, amelyet az ellenfél eszközei használnak, hogy akkora zsúfoltságot okozzon, hogy az igazi jel sugárzása észlelhetetlenné válik. A zavarás olyan, mintha egy rockkoncert játszana egy egyetemi előadás alatt. Egy másik kulcsfontosságú fegyver olyan jelet küld, amely olyasminek adja ki magát, ami nem az, ami. Az úgynevezett spoofing, azaz a hamis jel meggyőzhet egy drónt vagy rakétát arról, hogy mérföldekkel eltért az útvonalától, hamis koordinátákkal etetve meg azt. Más esetekben a spooferek a rakéták vagy repülőgépek által kibocsátott jeleket utánozzák, hogy a légvédelmi rendszereket becsapva olyan támadásokat szimuláljanak, amelyek nem is történnek meg. Más eszközök a sugárzásokat figyelik, és megpróbálják lokalizálni azok eredetét. Ezeket az eszközöket gyakran használják drónpilóták felkutatására és megtámadására.


A Zhitel zavarórendszer több tízkilométeres körzetben képes leállítani a GPS- és műholdas kommunikációt

Elemzők szerint az ezen eszközökkel elért kezdeti sikerek után az orosz hadsereg megbotlott, de a háború elhúzódásával adaptálódtak. Oroszország kisebb, mobil elektronikus fegyvereket készített, például drónellenes ágyúkat és apró zavarókat, amelyek rádióhullám-buborékot képeznek a lövészárkok körül. "Az oroszok sokkal fürgébbek voltak a válaszadásban, mint azt a szárazföldi viselkedésük alapján vártuk volna" - mondta James A. Lewis, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának technológiai és biztonsági szakértője. "Ennek aggasztónak kell lennie a NATO számára".

Az elektronikus támadás és védelem terén évszázados szovjet szaktudással rendelkező Oroszország ellen Ukrajna a Szilícium-völgyhöz köthető startupokhoz fordult. Az ötletük az volt, hogy a kaliforniai IT-munkások gyorsan készítsenek elektronikus hadviselési termékeket, ők letesztelik azokat és a harctéren igazolják az eredményeket. Idén nyáron az ukrán kormány versenyt rendezett a cégek számára, hogy olyan módszereken dolgozzanak, amelyekkel megzavarhatók az iráni Shahed drónok. Ezeket a nagy hatótávolságú pilóta nélküli légi járműveket Oroszország az Ukrajna mélyén fekvő városok elleni támadásokra használja - mondta Mykhailo Fedorov, Ukrajna digitális minisztere.

A Piranha nevű elektronikus hadviseléssel foglalkozó cég egyik alapítója bemutatott egy új, a konfliktusra épített drónellenes fegyvert. Egy DJI Mavicra, egy közönséges, olcsó felderítő drónra irányította, és meghúzta a ravaszt. A drón mozdulatlanná vált, a navigációs rendszerét elnyomta a fegyverből érkező rádiójelek robbanása. Más ukrán cégek - mint például a Kvertus és a Himera - olyan apró zavarókat vagy 100 dolláros walkie-talkie-kat építenek, amelyek ellenállnak az orosz zavarásnak. Az Infozahystnál, Ukrajna egyik legnagyobb elektronikai hadviseléssel foglalkozó vállalkozójánál a mérnökök nemrég egy olyan projekten dolgoztak, amelynek célja az orosz légvédelmi rendszerek nyomon követése és azonosítása volt. Iaroszlav Kalinin, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy az orosz légvédelmi radarokat nem olyan könnyű kicserélni, mint a tankokat. Ha elegendő mennyiséget kiiktatnának, az fordulópontot jelenthetne a háborúban. "Ha egyszer mi irányítjuk az eget, akkor Oroszország keményen elbukik" - mondta.


Az orosz csapatok az Orlan-10 drónokat a Leer-3 elektronikai hadviselési rendszerrel párosítva használják az ukrán egységek azonosítására és megtámadására

Idén nyáron Oleksandr Berezhny, a Quantum egyik vezetője Ukrajna egyik legjobb drónpilótájának társaságában osztotta meg a NATO-val az elektronikus hadviselésről szerzett tudásukat. Egy németországi támaszponton egy nagy kerekasztal-beszélgetésen magyarázták el a parancsnokoknak azokat a problémákat, amelyekkel szembesültek. "Elmondtuk nekik, hogy az Ukrajnába érkező amerikai és európai rendszerek 90 százaléka nincs felkészülve arra, hogy megfeleljen az elektronikus hadviselés kihívásainak" - mondta Berezhny. "Egyértelműen megértették, hogy valamin változtatni kell".

Ukrajna bepillantást enged abba, hogy a jövőben hogyan zajlanak az elektronikus csaták. Az Egyesült Államok és Európa nagy figyelmet fordít arra, hogy az ilyen fegyverek hogyan boldogulnak az orosz rendszerekkel szemben, és egyesek aggódnak, hogy nem reagálnak elég gyorsan. A kínai szakértők kimerítően feljegyzik azt is, hogy mely orosz elektronikus támadások voltak a leghatékonyabbak a NATO-rendszerek ellen, és viszont, hogy Oroszország hol vallott kudarcot. Egy 2022. novemberi jelentésben egy kínai védelmi agytröszt részletesen bemutatta, hogy egy orosz elektronikus támadás hogyan csapta be a NATO észlelőberendezéseit, ami arra késztette Ukrajnát, hogy felfedje saját elektronikus védelmi rendszereinek helyét. "Az orosz hadsereg drónok elleni harci képességei felülmúlják az amerikai hadsereg képességeit" - állt a jelentésben.

Ahogy Ukrajna fejleszti zavaráselhárítási technikáit, e taktikák egy része az Egyesült Államok és szövetségesei felé áramlik. Már most látható, hogy az országok kisebb rendszereket telepítenek, de Ukrajna frontján sokak számára a fejlesztések nem jöhetnek elég gyorsan. "Még ha láthatatlanná is teszed a drónodat, a vezérlőd és az antennád jelet ad" - mondta egy ukrán drónpilóta, aki csak a keresztnevét, Vladislavot adta meg. Az oroszok körülbelül 200 négyzetméteres ablakot érzékelnek, ahol egy drónpilóta tartózkodhat - tette hozzá, megjegyezve, hogy a tüzérség egyszer "körülbelül 15-20 méteren" belülre került attól, hogy eltalálja őt. "Nem lehet teljesen elrejtőzni" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #14
  Az Egyesült Államok.
 • RedDragonist #13
  Ön szerint ki nyeri meg ezt a háborút: Ukrajna vagy Oroszország?
 • militavia #12
  Ha megjelenne ma a NATO F-35 flottája kb. elég durván felszámolná a területlégvédelmi rendszereket. Na, akkor meg aztán próbálj bohóckodni szárazföldi erővel, amikor a nem steath gépek is adhatnának már CAS-t.
 • militavia #11
  Ez meg egy másik marhaság. Az ICBM-ek ellen a jenki védelem is szinte 0.
 • militavia #10
  Te valami álomvilágban élsz. A teljes NATO hagyományos haderejének eszközeinek talán 1% százalékát sem adták át, de cserében az oroszok elvesztettek hány hadosztályra való eszközt is? Amikor T-62M harckocsikat konzerválnak ki, akkor szerintem te teljesen el vagy szakadva a realitásoktól...
 • Gabbbbbbbbbbbb #9
  >választási esélyei 80%-osak.

  Ez ostobaság. Legyen mondjuk 99.9%, ahol a 0.1% valami rendkívüli -szavazás kimenetelétől független- esemény következménye.
 • NEXUS6 #8
  Igen, ezek azok a szempontok, amelyek miatt az oroszok kicsit nem érzik magukat biztonságban a NATO K-európai tejeszkedése miatt, illetve a z "elhárító" rakéta fegyverzet telepítése miatt. Ezért akarják, akarták a telepítést megakadályozni, vagy legalább a fegyverzetkorlátozási szerződések alá vonni.

  "Erre mondom, hogy meg szerencse, hogy az USA nem akar atomhaborut, mert akkor mar menne..."
  Hááát én erre nem vennék mérget, az elmúlt 2 évben amit láttunk az amcsi külpolitikától, szerintem kevés olyan dolog van, amit ne tudnának megindokolni. Ezt sem tartom ezek közé tartozónak.
  Lásd még Reagan-i "gonoszt birodalma", az SDI meg hasonló PR közhelyek.

  "A strategia az, hogy eloszor egy amerikabarat babkormany jojjon letre Ukrajnaban (ez megtortent), majd Putyin halala utan amerikabarat babkormanyt kapjon Oroszorszag is es akkor az atomfegyverektol megfosztott (azokrol onkent lemondo) oroszok konnyen integralhatoak a kozben foderalissa valo Europai Unioba. Ebbol az utobbi kettobol nem tudom mi teljesul, de szerintem masok se..."
  A RAND.Corp készített egy stratégiát Oroszország "felrobbantásáról" még a háború elött, ami ugye pont ez volt. Ebben Ukrajnának, mint "ellen-oroszországnak" kulcs szerepet szántak, de a végrehajtást békés eszközökkel tervezeték. Na jó ellenzék támogatása, puccs, majdan-stílusban max megengedett. Ezt az agendát, tekintve hogy valszeg az oroszok is olvasták, a háború jól keresztbeverte. Egy éve is kiadtak egy pontosítást, de abban is azt írták, hogy a háborút minnél előbb be kéne fejezni, mert csak messzebb kerülünk a céloktól.
  Most a választások előtt a háború még mindíg tart, Putyin népszerűsége, választási esélyei 80%-osak. Nem úgy néz ki, mintha az Ukrán helyzetet az USA itt most előnyére tudná fordítani. Ráadásul ma Oroszország közelebb van Kínához, mint a történelem során bármikor is, a Nyugattól meg fényévekre. Azt, hogy szankcionáljuk őket pontosan addig lehet hatékonyan kezelni, amíg ez egy rugalmas, befolyásolásra alkalmas, visszaállítható kapcsolat a döntéshozók marhára nem látják.mert az EU idiokrácia viszont ezt is rosszul használja, pl. nem mondja meg hogy konkrétan milyen feltételek teljesülése esetén hajlandó azokat feloldani. Amivel gyak önmaga mozgásterét zárja nullára, teszi gyak a véglegesítéssel értelmetlenné magukat a szankciókat.

  "Nem igazan latszik, hogy menne nekik. Az ukran konflitkus annyira kimeriti az orosz ipart, hogy nem tudnak meg erre koncentralni. Persze ha elfogy az ukran katona, akkor gond lesz. Erossen ugy nez ki, hogy mara mar nem nagyon maradt harckepes ferfi az orszagban."
  Hááát, nyugati gazdasági elemzők, akik képesek voltak a GDP szent tehenén túllépni és kicsit gyakorlatiasabb mutatókban (pl vásárló erő paritás) mérni a gazdaságot, ráébredtek hogy RU gazdasága úgy az 5. legerősebb gazdaság, No. meg nem biztos, hogy benn van az első 10 ben. De ez nyilvván putyini propaganda.
  Ukrajnát, gyak az erőforrásait meg megpróbálták ezzel az akcióval 2022. februárjában megszerezni. Márciusban elindultak a tárgyalások, amivel visszacstolták volna őket a birodalomhoz. Hát nem jött össze. Most jön a B terv, amit már 1X-2X eljátszottak Ukrajna ellen, gyak megsemmisítik, senki földjévé teszik.

  Gáza-Drezda párhuzam
  Drezda is egy olyan tabula rázává vált, amely kijelölte azt is, hogy a náci vezérek milyen szintű és fajtájú háborús büntettért ítélhetők el. Tekintve, hogy a Nürnbergi-bíróság elé az amcsi/angol tábornokokat is oda kellett volna citálni, ha a terror-bombázást is a tárgyalt kategóriák közé veszik, így sem Guernica, sem Coventry, sem London, vagy Antverpen nem került be a viszgált esetek közé. Ahogy Tokió, vagy Hirosíma és Nagaszaki sem. És természetesen ez az eszköz továbbra is benn maradt a Nyugat legális eszköztárában,
  Másrészt ha nem is Drezdát csinál Gázából az izraeli fegyveres erő, de a kvázi népirtással nagy eséllyel fogják kivezetni a zsidók/izrael mögül azt az eddig minden általuk eddig elkövetett túlkapás esetén is érvényesülő erkölcsi fennsőbbrendűséget, amit a holokauszt jelentette, áldozati szerep számukra évtizedekig biztosított.

  Drón-rajok
  Az ukránok és az oroszok is képesek egy kis hatósugarú EM "kupolát" vonni a védelmi vonalak fölé. Ez több videofelvételen is jól látszott, ahogy a kép egyre zavarosabbá vált és az irányító elveszítette a kapcsolatot a drónnal. Ugyan ebbe a mezőbe egy rajt beküldeni erős pénzpocsékolás lenne.

  Igen az oroszok kismilliószor belebegtették, hogy na most akkor tényleg vörös vonalhoz ért a Nyugat. Jobb lett volna az első komolyabb ilyen atrocitásra, mondjuk 1999-ben (K-európai országok NATO csatlakozása, Szerbia NATO általi megtámadása) gyak nukleáris fegyverekkel válaszolniuk?
  Több évtizede megy ez a hazardírozás, és ennek eredménye ez az Ukrajnai háború. Én itt megállnék, nekem ez elég figyelmeztetés a russzkik részéről, azt atomból nem kérek.
 • kvp #7
  "Úgy érted a NATO hiperszonikus/ballisztikus rakéta elleni eszköze, gondolom? Merthogy az az alaprendeltetése."

  Igen. Soha nem lehet tudni, hogy az a raketa ami repul legvedelmi, muhold ellenes, hagyomanyos vagy nuklearis csapasmero. Aztan a celbaereskor kiderul, hogy most akkor egy eltevedt legvedelmi raketa repult-e be Moszkva fole vagy egy atombombaval szerelt. Ettol lett nagyon ideges az orosz vezetes es azota csak nott a szama a telepitett egyesegeknek az orosz es feherorosz hatarok menten.

  "Na most Gázában meglehet tekinteni, hogy egy milliós várost gyak számottevő katonai ellenállás nélkül (kb területvédelmisek szintjét jelenti a HAMASZ) milyen könnyú elfoglalni."

  Mert a tuszok es az ENSZ miatt elfelejtettek elotte felegetni. Lasd Drezda (szonyegbombazas represzbombakkal majd feherforszforos gyujtobombakkal). Ha a gazai ovezetet elotte egy par oraig egetik a teljes teruleten, akkor ott 3 millio halott maradt volna csak. Izrael meg mindig nem teljes erovel vonult be es amig csak egy tusz is marad, addig nem is fog. Ez a pusztitas amit latunk a nem teljes ero a reszukrol.

  "Az un. védelmi rendszerek (lásd általad említett RIM-161) azok, amelyek a MAD meghekkelését jelentik, tekintve, hogy ugyan egy teljes, elsődleges támadás elhárítására nem alkalmasak, azonban a saját elsődleges támadásunkra válaszként érkező csökkentett nagyságú válaszcsapás jelentős részének elhárításával gyak felvetik akár a teljes spektrumű nukleáris konfliktus megnyerhetőségének ideáját."

  Raadasul alkalmasak elodleges nuklearis csapasra is, gyakorlatilag egy perc alatti figyelmeztetesi idovel. Akkor veszik eszre az oroszok (vagy barki mas), hogy megtamadtak oket, amikor az elso toltetek felrobbannak a hatar menti celteruletek folott. Oroszorszag eseten finn es torok iranybol lefedheto a lakossag 90-95%-a az elso 60 masodpercben. Raadasul a hagyomanyos nagy raketakkal szemben az SM3-asokat lehet tomegesen is hasznalni, tehat mondjuk tobb szazat vagy tobb ezret inditva egyszerre. Ez ugyanaz lenne amit a hamasz csinalt Izraellel szemben, csak kisebb meretu atomtoltetekkel. Ha minden keszenletben lenne, akkor sincs annyi legvedelme az oroszoknak, hogy ezt kivedjek. Erre mondom, hogy meg szerencse, hogy az USA nem akar atomhaborut, mert akkor mar menne...

  "És ha így nézzük a tárgyalásos rendezés és korlátozás ellehetetlenülésével pont ők azok, akik a MAD egyensűlyát a fejlett támadó eszközeikkel visszaállítják és ezáltal lehetetlenné teszik a MAD meghekkelését és a nukleáris konfliktus megkockáztatását."

  Nem igazan latszik, hogy menne nekik. Az ukran konflitkus annyira kimeriti az orosz ipart, hogy nem tudnak meg erre koncentralni. Persze ha elfogy az ukran katona, akkor gond lesz. Erossen ugy nez ki, hogy mara mar nem nagyon maradt harckepes ferfi az orszagban.

  A jelenlegi amerikai elnok meg alalnoksege idejen szervezte meg az ukran forradalom finanszirozasat. A szenatusi meghallgatasok jegyzokonyvei szerint Obama duhos volt, hogy neki mint elnoknek nem szoltak rola. A strategia az, hogy eloszor egy amerikabarat babkormany jojjon letre Ukrajnaban (ez megtortent), majd Putyin halala utan amerikabarat babkormanyt kapjon Oroszorszag is es akkor az atomfegyverektol megfosztott (azokrol onkent lemondo) oroszok konnyen integralhatoak a kozben foderalissa valo Europai Unioba. Ebbol az utobbi kettobol nem tudom mi teljesul, de szerintem masok se...

  Az ukran helyzetre visszaterve raj alapu, onvezeto, kamikaze dronokbol allo dron felhokkel lehetne attorest elerni a fronton, de valamiert ilyet nem szallit az ukranoknak senki. Tehat egyszerre tobb ezer olcso onvezeto dront kiloni egy celterulet fole, hogy minden adott meretnel nagyobb mozgo celt pusztitsanak el. Mogottuk hasonloan de foldi egysegekkel a telepuleseken es a loveszarkokban. Megallas nelkul par napon at folyamatosan. Aztan ugyanezt ujra es ujra, mindig eggyel hatrebb tolva a celteruletet, egeszen addig amig az oroszok szevesztopoli tamaszpontjat be nem veszik. Ha erre sem nyulnak atomhoz az oroszok, akkor a hatarokig vissza lehet szoritani oket. A megoldas hatalmas elonye, hogy a helyben elo oroszbarat civil lakossag eliminalasat is megoldja, mivel a technika jelenleg meg nem tud kulonbseget tenni katonai es civil celpont kozott.

  ps: Az amerikaiak persze teszt keppen megprobalhatnanak egy kooridnalt ukran tamadast Szevesztopol es az ott allomasozo flotta ellen tiszan hagyomanyos toltetu SM3-asokkal, azt tesztelve, hogy bevalna-e a strategia az orosz nagyvarosok ellen. Viszont valoszinuleg felnek az esetleges nuklearis valasztol, meg akkor is ha ukran szinekben mennenek a raketak.
 • NEXUS6 #6
  A nem 70-es, 80-as évekbeli, új eszközök, azok, amelyek az első hetekben el fognak pusztulni még ha sikereket is érünk el velük. Aztán bizony, ahogy most is elő kell szedni a raktárból a régieket. Mert bizony az új bonyolult drága eeszközök legyártásának felpörgetésére esély nincs.
  Helyesebben csak kellene előszedni a régieket, mert azok most pusztulnak el Ukrajnában, részben az oroszok csapásai alatt, de méginkább a logisztikai ellátatlanság miatt. Ettől kezdve pedig az oroszoknak még az alacsonyabb harci értékü technika mellett is, most már, hogy az ukrán háború így alakult, lett/lehet esélyük. Miközben ez 2 évvel ezelőtt nem így volt.

  "A NATO hiperszonikus raketaja"
  Úgy érted a NATO hiperszonikus/ballisztikus rakéta elleni eszköze, gondolom? Merthogy az az alaprendeltetése.
  Másrészt pont emiatt, amit írsz voltak az oroszok évek óta bexarva a NATO keleti nyomulása miatt, emiatt tört ki az ukrán háború, hogy ezek a légvédelmi rakétk, ahogy az SZ-300-asokat is nagyszámban használják földi csapásmérésre.

  "Az oroszok a NATO ellen hagyomanyos haboruban nagyjabol par perc es par ora kozti ido alatt buknanak el, kb. mire a finn alakulatok elernek Szentpetervar romjait. Oroszorszag ugyan nagy, de a lakossaganak 90%-a a Szentpetervar - Moszkva - Volgograd vonal kozeleben el."
  Aha. Na most Gázában meglehet tekinteni, hogy egy milliós várost gyak számottevő katonai ellenállás nélkül (kb területvédelmisek szintjét jelenti a HAMASZ) milyen könnyú elfoglalni. Az időskálád szerintem nem teljesen fedi a valóságot.

  Nukleáris háború
  A viszonylagos egyensúlyt az teszi lehetővé, hogy miközben az egyik oldal folyamatosan megpróbálja meghekkelni a MAD-et, elsősorban un. védelmi fegyverekkel addig a másik oldal próbál olyan csapásmérő eszközöket beújítani, amelyek a MAD egyensúlyát helyrebillentik.
  Az un. védelmi rendszerek (lásd általad említett RIM-161) azok, amelyek a MAD meghekkelését jelentik, tekintve, hogy ugyan egy teljes, elsődleges támadás elhárítására nem alkalmasak, azonban a saját elsődleges támadásunkra válaszként érkező csökkentett nagyságú válaszcsapás jelentős részének elhárításával gyak felvetik akár a teljes spektrumű nukleáris konfliktus megnyerhetőségének ideáját. Ami roppant veszélyes út, mégis az USA már 40 éve, az SDI meghírdetése óta ezt járja!
  Erre adott váslasznak tekinthetők, az 1972-es ABM treaty 2002-ben az USA által történő végleges felrúgásának az, amit az oroszok nukleáris fegyverkezés címen művelnek. És ha így nézzük a tárgyalásos rendezés és korlátozás ellehetetlenülésével pont ők azok, akik a MAD egyensűlyát a fejlett támadó eszközeikkel visszaállítják és ezáltal lehetetlenné teszik a MAD meghekkelését és a nukleáris konfliktus megkockáztatását.
 • kvp #5
  "Ha összegezni akarjuk a dolgokat, 2 évvel ezelőtt az oroszoknak esélyük sem volt a teljes NATO elleni hagyományos hadviselésre, ők is csak az atomrakéták elrettentő erejében bízhattak. 2 év után eljutottunk oda, hogy akár lehetséges olyan forgatőkönyv, ahol ha nem is győzhetnek, de a jelenlegi konfliktushoz hasonlóan egy erős döntetlenre ki tudnának, vagy a további fejlesztéseknek köszönhetően 1-2 év múlva ki tudnak hozni egy ilyen összecsapást."

  Azt tegyuk hozza, hogy a NATO 1960-as, 70-es es 80-as evekbeli, mara joreszt leszerelt hagyomanyos fegyverei ellen. Ugyanis most az oroszok teljes hadereje a NATO selejtraktarainak tartalmaval all szemben. A lopakodo repulok, a robotrepulogepek es a hiperszonikus raketak ellen az oroszok kb. 3-5 perces ellenallast tudnanak felmutatni mielott mar csak az atom maradna nekik mint talan meg mukodo valaszlepes.

  A NATO hiperszonikus raketaja ( https://en.wikipedia.org/wiki/RIM-161_Standard_Missile_3 ), egesz pontosan a Mitsubishi fele block-2A valtozat gyorsabb mint a legujabb orosz raketa es veletlenul pont azonos meretu es formaju hagyomanyos robbanofeje van mint a Tomahawk robotrepulogepek nuklearis robbanofejei. Ezekbol telepitett a NATO Romaniaba es Lengyelorszagba is es mennek most az uj finnorszagi tamaszpontra is, termeszetesen tisztan "legvedelmi" celbol. Ezekre mondta az ukrajanai tamadas elott Putyin egy orosz TV musorban, hogy a robbanasig nem lehet tudni, hogy hagyomanyos vagy nuklearis fej volt-e rajta. A hatotavolsagrol csak annyit, hogy akar egy olasz NATO tamaszpontrol is indithatoak, de az uj finnorszagi NATO bazisrol 96 masodperc alatt erik el Szentpetervart es ebbol csak 20-25 masodperc az amit orosz legterben, a talaj folott par meterrel toltenek el. Ez ellen megis mivel tudna vedekezni Oroszorszag? De ugyanez a raketa alkalmas a felfele szallo ballisztikus (nuklearis) raketak elharitasara is, lehetoleg meg Oroszorszag terulete felett. De ha nagyon kell, leszedi az alacsonyabban keringo muholdakat is. Van telepitve beloluk Del-Koreaba is es Japan (ahol gyartjak) meg a tokioi iskolaudvarokra (meg mindenfele kormanyzati teruletekre) is pakolt ezekbol egy halommal, mert a patriot tul lassunak bizonyult. Ok gyartjak oket, igy minden japan rombolon van atlag 90-96 darab es ezek kivetel nelkul (persze csak opcionalisan) nuklearis csapas kepesek.

  Az oroszok a NATO ellen hagyomanyos haboruban nagyjabol par perc es par ora kozti ido alatt buknanak el, kb. mire a finn alakulatok elernek Szentpetervar romjait. Oroszorszag ugyan nagy, de a lakossaganak 90%-a a Szentpetervar - Moszkva - Volgograd vonal kozeleben el.

  "Nukleáris háború. Hát nem vennék mérget erre a scenárióra. Az oroszok folyamatosan korszerűsítik nukleáris csapásnérő képességüket, szemben a nyugattal."

  Tobb nuklearis toltete van mindket felnek, mint amennyi a Fold teljes lakhatatlanna tetelehez kell. Egy atomhaboru eseten ha mindenki csak a harmadat ellovi annak amije van, mar nem marad elo emlos a bolygon, de szerintem meg csotany sem. Se az oroszok, se a NATO nem kezdhet nuklearis haborut a masik fel ellen, mert gyakorlatilag az o lakossaga is kihal a tobbi emberrel egyutt. Nem veletlen, hogy Kina is szeretne elkerulni ezt az esetet, mivel ok a globalis dominanciaert folyo kuzdelemben nyerni akarnak, marpedig egy atomhaborut nem lehet megnyerni.

  "Ami nem nagy probléma, áthidalható.
  Ha mondjuk több vezérlőt is adnak a drónokhoz és egyszerűen kábellel pár száz méterről irányítják a vezérlőket. Ha meg kilövik az egyik vezérlőt (aminek közelében ember sincs) akkor egyszerűen belép egy tartalék. Mára megoldható, hogy Kievben a rokkantkórház ápoltjai 7/24-ben drónokat irányítgassanak valahol a fronton."

  Egyreszt ott van a starlink, ami szoftveresen iranyitott antennakat es radiojeleket hasznal, tehat csak ugy blokkolhato ha fiziailag a muhold es a foldi egyseg kozze all valami, de egy vevo egyszerre tobb muholdat is lat.

  Masreszt a harcteren lehetoseg van szort frekvencias ativtelre, ami ellen az osszes frekvenciat el kell nyomni feher zajjal ahhoz, hogy ne lehessen kommunikalni, de ez persze a sajat alakulatok kommunikaciojat is megbenitja.

  Harmadreszt ott van az infravoros lezer alapu line of sight kommunikacio, tehat amig az operator vagy az operator egyik atjatszo allomasa latja a dront, addig tudnak kommunikalni.

  A fenti megoldasok egyetlen kozos baja, hogy a gyari kinai wifi-s dronok meg a beepitett wifi erositojukkel is csak par kilometerol vezethetoek es nagyon specifikus, konnyen blokkolhato frekvenciakat hasznalnak. Ez ellen lesz jo a starlink uj 5G-s GSM rendszere, ami lehetove teszi (ha engedelyezik), hogy a kisebb es olcsobb dronok is felszerelhetoek legyenek egy starlink-es modemmel.

  ps: Az amerikai dronokat is egy Las Vegas melletti bazisrol, kontenerekbol vezetik, de a starlink cellularis technologiaja lehetove teszi, hogy ezt a vilagon barhonnan megtegye barki. Es btw. az uj muholdakon (starshield) levo nagyfelbontasu foldfigyelo kamerak meg felulnezeti elokepet is adnak, ha elkeszul a teljes rendszer, akkor teljes, folyamatos foldfelszini lefedettseg mellett.