9
 • Kotomicuki
  #9
  Türelem, az autonóm üzemelésűeket még csak tesztelik. Miután szolgálatba/üzembe helyezték őket, meg már fölösleges - bármiért - is aggódni...
 • Zsoltee_a_bator
  #8
  Nezd meg: Black Mirror - Metalhead (4. szezon, 5. resz)

  az emberi ellenseges katonat preferalnam :)
 • manypet
  #7
  Ne abból indulj ki, hogy csak robotkutyák fognak harcolni. Sokkal inkább úgy képzeld el, hogy egy szakaszban van 2-3 rajnyi kutya, meg mögöttük pár száz méterre egy emberekből álló 1-2 raj, akik irányítják és felügyelik őket. A kutya megtisztítja a területet, likvidálja az ellenséget, majd az emberek bemennek.

  "pszichológiailag a robikutyus vajon bír-e ilyenekkel"
  Ha a robikutyi kinyír egy rakás embert, egyből lesz pszichológiailag is hatása, nem is kevés.

  "mi akadályozza meg az egyszeri polgárt, vagy vicces hülyegyereket, hogy az erkélyről ráborítson egy födör festéket"
  A másik robotkutya, amelyik egyből szitává lövi a támadót. Utána a civilek látnák, hogy nem érdemes szórakozni a kutyákkal, mert harapnak. Csak programozás meg emberi döntés kérdése, hogy egy robotkutya mit tehet meg adott helyzetben.

  Egyébként anno a németek meg az oroszok is eléggé nevetségesnek találták a Goliath járműveket. Utána mikor látták, hogy a rajta lévő 100 kg robbanóanyag mire képes, már nem volt annyira nevetséges sem.
 • Cat #6
  Egy tanknál se akadályoz meg semmi abban, hogy az erkélyről rádobj egy benzines palackot.
 • NEXUS6
  #5
  Nem kekeckedni akarok, de a háború az minden csak nem normál eset. Vannak ugyan a háború megvívására vonatkozó nemzetközi szabályok, de azok kb csak arra jók, hogy lemérjük, hogy melyik fél van hátrányban, mert általában a veszítésre álló fél elkezdi őket megszegni. Nem direkt, csak épp próbálja a lehetőségei határait még jobban kihasználni, mert neki muszáj. A győzelemre álló fél mindíg megteheti, hogy kegyet gyakoroljon, gyak betartsa ezeket a szabályokat, amivel magát korlátozza.

  Azonban akkor ezt a gondolatmenetet folytatva, úgy fogalmazhatjuk meg a robikutyus problematikáját, hogy az vajon maga mennyire jogképes, de legalább mennyire jelenik meg akár az általad említett távirányított eszközként is a nemzetközi jogban? Hát jelenleg ez kb zéró, amennyire én tudom.

  Másrészt folytatva a felvetett problematikát a háború pszichológiai aspektusát kiemelve: a járőröző ember (lásd Afganisztánban) szituációját, a kérdés az, hogy amíg a katona, mint a nemzetközi jog alanya és adott civilek között a megjelenése (fegyver, egyenruha) miatt egyfajta tekintéllyel rendelkező alanyként rendelkezik egyfajta elrettentő, és adott hatalmat kivetítő jelleggel. Ugyanakkor pszichológiailag a robikutyus vajon bír-e ilyenekkel, és mi akadályozza meg az egyszeri polgárt, vagy vicces hülyegyereket, hogy az erkélyről ráborítson egy födör festéket, ezzel gyak megbénítva a szenzotait a gépet hatástalanítva?
 • kvp
  #4
  "Ha megjelenik néhány bóklászó blöki, az ugyan ezt jelenti?"

  Normal esetben a frontvonal kozeleben nem maradhatnak civilek, mert atnevezik oket jarulekos vesztesegnek.

  Egyebkent meg amit a robot hangszorojabol beszelo katona mond az van, egyebkent lonek.

  Viszont vicces, hogy par eve hogy kiborult a boston dynamics amikor egy muveszcsapat egy taviranyithato jatekpuskat szerelt az egyik kutyajuk hatara. Eddig tartott az otlet gyakorlatba ultetese.
 • NEXUS6
  #3
  A gond az, hogy vajon egy ilyen robiblöki alkalmas-e arra, hogy egy adott területet deklaráltan elfoglaljon?
  Értsd amikor egy raj/szakasz katona megjelenik a faluban, kiszorítva az ellenséget, akkor az emberek elhiszik, hogy az egyik fél győzött.

  Ha megjelenik néhány bóklászó blöki, az ugyan ezt jelenti?
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #2
  Jobb, mint árkokban darálni a húst.
 • Frekvency
  #1
  "de a tüzeléshez emberi felügyeletre van szükség."


  jajóvan, akko megnyugodtam bazmeg...hitte bárki is hogy nem fog eljönni ez a pillanat??