SG.hu

Megdöntötték a fúziós energia előállításának rekordját

2023. október 3-án a Joint European Torus (JET) EUROfusion kutatói új világrekordot állítottak fel az egyetlen "impulzusban" felszabaduló legnagyobb fúziós energia mennyiségében: 69 megajoule-t termeltek egy 5 másodperces impulzusban.

A brit tudósok bejelentették, hogy a Joint European Torus (JET) utolsó kísérletében megdöntötték a fúziós energia előállításának rekordját. A nukleáris fúzió ugyanaz a folyamat, amelyet a Nap is használ hőtermelésre. Támogatói úgy vélik, hogy egy napon segíthet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, mivel bőséges, biztonságos és tiszta energiaforrást biztosít. A közép-angliai Oxford közelében lévő JET-létesítményben dolgozó csapat öt másodperc alatt 69 megajoule-t termelt 0,2 milligramm üzemanyag felhasználásával, ami 10 megajoule-lal megdöntötte a 2022-ben felállított korábbi rekordot - közölte most a brit atomenergia-hatóság (UKAEA). Ez körülbelül 41 ezer otthon áramellátására elegendő öt másodpercig.

A kísérletet a JET telephelyen egy fánk alakú, tokamaknak nevezett berendezéssel végezték. "A JET olyan közel működött az erőművi körülményekhez, amennyire csak lehetséges a mai létesítményekkel, és öröksége minden jövőbeli erőművet áthat majd" - mondta Ian Chapman, az UKAEA vezérigazgatója. "A JET kutatási eredményei nemcsak az ITER - a Dél-Franciaországban épülő fúziós kutatási megaprojekt -, hanem más globális fúziós projektek számára is kritikus jelentőséggel bírnak, amelyek a biztonságos, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható energia jövőjét szolgálják" - tette hozzá.

Az EUROfusion nevű Európa-szerte működő kutatói konzorcium több mint 300 tudósa és mérnöke 40 éven keresztül járult hozzá a JET mérföldkőnek számító kísérleteihez. A JET tokamakjában 0,1 milligrammnyi deutériumot és tríciumot - a hidrogén mindkét izotópját - a Nap közepénél tízszer forróbb hőmérsékletre hevítettek, hogy plazmát hozzanak létre. Ezt a keveréket mágnesek segítségével tartották a helyén, miközben körbe-körbe forgott, összeolvadt és hő formájában hatalmas energiát szabadított fel. A fúzió eredendően biztonságos, mivel nem indulhat el láncreakció. A deutérium szabadon hozzáférhető a tengervízben, míg a trícium a maghasadás melléktermékeként nyerhető. Egyenértékű tömegeket használva közel négymilliószor több energiát szabadít fel, mint a szén, olaj vagy gáz elégetése, és az egyetlen hulladéktermék a hélium.


Az új rekord ellenére a JET nem termelt több energiát, mint amennyit az előállítására fordítottak. Az Egyesült Államokban található Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium volt az egyetlen létesítmény, amely 2022 végén elérte ezt a teljesítményt - a magfúzió szent grálját -, egy másik, lézereket alkalmazó eljárással. A JET 1997-ben végezte első deutérium-trícium kísérleteit. A most bejelentett eredmények azt mutatták, hogy öt másodpercig képesek fúziót létrehozni, mivel ennél hosszabb idejű működésnél a JET rézhuzalos mágnesei túlmelegednének. Az ITER szupravezető elektromágnesekkel lesz felszerelve, amelyek lehetővé teszik, hogy a folyamat hosszabb ideig, remélhetőleg 300 másodpercnél is tovább folytatódjon.

Ha minden jól megy, a fúziós erőmű prototípusa, az ITER 2050-re készülhet el. A franciaországi megaprojektben Kína, az EU, India, Japán, Dél-Korea, Oroszország, India, Japán és az Egyesült Államok is részt vesz. A fúziós energiával kapcsolatos nemzetközi együttműködés történelmileg szoros, mivel az atomerőművekben használt maghasadással ellentétben a technológia nem használható fegyverként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #23
    Amúgy rossz a cím, mert nem a fúzios energia előállítás rekordját érték el, hanem csak a plazma állapot egy rövid ideig való fenntartásának a rekordját. Ami során keletkezett valamennyi energia. De ha sikerülne rájönni arra, hogy tudjuk tartósan fentartani a folyamatot is baromira messze vagyunk még attól, hogyan lesz ebből pozitív mérlegű energia termelés.Amúgy nem maga a folyamat fenntartás igényli a legtöbb energiát, hanem maga a folyamat elindítása, mivel valahogy el kell érni az anyag 100 millió fokos állapotát. Az energia maga a fuzió során felszabaduló energiából származik. Miközben a felhasznált anyag egy része energiává alakul. Nagyjából a fúzió során ugyan annyi anyag mellet 7-szer több energia szabadul fel, mint a maghasadás során. elméletben ha sikerül a maghasadésból nergiát kinyerni akkor vélhetően jóval hatékonyabb fúzióból is. Persze ehhez ki kell találni, hogyan vagyunk képesek tartósan fentartani a folyamatot.Ha elég ideik működik, akkor lesz ott energia többlet azért.
  • Sequoyah #22
    Persze, sok megoldas van, de mindenhol ott lyukadunk ki hogy plusz energiara van szukseg, ahhoz kepest hogy a csillagokban mindez adott.
    Es azt se felejtsuk el, hogy a csillagok messze nem olyan hatekonyak a fuzioban, mint amire szuksegunk van az eromuvekben. Tomegukhoz viszonyitva sokkal kevesebb energiat termelnek, mint amire szuksegunk van egy reaktorban.

    Ezert mondtam, hogy messze nem olyan trivialis, hogy ha a csillagokban mukodik, akkor kicsiben is mukodik eromuvekben. A fizikusoknak sokat kellett szamolniuk, hogy bebizonyitsak, hogy az altalad is emlitett trukkokkel, az energiamerleg pozitiv lehet.
  • t_robert #21
    Amúgy a dolog meglehetősen ellentmondásos. Már hőtanilag is. Egy rész adott egy csomó hatalmas szupravezető mágnes amit a szupravezetés miatt mondjuk minusz 100 fokon kéne hűteni. miközben a mágnes gyűrűk belsejében ott izzik egy 100 millió fokos plazma gyűrű, ami annyira forró, hogy nem érhet hozzá semmihez, hiszen a pillanat töredék alatt bármit szétéget. Ezért is kell mágneses térben lebegtetni mindentől távol méterekre. Egyszerre kéne hatékonyan hűteni és fűteni egymástól pár méterre úgy, hogy a folyamatból még energia többletet is szerezzünk. Nekem meglehetősen fából vaskarikának tűnik az egész. Hogy lesz ebből hatékony fúziós reaktor végül????? Ez az 1 millió dolláros kérdés 100 milliárdért.... :)
  • t_robert #20
    Pont ezért használnak ma már szupravezető mágneseket. Szupravezetéskor szinte nullára csökken e vezetőben az ellenállás. Igaz viszont, hogy ahhoz, hogy létre jöjjön a szupravezetés meglehetősen alacsony hőmérsékleten kell zajlani a folyamatnak. Már pedig hatékony hűtés nagy energia felhasználás nélkül nem működik. Így amit megspórolnak a szupravezetésen azt többszörösen elvesztik a hűtésen. :) Bár nem csak az energia megspórolás a cél, hanem a gyors vezérlés is, amivel hatékonyabban lehet vezérelni a mágnese teret és akkor nagyobb az esély plazma egyben tartására. Pont ezért is volt esélytelen régen megvalósítani a fúziót tartósan, mert a 60-as években mikor elkezdtek kísérletezni nem léteztek szupravezető eszközök és olyan nagy sebességű elektronikák, amik képesek valós időben vezérléseket végrehajtani. Mostanra értek meg a technikai eszközök, hogy talán sikerül valamit kihozni egy fúziós reaktor használható megoldására.
  • Szefmester #19
    Az erős elektromágneseké igen, de a természetben is egy tiszta mágnes erősebb mint a gravitáció. Nem véletlen ugye hogy ott maradnak a fémeken. :D
    Persze, sokkkkkkal nagyobb mágneses tér kell egy mesterséges mininap fenntartásához mint amit jelenleg tudunk csinálni, hiszen az a gravtiáció amit a nap hoz össze és ami a fúziót fenntartja nem épp gyengyusz.

    Bár ha jól rémlik akkor olyan 30-40x akkora a gravitációja a napnak mint a földi szal ha egy mágnes elbírja a saját tömegének a laza 40xesét akkor az már működhet "kis" ügyeskedéssel.
  • t_robert #18
    Apróbb gond, hogy ahhoz, hogy elindítsák az 5 másodperces folyamatot elhasználták 500 ezer otthon egy órai ellátáshoz szükséges energiát... :)
  • Sequoyah #17
    Persze, de a magneses ero fenntartasa sok-sok energiat igenyel.
  • Szefmester #16
    Viszont a mágneses erő sokszor erőszebb a gravitációnál.
  • wolfking #15
    Hát annak az 50 Hz-nek illik szabályos színusznak lennie, ráadásul három fázisban. Szóval az impulzus mód szóba sem jöhet. Csak egy példa, Az egyszerű kvázi színuszos szünetmentes táppal nem működnek az asszinkron motorok. Pl. egy gázkazán vagy egy elektromos kapu csak valós színuszos szünetmentes táppal működnek. Az Einstein által leírt energia mennyiséget lehetetlen magfúzióval kinyerni. Négy egységnyi hidrogénből keletkezik egy egységnyi hélium a folyamat során, az is több lépcsőben. A hidrogén fúziója alatt tömeget veszít az anyag, az egy egységnyi hélium könnyebb mint a négy egységnyi hidrogén, ezt tömeg defektusnak hívják az atomfizikában, ez a tömegkülönbség alakul át energiává. Ez 132 MJ gondolom lejön belőle a befektetett energia, és így jön ki a nettó 67 MJ. Így azért már jobban néz ki az eredmény.
  • Sequoyah #14
    De, a gravitacio hianya az egy nagyon komoly fizikai ok. Es ennek a potlasa az nagyon sok energiaba kerul.