Gyurkity Péter

Hamarosan elkészül a harmadik kínai hordozó

A flotta harmadik repülőgép-hordozója szépen alakul, ez hamarosan hadrendben állhat.

A kínai haditengerészet fokozatos bővüléséről mi is több alkalommal írtunk, bár a nyugati beszámolókban többnyire a hordozók számának (és méretének) növelése volt a fókuszban, hiszen ez adja meg az alapot a főbb tengeri kereskedelmi útvonalak ellenőrzéséhez, ezzel együtt pedig a globális hatalom megteremtéséhez. Most a harmadik példány van soron, ez egyben a legfejlettebb változat lesz.

Meglehetősen hosszú idő telt el utolsó beszámolónk óta, amelyben arról írtunk, hogy az ázsiai óriás négy hordozóval zárkózna fel az amerikai riválishoz. Ez a szám persze önmagában még nem lesz elég, mint ahogy a hordozók mérete és kapacitása is elmarad a jóval nagyobb amerikai változatokétól, viszont a versenytárs fokozódó aggodalmát jól jelzi, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a munkálatokat. A napokban a Center for Strategic and International Studies (CSIS) közölte saját oldalán a frissnek mondható felvételeket, amelyek már komoly előrelépést mutatnak, hiszen a hajótesten korábban látott két méretes nyílás szeptember és október között eltűnt, ami arra utal, hogy a nagyobb belső komponenseket (hajtómű, erőforrás, stb.) már elhelyezték – igaz, a második nyílás még nem simul teljesen a testhez, vagyis ennek lezárása még várat magára.

A másik kiemelt részlet a katapultok állapota, a Type 003 ugyanis többek között éppen ezen a területen lépne előre nagyot. Az új Catapult Assisted Take-Off But Arrested Recovery (CATOBAR) alkalmazásával nagyobb, több üzemanyagot és hasznos terhet cipelő repülők indíthatók el a fedélzetről, a kellemetlen környezeti hatások ellen alkalmazott ideiglenes borítás pedig azt jelzi számunkra, hogy két példányon most is dolgoznak a munkások, ez valószínűleg az utolsó simításokat jelenti, míg egy harmadik katapultot még nem fedtek le. Könnyen lehet, hogy néhány hónapra vagyunk csak a részletes tesztek elindulásától, jóllehet egy tavalyi Pentagon-jelentésben a hadrendben állítást még 2023-ra, illetve 2024-re vetítették előre.

Ez még mindig csak az első lépéseket jelenti, az amerikai haditengerészet ugyanis 11 hordozót vonultat fel, viszont az első Type 003 megjelenése abban segíthet, hogy a Kína által militarizált apró szigetecskéket jobban lefedhetik a saját védőernyővel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zakzag #25
    @Lapajka aranyos amikor így tök ismeretlenül lehülyézel csak mert azt gondolom baromságokat állítasz, ráadásul mindenféle érvelés nélkül személyeskedsz csak. Nemcsak paraszt vagy,hanem tényleg hülye: Sem india sem Indonézia sem Pakisztán nem haverkodik a kínaiakkal, konkrátan komoly határproblémái van mindegyik országnak Kínával, bárkivel haverkodnak, aki nem Kína. Ráadásul nem csak engem nézel hülyének, hanem másokat is, szintén érvelés nélkül idióta személyeskedéssel. Jobb ha elhúzol innen, ember!
  • defiant9 #24
    "a mostani vezetes valoszinuleg vegignezne nem csak Tajvan, de Hawaii es a kontinentalis USA megszallasat is"
    Jaja, kontinentális USA megszállását végignéznék. Ekkora, életszerűtlen ostobaságot is ritkán olvasni. Tény hogy Taiwan politikában Trump elég határozottan odatette magát, és képviselte az Egyesül Államok érdekeit, kockáztatva a kínai-amerikai kapcsolatok romlását is, de ebben épp deklaráltan nincs nincs változás a Biden adminsiztráció alatt sem. Nem csináltak vissza semmit, sőt. Pl:
    October 28, 2021:
    MR. [ANDERSON] COOPER: So, are you saying that the United States would come to Taiwan's defense if —
    THE PRESIDENT: Yes.
    MR. COOPER: — China attacked?
    THE PRESIDENT: Yes, we have a commitment to do that.

    Afganisztánnal egy lapra tenni Tajvant szintén nagy hiba. Míg az előbbi egy pénz és amerikai élet nyelő feneketlen kút volt, addik a második egy erős, fejlett gazdasággal bíró, milliárdokért fegyvereket vásárló partner.
  • kvp #23
    "a jéghegy csúcsának felszínét kapirgálod, de sebaj, nem a te hibád"

    Nem varhato, hogy a keletazsiai allamok a sajat erdekeik ellen fognak cselekedni. Csak amerikaban es nyugat Europaban termeszetesek a hatomra kerulo hazaarulo politikusok. (ezen mar dolgoznak nallunk es a lengyeleknel is) Senki nem akar haborut Kinaval, de nem fogjak vegignezni, ahogy szepen lassan egyesevel megszalljak oket. Az USA mar jobb kerdes, a mostani vezetes valoszinuleg vegignezne nem csak Tajvan, de Hawaii es a kontinentalis USA megszallasat is. Kerdes, hogy a katonak is ezt gondoljak-e.

    Persze ha valaki tesz egy kijelentest es semmilyen tenyt nem tud melle csatolni, akkor tud nagyot mondani. Az ilyen illetoknek neha meg mellekhelyiseg hasznalatat is ujra es ujra el kell magyarazni (lasd elozo hozzaszolasod), mert nem ertik. Bar lehet nem erdemes eroltetni. Erre mondjak azt a fejlett nyugaton, hogy ha valakinek a megelt valosaga az, hogy 2+2=5, akkor ra kell hagyni es elfogadni, mert ez az inkluziv es progressziv magatartas.
  • Lapajka #22
    @kvp: Hú de nagyot okoskodtál... elmagyaráztad, hogy működik wc-deszka... bravo... az együgyű tömegember a felszínt látja és úgy-ahogy érti... aztán ezen kívül, van még a kegyetlen valóság... hogy hosszan rágod, attól még nem lesz igazabb... a jéghegy csúcsának felszínét kapirgálod, de sebaj, nem a te hibád...
  • kvp #21
    "Amint az a tét, hogy a Nato ill USA és a britek állnak szemben velük, hidd el tesó, hogy máris összeborulnak"

    Indianak rendszeres fegyveres hatarvillongasai vannak Kinaval. Eleg egyertelmu, hogy barkivel osszefognak csak Kina ellensege legyen. Ez jelenleg Kina szinte osszes szomszedja, plusz az USA es a NATO-s szovetsegesei, meg Ausztralia.

    https://en.wikipedia.org/wiki/2020%E2%80%932021_China%E2%80%93India_skirmishes

    Na most indonezia es a Fulopszigetek konkretan mar kertek is hogy legyen a teruletukon amerikai katonai tamaszpont. Tehat haboru eseten az USA oldalan allnak. Delkoreat es Japan nem is emlitem, az is egyertelmu. Plusz az ausztralok es a teljes NATO.

    Es ugyan Oroszorszag es Kina kozott lezarultak a teruleti vitak a 2000-es evekben (a Szovetunio szetesese miatt orosz engedmenyekkel), de egy konfliktus eseten valoszinuleg az oroszok vagy csak egy teat kernek vagy szivesen segitenek az USA-nak felszabaditani Kinat, mint tettek legutobb.

    Kina a delkinai tenger tersegeben ennyi orszag labara lepett ra:
    https://en.wikipedia.org/wiki/File:South_China_Sea_claims_map.jpg
    Oket meg vedd hozza a fenti Kina ellenes listahoz... (meg Vietnam is szembekerult Kinaval a Kambodzsa - Vietnam haboru soran)

    Kinai szovetsegesek a tersegben:
    - Eszak-Korea
    - Laos
    - Kambodzsa

    Kina ellenfelei:
    Mindenki mas Japantol Indian at Ausztraliaig.

    Jelen helyzetben Kina egyetlen eselye, ha az USA onkent otthagyja a teruletet es atadja nekik a terseget, mint tettek azt Afganisztanban. Es meg akkor is ott van a fenti szovetseg, amibol Indianak es minden jel szerint Japannak atomja is van es tudjak, hogy ha Tajvan elesne, akkor ok a kovetkezok. (plusz Del-Korea, mert ha az USA kivonulna, akkor oket azonnal lerohanjak az eszakiak) Mondom, ha itt lenne valami, akkor szerintem Putyin mar csak egy teat kerne, esetleg pattogatott kukoricat, mert egy Kina koruli konflitkus eseten a gyoztestol fuggetlenul rajtuk kivul nem maradna vilaghatalom.
  • Lapajka #20
    @zakzag: Amint az a tét, hogy a Nato ill USA és a britek állnak szemben velük, hidd el tesó, hogy máris összeborulnak... mint ahogy írtam, akár az oroszok is velük... ezért is van ott világháborús veszély góc... hogy nem érted, az a te bajod... hidd viccnek, nem zavar...
  • VolJin #19
    Lapajka:
    Műholdas felvételeken látszik a rakétarekeszek száma. Elég többet indítani...
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2021.12.04. 12:24:05
  • zakzag #18
    @ Lapajka te amikor arról beszélsz, hogy india, indonézia és pakisztán kína szövetségesei, akkor ugye viccelsz?
  • Lapajka #17
    @kvp:
    Hiába van bárkinek bármilyen rakétája,annak át kéne tudni menni a rakétavédelmi rendszereken,amiből bármily meglepő a legjobb USA-é, és igen Japáné meg Izraelé...tehát lődözhetnek rájuk, tök hiába, a levegőben,veszélytelen magasságban ártalmatlanítva lesz minden...
    Taiwan-t nem tartja megszállás alatt USA,hanem annak közelében állomásozik Nato kontingens (USA mellett brit, francia, Ausztrál és Japán csapatokkal nagy létszámban),akik ahogy írtad,azonnal képesek reagálni egy kínai invázió során,hogy segítsenek Tajvannak, ha igényli...de ha nem,ha jó nekik a kínai uralom,akkor nem avatkoznának be természetesen...mégis milyen jogon tennék? Azonban Kína ott bír komoly szövetségesekkel,mint Indonézia, India, Pakisztán, Irán,É-Korea, s nem utolsó sorban Oroszország, akiktől adott esetben kérhet segítséget, ekkor elég ha közülük egy vállalja és felvonul, lehet a Nato már nem is akar annyira igazság bajnokát játszani...
  • defiant9 #16
    Azt látom hogy Taiwan stratégiája nem csak védekező hanem igen kellemetlen oda is szúrna a Chinese Mainland-nek, pl:
    AGM-158 JASSM