Berta Sándor

Hatékony alternatívát jelenthetnek a fél-tengeralattjárók

Az ilyen járművek számos polgári és katonai feladatra alkalmazhatók.

A Washingtoni Állami Egyetem munkatársai kutatási célokból egy pilóta nélküli úgynevezett fél-tengeralattjárót készítettek, amely a klasszikus tengeralattjáró és egy hagyományos hajó ötvözetének tekinthető. Ezeket a járműveket sokkal olcsóbban lehet előállítani, hatékonyabban tudnak mozogni és jóval nehezebb felderíteni.

A fél-tengeralattjárók nem csak katonai célokra alkalmasak, hanem ugyanúgy használhatók a kereskedelmi hajózásban vagy kutatási célokra is. Katonai szempontból a fél-tengeralattjárók előnyei többé-kevésbé magától értetődőek: mivel csak egy nagyon kis részük emelkedik ki a vízből, így a radarrendszerek nagyon nehezen tudják észlelni azokat. Az autonóm képességeik a katonai műveletekben is előnyösek, például tökéletesek kémkedésre. Kicsi az ellenállásuk a vízben, nem keltenek nagy hullámokat, továbbá sokkal kevesebb üzemanyagot igényelnek. Sőt, a vízből kiemelkedő antenna is döntő előnyt jelent a klasszikus tengeralattjárókkal szemben, mivel az adatfogadás és -átvitel sokkal könnyebb. Az ilyen egységek testének ráadásul nem kell nagy víznyomást elviselniük, ami viszonylag alacsony gyártási költségeket eredményez.

"Egy félig merülő járművet viszonylag olcsón lehet megépíteni, nehezen felderíthető és át lehet vele szelni az óceánokat. A felszíni hajókhoz képest nem annyira érzékeny a hullámokra, mivel a test nagy része a víz alatt van, így gazdasági előnyei is vannak" - nyilatkozta Konsztantyin Matvejev, a Washingtoni Állami Egyetem professzora.


A kutatók rámutattak, hogy a megépített prototípus rendkívül kicsi, de az előnyös tulajdonságok a sokkal nagyobb fél-tengeralattjárókra is átültethetők. A prototípus a boltokban kapható és 3D-nyomtatókkal készített alkatrészekből épült, s a tesztek során gyorsan mozgott és alacsony légellenállással rendelkezett. A maximális sebessége 1,5 méter/másodperc volt, de nagyobb sebességnél a víz fölé emelkedett, nagyobb hullámokat keltve és több energiát fogyasztva, míg alacsonyabb sebességnél szinte teljesen elmerült és alig keltett hullámzást.

A szakemberek a járművet szonárral is felszerelték és a segítségével feltérképezték a Washington állambeli Pullman közelében lévő víztározó fenekét, hogy teszteljék az adatgyűjtési és az adattovábbítási képességét. Bár az egység még nem teljesen autonóm, de előre beprogramozható, hogy meghatározott módon viselkedjen, például egy bizonyos útvonalat egyedül járjon be vagy bizonyos tárgyakra úgy reagáljon, hogy követi azokat vagy elmegy a közelükből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #5
  "A kutatók rámutattak, hogy a megépített prototípus rendkívül kicsi..."
  Ezek a kutatók! :-)
 • duke #4
  "Hatékony alternatívát jelenthetnek a fél-tengeralattjárók "

  Egy fel tengeralattjaro kb azonnal elsulyedne. :))))
 • kvp #3
  Az amerikai hadsereg SM3/block2-es elfogo raketai is hiperszonikusak es mind hajora, mind szarazfoldre telepithetoek. A feltenegeralattjaro igazabol felmeresi/felderitesi celokra es a drogcsempeszeknek jo, mert olcso, de a felszinrol alacsony a lathatosaga. Viszont a levegobol es az urbol vilagit es tokeletes celtabla, mert nem tud elmenekulni (lesullyedni), ugyanakkor alulrol (a valodi tengeralattjarokrol) is nagyon jol latszik, mert mindig a felszin kozeleben uszik.

  Egy katonai feltengeralattjaro gyakorlatilag egy Ericsson monitor modern valtozatban, agyuk helyett szenzorokkal es raketakkal. Hajonak alacsony, tengeralattjaronak hajo. Ha szarnyashajova alakithato, akkor pedig egy alacsony eszlelhetosegu PT boat-ot kapunk, kerdeses hasznalhatosaggal, mert ha gyorsan megy, akkor jol latszik, ha lassan megy, akkor meg konnyu celpont. Egy melyebbre merulni kepes kavitacios tengeralattjaro egy felszini szenzor/kommunikacios bojaval ertelmesebb (es persze sokkal dragabb) lenne.
 • inkvisitor #2
  Hiperszonikus rakéták hatalmas, drága és nem bizonyított játékszerek. Tudtommal mozgó célpont ellen még egyet sem használtak.
  Kisméretű automata hajókra több értelme van kisebb, alacsony észlelhetőségű szubszonikus rakétából rakni sokat.
 • NEXUS6 #1
  Ha már igazán univerzális eszközt akarnak csinálni el tudnék képzelni egy romboló/fregatt kategóriájú, hiperszonikus rakétákkal + felderítő drónokkal felszerelt féltengeralattjáró, ekranoplán/szárnyashajó kombót.