Gyurkity Péter

Fúziós atomreaktoron dolgoznak 

A hibrid megoldás mentes lenne a reaktorokat ma még mindig sújtó problémáktól.

A Google anyacégének kutatási részlegét egykor vezető, pontosabban annak alelnökeként tevékenykedő Mike Cassidy – aki ma mindössze tanácsadóként van jelen az internetes óriásnál – saját céget indított, ennek hivatalos weboldalát pedig a hónap elején frissítették. Ebből megismerhetjük a főbb célkitűzést, valamint az ezzel kapcsolatos jelenlegi ígéreteket.

Az Apollo Fusion egy olyan hibrid reaktoron dolgozik, amely a fúziós és a fissziós technológiát vegyítené, elkerülve ezzel a jelenlegi akadályokat és problémákat. A cég teljesen tiszta energiát ígér, amelyet skálázható megoldással állítanának elő, a hibrid platform pedig a hűtés elvesztése, illetve az irányítás feladása esetén sem fenyegetne leolvadással, valamint az ezt általában követő robbanással. Olcsó, versenyképes alternatívát szeretnének létrehozni, amely 5 és 1000 megawatt között lenne skálázható, ezzel pedig egészen apró falvak, valamint nagyvárosok számára is megfelelő lenne.

Azt egyelőre nem részletezik, hogy ezt pontosan miként valósítanák meg, az oldalon jelenleg csak a főbb körvonalakat ismerhetjük meg. A cég vezetője leszögezi, hogy szerinte a globális klímaváltozás igenis komoly probléma, a teljesen biztonságos, olcsó, és egyben rugalmas alternatíva pedig valódi megoldást jelenthet, hiszen ezzel minimalizálható lenne a félelem és az ellenállás (amely annak ellenére komoly tényező, hogy az atomreaktorokkal kapcsolatos balesetekben jóval kevesebben vesztették életüket, mint ahányan évente meghalnak a fosszilis tüzelőanyagok elégetése miatt). Azt szintén nem árulták el, hogy pontosan ki finanszírozza a jelenlegi erőfeszítéseket, de már megvan az első nemzetközi vevő, aki tőlük szeretné beszerezni az áramot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #47
    Nem a nasa az egyetlen hely, ahol kutatók dolgoznak, és nem szentírás amit ők mondanak. Most nem csak arra gondolok, hogy a nasa egy korrupt állami szervezet, és így próbál meg sokszor pénzhez jutni, de még nem is arra, hogy hányszor tévedtek (arzénos baci megvan?), hanem arra, hogy a tudományban konszenzus van, és nem kinyilatkoztatás, és egyenlőre a tudományos világ ezt vitatja. A többség, nem én, és főleg nem én vagyok okosabb.
  • Kara kán #46
    Örülök, hogy olyan fórumozó társ van itt, aki okosabb a nazánál. :-)
  • Irasidus #45
    Ha megnézed a linket amire hivatkozik ez a mondat, az az úgynevezett EM-Drive nevű, nagy vitákat kavaró kísérlet. Egyrészt, a műtődési elve nem ismeret, ismétlem nem ismert(!), másrészt az sem bizonyított tudományosan, hogy valóban így működik. Nem, a nasa vákuumkamrás kísérlete sem sziklaszilárd bizonyíték erre, a tudomány nem így működik. És pont itt ütközik ki a wikipédia hibája.
  • Kara kán #44
    „In 2014 NASA's Eagleworks Laboratories announced that they had successfully validated the use of a Quantum Vacuum Plasma Thruster which makes use of the Casimir effect for propulsion.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.04.12. 22:22:34
  • Kara kán #43
    Annyira nem értek hozzá. Hozott anyagból dolgozom.
    Hraskó Gábor: Vákuumenergia
  • Irasidus #42
    Te a Casimir-effektusra gondolhatsz, ami egy kísérletileg igazolt, létező jelenség, de energia nem nyerhető ki belőle.

  • VolJin #41
    Távol állaz a realitásoktól, és a fizikai ismereteid a sci-fi irodalomból merítetted.
  • VolJin #40
    Abból akkor lehetne mérhető energiát kinyerni, ha két olyan sík felületet illesztenének egymás mellé, amiknek a felszíni egyenetlenségei kissebbek lennének az atomok méreténél, és a közöttük lévő távolságra is igaz lenne ez, tehát ez egy olyan elméleti lehetőség, ami elméletileg is lehetetlen...
  • molnibalage83 #39
    A fissziót már régóta ismert, finomítgatják, de a lényeg nem változik.Sok szemét van utána. A jövő biztosan nem ez lesz.

    Ezután a kapitális tévedés utána nem nagyon olvasam tovább.

    Már esedékes lenne egy rendes fúziós bármi, vagy ha nem ez, akkor valami más útón-módon kinyerhető "térenergia".

    Kevesebb fű, kevesebb por, kevesebb ufó magazin. Hátha segít...
  • gforce9 #38
    "Sok szemét van utána."
    Mihez képest?

    "Bár az igazat nem fogjuk megtudni, h valójában hol is tartanak."
    Tudomásom szerint a kutatási eredmények nyilvánosak.

    "A világ tele van jobbnál-jobb és egyre működöbbképes ötletekkel."
    Az, hogy van róla youtube videó még nem jelenti, hogy működőképes. Bűvésztrükkökről is van videó, de attól még nem hiszünk a mágiában...... gondolom.